Mahkeme ESP'yi bilmiyor: Yargıtay'ın sitesinde kayıtlı ama Yargıtay'a sorulacak

Mahkeme ESP'yi bilmiyor: Yargıtay'ın sitesinde kayıtlı ama Yargıtay'a sorulacak

10 Ocak'a ertelenen davada mahkeme, skandal bir kararla Yargıtay'ın kamuya açık kaynaklarında beyan edilen yasal bir partiyi bilmediğini itiraf etmiş oldu.

Türkiye’de bir süre tutuklu kalan Alman vatandaşı gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu’nun davasında mahkeme, Yargıtay'ın sitesinde kayıtlı olan Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin (ESP) siyasi bir parti olup olmadığının Yargıtay’a sorulmasına karar verdi.

Çevirmen Tolu, ‘terör örgütü üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla yargılandığı MLKP davasında tutuklandıktan yedi ay sonra, 18 Aralık 2017’de tahliye edilmişti. Tolu’nun yurt dışına çıkış yasağı tahliyesinden sekiz ay sonra kaldırılmıştı.

İstanbul 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde Tolu ve ESP MYK üyesi eşi Suat Çorlu dahil beş kişi yargılandığı davanın duruşması, dün Çağlayan adliyesinde görüldü.

Duruşmayı İstanbul Almanya Başkonsolosu Michael Reiffenstuel ve Yeşiller Partisi Temsilcisi Margaret Stumm da izledi

'ÇOCUĞUM BABASINI GÖRMEDEN BÜYÜYOR'

Gazeteci Meşale Tolu, Nisan 2017’de tutuklandığını, cezaevinde de sekiz ay tutuklu kaldığını belirterek “Daha sonra sekiz ay adli kontrol uygulandı. Yurt dışı yasağım kaldırıldı ve ben Türkiye’deki duruşmaları takip edeceğimi söyledim ve geldim. Ancak eşimin yurt dışı yasağı kaldırılmadığı için Türkiye’de yaşıyor ve çocuğum babasını görmeden büyümek zorunda kalıyor. Eşimin yurt dışı yasağının kaldırılmasını talep ediyorum” diye konuştu.

2 KİŞİ HAKKINDA YASAK KALDIRILDI

Mahkeme heyeti, Tolu’nun eşi Suat Çorlu ve davanın diğer sanıklarından Mukaddes Erdoğdu Çelik hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi.

Diğer sanıkların adli kontrollerinin devamına karar veren heyet, duruşmayı 10 Ocak 2019’a erteledi.

YARGITAY'IN SİTESİNDEKİ PARTİ YARGITAY’A SORULACAK

ETHA’nın haberine göre ise mahkeme, ESP’nin siyasi bir parti olup olmadığını Yargıtay’a soracak.

Ayrıca gizli tanık da celse arasında dinlenecek.

BİLGİLER AÇIK

Yargıtay’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre ise ESP 2 Şubat 2010’da kuruldu.

Tutuklu bulunan Çiçek Otlu’nun Genel Başkanı olduğu ESP’nin kayıtlı 510 üyesi var.