Mahkeme arkeolojik sit alanını termik santrale dönüştürecek kararı iptal etti

Mahkeme arkeolojik sit alanını termik santrale dönüştürecek kararı iptal etti

Mahkeme, Konya’da yapılmak istenen termik santral projesi için kömür havzası olarak planlanan bölgelerin birinci derece arkeolojik sit alanı olarak kalmasına karar verdi.

Konya’ya yapılmak istenen Ilgın Kömürlü Termik Santrali için kömür havzası olarak planlanan üç farklı höyüğün birinci derece arkeolojik sit olarak kalması gerektiğine karar verildi.

Konya’nın Ilgın İlçesi’nde yer alan Adatepe, Hareme ve Sarayada Tepe höyüklerinin, birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildiği 2014 tarihli karar aynı yıl içerisinde iptal edilerek, bölge, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu tarafından üçüncü derece sit alanı olarak tescil edilmişti. Ekoloji Kolektifi Derneği, bilimsel araştırma ekiplerinin, Akşehir Müzesi Müdürlüğü’nün veya Konya Bölge Koruma Kurulu’nun görüşlerinin alınmadığını ileri sürerek bahsi geçen sahada kömür çıkarılmasının önünü açan kararın iptali için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dava açmıştı.

MAHKEME ‘BİRİNCİ DERECE SİT ALANI’ DEDİ

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre, mahkeme, bilirkişi raporuna dayanarak bölgede bulunan kültür varlığı ve mirasının birinci derece sit alanı tanımına uyduğuna karar verdi. Böylece arkeolojik sit alanının kömür havzasına dönüştürülmesinin önüne geçildi.

Konya 2. İdare Mahkemesi oy birliğiyla alınan kararda, “Yorazlar Mahallesinde bulunan Sarayada Tepe Höyüğünün 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tesciline ilişkin 30 Mayıs 2014 tarihli kararının iptal edilerek söz konusu. Höyüğün 3. Derece arkeolojik sit alanı olarak tesciline ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” dendi.

‘KAZI ÇALIŞMALARINA BAŞLANMALI’

Ekoloji Kolektifi Derneği avukatı Fevzi Özlüer karara ilişkin yaptığı açıklamada, “Geçmişi tarih öncesi çağlara dayanan bu alanda yapılan bilirkişi analizi, bölgenin sıra dışı bir kültür mirasına sahip olduğunu gösterdi. Bu alana termik santral inşa edilmesi bir yana, ivedilikle kazı çalışmalarına başlanarak bölgenin kronolojisinin ortaya çıkarılmasına çaba harcanmalıdır. Konya mahkemesinin arkeolojik mirasına sahip çıkması çok sevindirici” dedi.

BÖLGENİN TARİHİ

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna göre, bölgede Geç Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Geç Demir Çağı ve Ortaçağ’a ait kalıntıların yanında tarih öncesi devirlere ait öğütme taşı ve kemik aletler gibi birçok başka arkeolojik miras da bulunuyor. Bölgede 900 bin yıl öncesine tarihlenen Dursunlu gibi Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisinin de bulunduğunun hatırlatıldığı raporda, bölgenin birinci derece arkeolojik sit tanımına uyduğu, kronolojik bütünlüğün korunması ve ivedilikle kazı çalışmalarına başlanması gerektiği ortaya koyuldu.

 

DAHA FAZLA