Maduro'ya suikast girişimi

Maduro'ya suikast girişimi

Venezuela Devlet Başkanı Maduro'ya suikast girişiminde bulunuldu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun başkent Caracas'ta Bolivarcı Ulusal Muhafızlar'ın kuruluşunun 81. yılı nedeniyle yaptığı konuşma sırasında bir patlama meydana geldi. Devlet televizyonu tarafından yayınlanan konuşma yarıda kesildi.

Venezuela basınında yer alan ve görgü tanıklarına dayandırılan haberlerde, Maduro'nun konuşma yaptığı bölümde yaşanan patlamaya bir insansız hava aracının neden olduğu iddia ediliyor. HT’nin aktardığı haberde Maduro'nun olay yerinden uzaklaştırıldığı kaydedildi.

GÜNCELLEME 09.48

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Venezuela Ulusal Muhafız Birliklerinin kuruluşunun 81. yıl dönümü vesilesiyle başkent Karakas’ta düzenlenen, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro Moros, eşi ve oğlu, hükümet üyeleri ve askeri yetkililerin katıldığı törende meydana gelen ve Cumhurbaşkanı'nın şahsına yönelik olduğu anlaşılan saldırı büyük bir üzüntü ile karşılanmıştır. Söz konusu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Olay sırasında Maduro ve yakınlarının yara almadan kurtulmasının en büyük teselli olduğu vurgulanan açıklamada, patlamalar sonucu yaralandığı bildirilen 7 askere acil şifa temennisinde bulunuldu.

Açıklama şunlar kaydedildi:

"Türkiye bu zor zamanda, kardeş ve dost Venezuela halkı ve Cumhurbaşkanı Maduro, ailesi ve tüm hükümet yetkililerinin yanında yer almaktadır. Venezuela’da istikrar, refah, huzur ve güvenliğin sürmesi en büyük temennimizdir. Bu, bölgesel istikrar ve dünya barışı için de önem taşımaktadır. Cumhurbaşkanı Maduro, değerli ailesi, hükümet üyeleri ve tüm Venezuela halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

KOLOMBİYA'DAN YANIT

Maduro'nın saldırının arkasında Kolombiya'nın olduğu iddiasını Bogota yönetimi "Absürt" olarak yorumladı.

'BU, BENİ ÖLDÜRME GİRİŞİMİYDİ'

Maduro, saldırının ardından ulusa sesleniş konuşması yaparak  "Bu, beni öldürme girişimiydi. Bugün bana bir suikast girişimi düzenlediler." dedi.

Şu ana kadar toplanan delillerin, saldırının "aşırı sağcı"lar tarafından yapıldığını gösterdiğini belirten Maduro, saldırganların Bogota ve Miami ile bağlantılı olduklarını söyledi.

Henüz detaylı bir açıklamaya yapmayan Maduro "Canıma kasteden saldırının sorumlularından bazıları yakalandı."dedi.

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Diosdado Cabello da Twitter paylaşımında, olayı "terör saldırısı" olarak nitelendirerek, "Seçimleri kazanamayan sağcılar, toplu alanlarda şiddeti sürdürmede ısrarcı." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı’nın verdiği bilgiye göre ise  "Fanilalı Askerler" isimli bir grup, Twitter'da yaptıkları paylaşımda saldırının sorumluluğunu üstlendi. 

'FANİLALI ASKERLER' KİMDİR?

Fanilalı Askerler, 2014 yılında kurulmuştu. Venezuela'da geçen yıl kaçırdığı polis helikopteriyle Yüksek Mahkeme ve İçişleri Bakanlığı binalarına el bombalarıyla saldırı düzenleyen eski polis memuru Oscar Perez'in de grupla bağlantılı olduğu düşünülüyor.

‘İKİ PATLAMA SESİ’

Devlet televizyonundaki yayında Maduro, Eşi Cilia Flores ve üst düzey askeri yetkililer ile yan yana görülüyordu. Daha sonra Flores'in ani bir ses duyarak farklı bir yöne bakmasının ardından kaçışan insanların görüntüsüne geçildi. Yayın açıklamasız şekilde kesildi. NTV’nin aktardığı haberde de, görgü tanıklarının tören sırasında iki patlama sesi duyduğu aktarıldı.  Yayının neden kesildiğine ve patlama sesinin nereden geldiğine dair ise bir henüz bir açıklama yapılmadığı belirtildi.

PATLAMANIN NEDENİ SUİKAST GİRİŞİMİ 

Venezuela hükümetinden yapılan açıklamada, patlamanın nedeninin Maduro'ya insansız hava aracıyla yapılan suikast girişi olduğu belirtildi. Maduro'nun sağlık durumunun iyi olduğu da ifade edilirken, en az 7 kişinin yaralandığı bilgisi verildi.'