Maden yasa taslağında büyük tehlike: 'Yeni facialara neden olabilir'

Maden yasa taslağında büyük tehlike: 'Yeni facialara neden olabilir'

Sözcü yazarı Çiğdem Toker bugünkü yazısında AKP'nin Meclis'e taşıdığı yeni torba yasası teklifiyle maden patronlarına 'yasadışı davranmaya müsaade' edildiğini vurgularken, teklifin yasalaşması halinde yeni maden facialarına neden olabileceğini belirtti.

İleri Haber

AKP hükümetinin 'enerji alanında dışa bağımlılık azalacak' diyerek TBMM'ye taşıdığı yeni 'torba yasa'sı Sanayi Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'ndan geçti. Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker ise bugünkü yazısında 'torba yasa'ya ilişkin ayrıntıları kaleme aldı.

Partili Cumhurbaşkanlığı sistemiyle torba yasa uygulamalarının çok daha sık kullanılmaya başlandığının altını çizen Toker, "TBMM'ye getirilip oylandığı için bir 'yasama iradesi' varmış görüntüsü sunuluyor. Gerçekte olan; iktidar başta sermaye şirketleri olmak üzere egemenlere desteğini  diri tutuyor. Ömrünü uzatacağını düşündüğü değişiklikleri torbaya atıp, emeğiyle geçinenlerin, yoksulların üzerine boca ediyor" dedi.

Yazısında "Bugün enerji odaklı son torba yasadaki teknik görünen ama hayati bir maddeden söz edeceğim" diyen Çiğdem Toker, AKP'nin yeni torba yasasına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

'YASADIŞI DAVRANMAYA MÜSAADE'

"Maden Kanunu, değiştirilen kanunlardan biri. Ve skandal bir değişikliğin önü açılmış görünüyor. O da şu:

Rödovans sözleşmesi olmaksızın işletme izin alanı dışındaki mücavir sahaya 20 metreye kadar taşsa bile para ve hapis cezası uygulanmayacak. 20 metrenin neye göre belirlendiği açık değil. (Belli ki birilerinin işine yarayacak) Değişiklik yasalaşırsa,  mevcut maddeye göre ceza verilmesi gereken sınır taşmaları yasal hale getirilecek.

AKP milletvekillerinin getirdiği değişikliğin dikkat çeken bir boyutu daha var. İlk metinde 20 metre ifadesi geçmiyor. Komisyon'da görüşülürken maden şirketlerine ceza almadan yan tarafa taşmalarını sağlayacak tolerans pekiştirilmiş.

İlk hali böyle:

MADDE 5- 3213 sayılı Kanunun ek 15 inci maddesinde yer alan 'mücavirdeki sahalara' ibaresi 'ruhsat alanı dışındaki mücavir sahalara tedbirsiz ve dikkatsiz faaliyetler sonucu meydana gelen' şeklinde değiştirilmiştir.

Komisyon'da bu hale gelmiş:

MADDE 5- 3213 sayılı Kanunun ek 15 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan 'mücavirdeki sahalara' ibaresi 'işletme izni alanı dışındaki mücavir sahalara yirmi metreye kadar' şeklinde değiştirilmiştir.

Önemli bir hatırlatma:

Maden Kanunu'nun yürürlükteki ilgili maddesindeki yaptırımlar: Üç yıldan beş yıla kadar hapis, 20 bin güne kadar adli para cezası. Yanısıra bu suçlardan hüküm giyenler on yıl boyunca madencilik yapamıyor."

'BÜTÜN BUNLAR MADENCİLER HAK ARARKEN OLUYOR'

Yazısında ayrıca AKP'nin torba yasasına pek çok muhalefet şerhi konulduğunu vurgulayan Toker, teklifin yasalaşması halinde yeni maden facialarına yol açabileceğini belirtti.

Öte yandan Soma ve Ermenek'teki madencilerin yıllardır ödenmeyen ücretleri ve kıdem tazminatları için günlerdir hak arama mücadelesi verdiğine dikkat çeken Çiğdem Toker şöyle yazdı:

"Bütün bunlar, Soma ve Ermenek'teki madenciler yıllardır ödenmeyen ücret ve tazminatları için hak ararken oluyor. Yürüyüşlerine ara verip İzmir'deki deprem kurtarma çalışmasına koşarak insanlık dersi veren madenciler, hak arayışlarına döndükleri gün yolda tartaklanıp sürüklendiler. Yıllardır hakları ödenmeyen maden işçileri kışı nasıl geçireceklerini bilmediklerini söylerken, maden patronlarının komşu sahaya taşmasını suç olmaktan çıkaran yasa Genel Kurul'da sıraya girdi."