Maden şirketlerini ‘ihya’ etmeyi amaçlayan torba yasa Meclis’e geliyor… Sosyal medyada tepki!

Maden şirketlerini ‘ihya’ etmeyi amaçlayan torba yasa Meclis’e geliyor… Sosyal medyada tepki!

Yarın komisyona gelecek torba kanun teklifi öncesi yurttaşlar sosyal medyada endişelerini dile getirerek, teklifin geri çekilmesini istedi.

İleri Haber

Yarın TBMM alt komisyonunda yapılacak Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri öncesi yurttaşlar torba teklife karşı sosyal medyada tepki gösterdi. AKP iktidarının ‘torba yasa’ usulüyle yeni bir saldırısına işaret eden teklif, maden ve enerji şirketlerine yeni imtiyaz ve muafiyetler getirerek süregelen doğa tahribatını bir üst seviyeye çıkarma potansiyeli taşıyor.

İktidar tarafından Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yarın saat 11.00’den itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) alt komisyonlarında görüşülmeye başlanacak. Torba yasa usulünde sunulan teklif, enerji ve maden alanında değişiklikler yapmayı öngörüyor.

AKP’nin iktidarı boyunca çevre düşmanı politikalarının önemli bir ayağını oluşturan ve son dönemde Kaz Dağları’yla öne çıkan madencilik alanında yapılacak bazı değişiklikler, teklifte şöyle yer alıyor:

 

Teklif metninin tamamına ulaşmak için tıklayın.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ: 'TORBA YASAYI GERİ ÇEK'

Öte yandan yapılacak görüşmeler öncesi sosyal medyada “#TorbaYasayıGeriÇek” etiketiyle bir eylem başlatıldı. Eyleme katılan kullanıcılar, torba yasanın kabul edilmesi durumunda, endişelerini şöyle sıraladı:

- Firmalardan devlete olan borçlarını tahsil etmek zorlaşacak

- Kaz Dağları’nda Alamos Gold faaliyete başlayacak

- Firmalar, başvuruları reddedilse dahi 12 ay daha çalışmış olabilecek

- Ruhsat alanı dışındaki mücavir sahalara taşmalar suç olmaktan çıkarılacak