Maden Patronlarından Zeytinlik ve Orman Talebi

Maden Patronlarından Zeytinlik ve Orman Talebi

Doğa harikası bölgelere maden ocağı açarak katleden maden patronları, gözünü zeytinlik alanlara da dikti. Patronlar, zeytinlik yasasının değiştirilmesini istedi ve ormanlık alanlarla ilgili bürokratik izinlerin uzun sürmesinden şikayetlenerek bakanlığın buna el atmasını talep etti.

Madencilik sektörü temsilcileri geçen hafta içinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na giderek Bakan Yardımcısı Mithat Cansız ile görüştü. Ziyarete, Agrega Üreticileri Birliği (AGÜB) Başkanı Şevket Koruç, Altın Madencileri Derneği Başkanı Hasan Yücel, Ege Maden İhracatçı Birlikleri Başkanı Mevlüt Kaya, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı Raif Türk ile Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu katıldı. Görüşmede ayrıca Maden İşleri Genel Müdür Vekili Yinal Yağan, Orman Genel Müdür Yardımcısı Zekeriya Mere, Orman Genel Müdürlüğü İzin ve İrtifak Dairesi Başkanı Ahmet Çelik de yer aldı.

ZEYTİNLİK YASASINI YENİDEN GÜNDEME GETİRDİLER

Ziyarette, orman bedelleri, ihalelik sahalar, mermer artıkları, taşocakları gibi konular ele alındı. Görüşmede, sektör temsilcilerinin en dikkat çeken taleplerinden birisi de zeytinliklerle ilgili oldu. Sektör temsilcileri bir kez daha zeytinlikleri koruyan zeytin yasasının değiştirilmesini istedi. Hükümet daha önce de zeytin yasasında değişiklik öngören yasa değişikliğini Meclis’e getirmiş ancak tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kalmıştı. Hükümetin sektörün talebi karşısında nasıl bir tutum izleyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

‘BÜROKRATİK İZİNLER ÇOK UZUN, EL ATIN’

Cumhuriyet’in haberine göre toplantıda ayrıca krom madenciliğindeki tıkanma, fiyat baskısı, ocaklarda üretimin durması, finansa ulaşılamaması gibi sorunlar da konuşuldu.

Öte yandan Orman Genel Müdürlüğü’nü de ziyaret eden sektör temsilcileri, orman izinlerinin bürokrasisinin çok uzun sürdüğünü söyleyerek, buna çözüm bulunmasını istediler.