Maden işçileri kendilerini ocağa kapattı

Maden işçileri kendilerini ocağa kapattı

NESKO Madenciliğe ait bakır madeninde çalışan işçiler paralarının ödenmesi, işten atılan işçilerin geri alınması ve baskıların son bulması talebiyle kendilerini ocağa kapattı

Çanakkale’nin Yenice İlçesi’nde bulunan NESKO Madenciliğe ait bakır madeninde çalışan işçileri, üç aydır maaşlarını alamadıkları, üyesi oldukları Dev Maden-Sen’den ayrılmaları konusunda kendilerine baskı yapıldığı ve sendika üyesi olduğu gerekçesi ile işten atılan 11 işçinin geri dönmesi talebiyle direnişe geçti. İşçiler, çektikleri bir videoda madenden ayrılmayacaklarını ifade ederek kendilerini ocağa kapattıklarını duyurdu.

Evrensel'de yer alan habere göre, 10 Ocak 2020 tarihinden itibaren üç ay maaş alamadıkları, çalışma koşullarının kötülüğü ve iş yerinde hiçbir işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmadığı için Dev Maden-Sen’e üye olmaya başladı. İşverenin işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yapmaya başladığını belirten işçiler, “Sendikadan istifa etmezseniz maaşlarınızı ödemeyeceğim, işyerini kapatacağım hepinizi işten atacağım” denilerek tehdit edildilerini dile getirdi.

Sendikadan istifa etmeye zorlanan işçilerden 11'i işten atılırken, işten atılan işçiler ve diğer sendika üyesi işçiler, maaşları ödeninceye kadar ve işten atılan arkadaşları işe geri dönünceye kadar madenden ayrılmayacaklarını belirterek ocağa kendilerini kapattıklarını duyurdu.

İŞÇİLERLE İLETİŞİM KESİLDİ

İşten atılan işçilerden Sercan Fidan, yeraltında 40 yakın işçinin olduğunu belirterek , "Aşağıda arkadaşlarımız rehin gibiler. İletişimi de kestiler. Birinin başına bir şey gelse yukarı çıkaramayacağız” diyerek duruma tepki gösterdi.  

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

Yenice’ye gelen Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün de “Kırsal alanlarda işçilerin hak aramayacağı düşünülerek bütün kanunlar çiğneniyor. Sendikadan istifa etmenin ön şart olduğunu söylemişler. Arkadaşlar sendikadan istifa etmeyince 11 arkadaşımızı işten attılar. İşveren vekilleri bizim yanımızda her türlü kolaylığı yapacaklarını söylemiş olmalarına rağmen beş dakika sonra haberleşmeyi kesmişler. Başlarına bir şey gelebilir, bu haberleşme sisteminin açık olması gerekir. Biz bu haksızlıkları geri püskürteceğiz, sonuna kadar mücadele edeceğiz. Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Maden sahasına gelen CHP Milletvekili Muharrem Erkek de “İşçi arkadaşlarımızı ve işletme müdürünü dinledik. Onlara demişlerki sendikanızla ilişkinizi kesin çalışmaya devam edin. Her işçinin dilediği sendikaya üye olma hakkı vardır. Bu hukuksuzluktur. Denetimler yapılırken bazı şeyler görülmesin diye işlemler yapıldığı da tespit edildi. Memleketimizde maalesef hiçbir denetim yapılmıyor. Şirket yetkililerine de bunu ilettik. Bu süreci yakından takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.