Maden işçileri bugün alanlara çıkıyor: Özelleştirme ölüm demektir!

Maden işçileri bugün alanlara çıkıyor: Özelleştirme ölüm demektir!

Zonguldak maden işçileri, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden sahalarının özelleştirilmesini öngören maddenin torba tasarıdan çıkarılması için bugün alanlara çıkıyor.

Torba Yasa’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden sahalarının özelleştirilmesini öngören 58.’inci maddenin iptali talebiyle maden işçileri bugün Zonguldak’ta alanlara iniyor.

Madenciler, TTK’nın özelleştirilmesinin önünü açan maddenin geri çekilmesi için bugün saat 16.30’da kent merkezinde bulunan Madenci Anıtı önünde kitlesel bir basın açıklaması yapacak.

TTK’nın özelleştirmesine yol açacak yasa tasarısına karşı çalışmalarını hızlandıran Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS); yaptığı yazılı açıklamayla madencileri eyleme çağırdı. Sendikanın çağrısında şu ifadelere yer verildi: “Torba Yasa Tasarısı’nın madenleri ilgilendiren Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 58’inci, TBMM Genel Kuruluna sevk edilen metinde 51’inci maddesi ile ilgili olarak, 2 Kasım Perşembe günü saat: 16.30’da Madenci Anıtı / Zonguldak’ta kitlesel basın açıklaması yapılacaktır.”

GMİS: ÖZELLEŞTİRME ÖLÜM DEMEKTİR!

Zonguldak’ta ocakları ziyaret eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen torba yasa tasarısının 'TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir' şeklindeki 58'inci maddesiyle ilgili işçilere bilgi verdi.

TTK'nın özelleştirilmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Demirci şunları söyledi: "Gözler Zonguldak'ta ve bizim üzerimizde. Madde TBMM Genel Kurulu'na geldiğinde farklı eylemlerimiz olacak. Birlik ve beraberlik içerisinde mücadelemizi sürdüreceğiz. TTK'nın bir çakıl taşının dahi özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü özelleştirme ölüm demektir. Bu yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir. Eğer hükümet bu sese kulak vermezse madenciler ve bölge halkı olarak tek yürek, tek ses meydanlarda olacağız."

‘BİZİ YOK ETMEK İSTEYENLERE KARŞI BOŞ DURMAYALIM’

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ise maden işçisinin ekmeğine sahip çıktığını belirterek, "Biz, Zonguldak'ta rödovanslı sistemin daha meşru hale getirdiği kaçak ocaklardaki 15 yaşındaki delikanlılarımız hastane önlerine atılmasın, o delikanlılarımızın cansız bedenleri yollara atılıp 'üzerinden araba geçti' söylenmesin diye bu mücadeleyi veriyoruz. Bu Genel Maden İşçileri Sendikası'nın sesi değil, bu ses Zonguldak'ın sesi. Birlikte mücadele edelim, çocuklarımıza birlikte aydınlık bir gelecek bırakalım. Her zaman mücadeleye hazır olmak zorundayız. Bizi yok etmek isteyenler, bizim çocuklarımızın geleceğini sömürmek isteyenler boş durmuyor. Biz de boş durmamalıyız. Bu mücadele hepimizin ekmek mücadelesi, hepimizin gelecek mücadelesidir" dedi.