Macron'un 'otoriter' hamlesine tepki büyüyor

Macron'un 'otoriter' hamlesine tepki büyüyor

Fransa'da birçok bölgede protestolara ek olarak grevlerin de başladığı belirtildi.

İleri - Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran tasarıyı Ulusal Meclis'i aradan çıkararak onaylamasına karşı ülke çapında grev ve protestolar sürüyor.

Reuters'ın aktardığına göre; Macron'un emeklilik yaşını yükseltmeyi öngören kanun tasarısını parlamentoda oylanmasını beklemeden anayasanın 49.3 maddesine dayanarak geçirmesi çok şiddetli tepkilere sebep oldu.

Birçok bölgede protestolara ek olarak grevlerin de başladığı belirtildi.

Başkent Paris'te temizlik işçilerinin iş bırakması kentte çöplerin birikmesine yol açarken, TotalEnergies'in rafineri ve depolarındaki personelin de yaklaşık yüzde 37'inin çalışmadığı bildirildi.

ÇATIŞMALAR YAYILIYORA

Place de la Concorde'da bulunan parlamento binasının çevresindeki bir protesto gösterisine çevik kuvvet polisinin vahşice saldırması sonrası 61 kişi tutuklandı. 

Başkentin bir başka bölgesinde ise "Sürekli Devrim" grubundan öğrenciler kısa bir süreliğine Forum des Halles alışveriş merkezini işgal etti ve "Paris ayağa kalk" sloganları attı.

Öte yandan Compiegne, Nantes ve Marsilya'da da çeşitli protestolar düzenlendi.

GENEL GREV

Dijital Geçiş ve Telekomünikasyon Bakanı Jean-Noel Barrot "Şiddete yer yok. Parlamenter demokrasiye saygı gösterilmelidir" derken, Fransa'nın önde gelen sendikalarının Macron'un "otoriter" hamlesine karşı bir genel grev hazırlığında oldukları belirtildi.

Batı basını genel olarak protestolara yer vermemeye çabalarken, bazı değerlendirmelere göre son üç gündür süren huzursuzluk, 2018'in sonlarında patlak veren Sarı Yelekliler hareketini anımsatıyor.