'Macron'un bugünkü konuşmalarını ayakları pislik içinde gömülüyken öten horoza benzetiyorum'

'Macron'un bugünkü konuşmalarını ayakları pislik içinde gömülüyken öten horoza benzetiyorum'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açıklamalarına ilişkin konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Türkiye'ye mülteciler ve Kuzey Suriye konularında yaptığı eleştiler üzerine konuştu. Çavuşoğlu, “Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un bugünkü konuşmalarını ayakları pislik içinde gömülüyken öten horoza benzetiyorum” dedi.

Çavuşoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Macron, ülkesine kaç tane mülteciyi almıştır? Onun yerine YPG/PKK'lıları Elysee Sarayı'nda ağırlamıştır. Türkiye ile ilgili konularda eleştiri yapabilecek en son ülke Fransa’dır ve Fransa Devlet Başkanı Macron’dur. Macron'un Türkiye'ye dil uzatması haddini aşmaktır. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un bugünkü konuşmalarını ayakları pislik içinde gömülüyken öten horoza benzetiyorum” ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'NİN TEHDİTLERİNE BOYUN EĞİLMEMELİ'

Emmanuel Macron, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) yaptığı konuşmasında Türkiye'ye yönelik eleştiriler yapmıştı.

Avrupa Konseyi'nin 70'inci yıl dönümü için Strasbourg'da düzenlenen programa katılan Macron, burada yaptığı konuşmada Avrupa'da son yıllarda yaşanan sorunlara değinmişti. Berlin Duvarı'nın yıkılmasından 30 sene sonra kıtada temel hak ve özgürlüklerin hala tehdit altında olduğunu belirten Macron, bunun için Rusya ve Türkiye'yi örnek vererek, "Hukukun üstünlüğünün gerilediği Türkiye'de insan hakları savunucularına, gazetecilere ve akademisyenlere karşı açılan davaları yakından takip etmeliyiz." demişti.

Konuşmasının sonunda sorulara da cevap veren Macron, Yunanistanlı parlamenterin mülteci krizine ilişkin sorusu üzerine, "Sığınmacı konusunun Türkiye tarafından bir baskı unsuru olarak kullanıldığını söylemekte haklısınız. Bence doğru cevap bu baskılara boyun eğmek değil." demişti.

'SURİYE POLİTİKAMIZ TÜRKİYE'NİN BASKISIYLA ŞEKİLLENMEZ'

Suriye'nin kuzey doğusunda Türkiye ile açıktan bir anlaşmazlık olduğunu hatırlatan Macron, "Hiçbir şart altında Suriye politikamız Türkiye'nin baskıları altında şekillenmemelidir." ifadelerini kullanmıştı.