Macron’dan Doğu Akdeniz yorumu:  Türkiye sözlerden çok eylemi dikkate alıyor

Macron’dan Doğu Akdeniz yorumu:  Türkiye sözlerden çok eylemi dikkate alıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Doğu Akdeniz’de Ankara’ya karşı ‘kırmızı çizgi politikası’ uyguladıklarını söyledi.

Doğu Akdeniz’de gerilim tırmanırken, Avrupa ülkelerinden Yunanistan’a destek açıklamaları da gelmeye başladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Doğu Akdeniz’deki son gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada,  Türkiye’nin sözlerden çok eylemleri dikkate aldığını belirterek  Türkiye’ye karşı sert bir tavır takınarak "kırmızı çizgi politikası” uyguladıklarını belirtti.

Macron gazetecilere yaptığı açıklamada,  söz konusu Akdeniz’in egemenliği olduğunda kendisinin sözleri ve eylemleriyle tutarlı olması gerektiğini belirterek Macron, "Türklerin sadece sözler ile eylemlerin tutarlı oluşunu dikkate aldığını ve buna saygı duyduğunu söyleyebilirim. Fransa’nın bu yaz yaptığı önemliydi: Bu bir kırmızı çizgi politikasıdır” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz haftalarda Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan ve İtalya ile birlikte Doğu Akdeniz’de yaptıkları tatbikata da değinen Fransa Cumhurbaşkanı, “Fransa sert ama ölçülü bir tavır sergiledi. Orantılıydı. Oraya tüm donanmayı göndermedik” dedi.

Macron, Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini provokatif bulduğunu ve Türkiye’nin son dönemdeki stratejisini bir NATO ülkesinin stratejisi olarak değerlendirmediğini söyledi.