Macron: Türkiye'ye ait savaş gemileri Libya'da Berlin Anlaşmasını ihlal ediyor

Macron: Türkiye'ye ait savaş gemileri Libya'da Berlin Anlaşmasını ihlal ediyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Erdoğan'ın Libya konusunda verdiği sözleri tutmadığını belirterek, “Suriyeli paralı askerlerle birlikte Türk savaş gemilerinin son günlerde Libya topraklarına ulaştığını görüyoruz” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Tayyip Erdoğan’ın Libya konusunda verdiği sözleri tutmadığını ve Berlin’deki anlaşmayı ihlal ettiğini söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Macron, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile bugün Paris’te düzenlediği ortak basın toplantısında, Şu anda Türkiye’nin takındığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin konferansında vermiş olduğu sözlerle aykırılık taşıyan tavırlarından dolayı duyduğum kaygıyı dile getirmek istiyorum” dedi.

19 Ocak’ta Berlin’de yapılan Libya konulu uluslararası konferansta 55 maddelik bir bildiri üzerinde uzlaşma sağlanmıştı. Bildiride, bundan sonra atılacak adımlar sıralanmış ve çatışmaların sona erdirilmesi çağrısı yapılmıştı. Taraflar ayrıca, Birleşmiş Milletler’in silah ambargosu kararına uyma ve Libya’ya yabancı savaşçıların gönderilmemesi konularında taahhüt vermişti. Ancak şimdiye kadar bu taahhütlere uyulmadığı gibi, Libya’dan çatışmaların devam ettiği yönünde de haberler gelmeye devam ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Libya açıklarında Türk savaş gemilerinin bulunduğu belirterek, Türkiye’yi Libya’nın egemenliğini ihlal etmek ve Avrupa ile Batı Afrika’nın güvenliğini tehlikeye atmakla suçladı.

Libya’daki anlaşmayı ihlal etme konusunda Türkiye dışında başka herhangi bir ülkenin adını vermeyen Macron, “Suriyeli paralı askerlerle birlikte Türk savaş gemilerinin son günlerde Libya topraklarına ulaştığını görüyoruz. Bu, Berlin’de varılan anlaşmanın açık ve ciddi bir ihlalidir. Verilen sözler tutulmamıştır” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada bugün (29 Ocak) Libya açıklarında demirlemiş Türk savaş gemilerine ait olduğu iddia edilen görüntüler yer aldı.

Milli Savunma Bakanlığı, TCG Gaziantep fırkateyninin, 30 göçmene yardım ve tıbbi destek verdiğini, ardından Libya Sahil Güvenlik Komutanlığı’na teslim ettiğini duyurdu. Açıklamada, fırkateynin, NATO’nun Deniz Muhafızı Harekâtı’na destek amacıyla Orta Akdeniz’de olduğu belirtildi.