Macron: Türkiye hem Suriye operasyonunu oldubittiye getirip hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemez

Macron: Türkiye hem Suriye operasyonunu oldubittiye getirip hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemez

NATO'ya yönelik eleştirileri tartışma konusu olan Macron, ''Türkiye hem Suriye operasyonunu oldubittiye getirip hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemez'' dedi. 

Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ''NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti'' ifadeleriyle tartışma yaratan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi. İkilinin düzenlediği basın toplantısında konuşan Macron, ''Türkiye hem Suriye operasyonunu oldubittiye getirip hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemez'' dedi. 

'YARARLI BİR UYANDIRMA ZİLİ'

Macron, ABD'nin müttefikleriyle görüşmeden Suriye'den çekileceğini açıklaması, ABD'den yeşil ışık alan Türkiye'nin Avrupa ülkelerinin ikazlarına rağmen Suriye'de operasyon düzenlemesini eleştirirken kullandığı ''NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti'' ifadesi için Avrupalı müttefiklerinden gelen tepkiyi "Yararlı bir uyandırma zili" diye değerlendirirken, Ankara'dan gelen eleştirilere ise "Türkiye hem Suriye operasyonunu oldubittiye getirip hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemez" şeklinde yanıt verdi.

TRUMP'I GERİ ÇEVİRDİ

Macron, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşı açtığı ticaret savaşında Huawei'ye uyguladığı yaptırımlara Avrupa'nın da uyması için yaptığı baskıyı da geri çevirdi. Fransa lideri, "Hiçbir zaman belli bir ülkeyi, belli bir telekom operatörünü yaftalamak peşinde olmadım" dedi. 

MALİ'DE ÖLEN FRANSA ASKERLERİ

Macron, Afrika ülkesi Mali'de iki Fransız helikopterinin çarpışması sonucu 13 askerin ölmesinin ardından 5 yıldır Sahel Bölgesi'nde artan Fransız askeri varlığının tartışılmasına da tepki gösterirken, şu ifadeleri kullandı:

''Fransa'nın Sahel Bölgesi'ndeki operasyonları konusunda tüm seçenekler masada, müttefiklerin daha fazla çaba göstermesi de dahil. Fransa'nın Sahel'deki askeri çabalarının bedelini göstermek isteyenler Mali'ye gelip ölen askerlerin cenazelerine katılabilir.''