Maaşsız personel çalıştırılır mı? MacFit’ten sömürü dersleri...

Maaşsız personel çalıştırılır mı? MacFit’ten sömürü dersleri...

Fitness Danışmanı İlşad Özkan, son yıllarda salon sayısını git gide çoğaltarak sektördeki ağırlığını artıran Mars Sportif’in “MacFit” ismiyle bilinen zincir spor salonlarındaki antrenörlerin çalışma sistemlerini irdeledi.

İleri Haber

Spor salonu zinciri MacFit’te kurulan sistem ile antrenörlere maaş ödenmediği ve antrönerlerin ancak verdikleri özel ders kadar ücret alabildiği öne sürüldü. Fitness Danışmanı İlşad Özkan, “İşe gelmemek için para ödeyen antrenörler bile var!” dedi.

Profesyonel Fitness Danışmanı ve yazarı İlşad Özkan, kişisel blogunda “MacFit’in başarısı her patronun hayali: Maaşsız insan çalıştırmak!” başlığıyla bir yazı yayınladı. Dikkat çeken yazıda Özkan, son yıllarda salon sayısını git gide çoğaltarak sektördeki ağırlığını artıran Mars Sportif’in “MacFit” ismiyle bilinen zincir spor salonlarındaki antrenörlerin çalışma sistemlerini irdeledi.

Yazısında, “Açıkçası, dezavantajlı lokasyonlardaki MacFit antrenörleri, pandemiden önce veya sonra pek fark etmeksizin, MacFit’in hizmet politikaları gereği geçim anlamında dara düşmüş durumdalar, hatta, gülmeyin ama, işe gelmemek için para ödeyen antrenörler bile var! Şaka değil, var” ifadelerini kullanan Özkan, antrenörlerin çalışma sistemini şöyle açıkladı:

‘MAAŞSIZ PERSONEL NASIL ÇALIŞTIRILIR?’

MacFit’in sektördeki rekabeti artırması, bunun son tüketiciye sağladığı avantajlar, antrenörlerini eğitmesi, salonlarındaki hizmet kalitesi ve fiziksel imkânlar üzerine rahatlıkla yirmi sayfa olumlu yazarım ama bugün konumuz bu değil. MacFit’in başaramadığı, beceremediği, nereden nereye ne denli başarıyla geldiği üzerine de sayfalarca tespit yapıp eleştiri yazabilirim ama ona da gerek yok. Bugün tek bir soruna odaklanmak istiyorum: Reklamdan kısmayan, arkasındaki sermayeye güvenen bu devasa spor işletmesi maaşsız insan çalıştırmak konusunda neden ve nasıl bu kadar rahattır?

Sistemi ilk tanıttıkları zamanı hatırlıyorum sanırım. MacFit, antrenörlerini maaşla işe almak yerine, karmaşık bir sistem kurgulayarak antrenörleri maaşsız çalıştırmanın yolunu bulmuş ve bu sistemi iyice geliştirmiş durumda. Görünürde MacFit’te çalışan bir antrenör gerçekte işletme namına mesai yapmasına rağmen resmî olarak öyle görünmediğinden, çalışması karşılığında her çalışanın hak edeceği ücreti alamıyor. İşletmenin sunduğu esas hizmete dair işletme içerisinde bulunan antrenörler, MacFit’in personeli olmaktan ziyade “iş ortağı” oluveriyor. Esas geliri ise–satabilirse– özel dersler üzerinden oluyor. Eğer yeterince özel ders satamazsa da öyle asgari ücret falan bile “hak etmemiş” oluyor, ancak MacFit’in “borçlandırma” taktiği gereği işletmeden de öyle erkenden ayrılamıyor.

MacFit’in sistemi “ek ücret şansı” olmaktan çıkıp “temel iş ücretinden işletme lehine kaçınma” şeklinde “başarıya” dönüştürülmüş bir garabettir. Zengin ve gelir düzeyi yüksek müşterilerin bulunduğu semt ve lokasyonlarda, bu iş modelinde çalışmak için bir antrenör üste para bile verebilir, ancak söz temsil Gebze gibi lokasyonlardaki ders satış gelirlerini, diğer lüks salonlarla kıyaslarsanız aradaki uçurumu görebilirsiniz...”

Yazının tamamına ulaşmak için tıklayın.