Lula'nın Adaylığı Kabul Edilmedi

Lula'nın Adaylığı Kabul Edilmedi

2003-2010 yılları arasında devlet başkanlığı yapan eski İşçi Partisi lideri Lula’nın devlet başkanı adayı olamayacağı açıklandı.

Brezilya Yüksek Seçim Mahkemesi, cezaevinde bulunan eski devlet başkanı Lula da Silva’nın devlet başkanlığı seçimlerinde aday olamayacağına karar verdi.

Cezaevinde tutuklu bulunan Brezilya’nın eski devlet başkanı Lula da Silva, geçtiğimiz ay 7 Ekim’de yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağını duyurmuştu.

KARAR, 8 SAATLİK OTURUMDAN ÇIKTI

Brezilya Yüksek Seçim Mahkemesi, kararı sekiz saat süren oturumun ardından duyurdu.

Kararın gerekçesinin ise Lula’nın yolsuzluktan hüküm giymesi olduğu belirtildi.

KESİN GÖZÜYLE BAKILIYORDU

Yapılan tüm anketlerde yaklaşık yüzde 40’lık oy oranıyla, açık ara önde olan Lula’nın seçime girdiği takdirde sandıktan zaferle çıkmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

TAKİPÇİSİ AŞIRI SAĞCI

Anketlerde Lula’yı takip eden isim ise aşırı sağcı Jair Bolsonaro.

Eski asker Bolsonaro, LGBTİ’lere, kadınlara ve azınlıklara karşı tutumu ile 1964-1985 arasında hüküm süren askeri diktatörlük hakkında yaptığı güzellemelerle tepki çekiyor.

NE OLMUŞTU?

Lula, 2017 yılında yolsuzluktan hüküm giyerek 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Hakkındaki karar Ocak 2018’de onanmıştı.

Devlet başkanlığına adaylığını açıklayan Lula, birkaç hafta önce New York Times’ta yayınlanan demecinde, “Tüm kamuoyu anketleri devlet başkanlığı yarışını kolayca kazanabileceğimi gösterdiği için ülkedeki aşırı sağcılar beni yarıştan çekmeye çalışıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Lula, kendisini devirmek isteyenlerin bunu seçimlerde yapmaya çalışması gerektiğini söylemişti.

LULA DA SİLVA KİMDİR?

Brezilya'da 2003-2010 arasında görev yapan ve Brezilya İşçi Partisi'nin kurucu üyesi olan Lula, 2002'de ülkenin siyasi ve ekonomik sisteminde köklü reformlar yapma, yoksulluğu ortadan kaldırma vaadiyle seçim zaferi elde etti. 

Milyonlarca Brezilyalıyı hedef alan başlıklarda sosyal programlara imza atan ve yaklaşık yarım yüzyıl sonra ülkede göreve gelen ilk solcu lider olan Lula, asgari ücretin önemli ölçüde iyileştirilmesini ve aile yardımı programıyla (Bolsa Familia) 44 milyon kişiye yardım edilmesini sağladı.