Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde askeri hareketlilik

Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde askeri hareketlilik

Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde İçişleri Bakanı İgor Kornet’in görevden alınmasının ardından üniformalı ve silahlı gruplar kamu binalarını ele geçirdi.

Ukrayna'nın doğusunda bulunan ve 2014 yılında tek taraflı bağımsızlık ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde üniformalı ve silahlı bir grup kamu binalarını ele geçirdi. 

Silahlı kişilerin İçişleri Bakanlığı'na bağlı olduğu iddia edildi. Lugansk Halk Cumhuriyeti Başkanı İgor Plotnitskiy önceki gün İçişleri Bakanı İgor Kornet’i görevden almıştı. Ancak Kornet görevi bırakmayacağını duyurmuştu. 

Kornet'e bağlı olduğu iddia edilen silahlı kişiler, kamu binalarının yanı sıra kent merkezindeki önemli cadde ve meydanlara da konuşlandı. Ukrayna basını olayı "darbe" olarak nitelerken, henüz Plotnitskiy'nin akibeti konusunda resmi bir açıklama yapılmadı. 

NE OLMUŞTU?

Ukrayna'da 2014 yılında Avrupa Birliği ve ABD destekli gruplar tarafından organize edilen eylemler sonucunda kamu binaları paramiliter grupların eline geçmiş ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i ülkeyi terk etmişti. 

Çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği olayların ardından Batı yanlısı gruplar yönetimi ele geçirirken, ülkenin doğusundaki Donbass bölgesinde ve Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde ise bağımsızlık yanlısı hareketler ortaya çıkmıştı. 

Ukrayna'da Batı yanlısı yönetiminin saldırılarına karşı Donbass bölgesinde bulunan Lugansk ve Donetsk'te kamu binalarını ele geçiren gruplar tarafından tek taraflı bağımsızlık ilan edilirken, Kırım Özerk Cumhuriyeti ise düzenenlenen referandum sonucunda Rusya'ya bağlandı.