Lübnan’da hayat pahalılığını ve işsizliği protesto eden halk bankaları ateşe verdi

Lübnan’da hayat pahalılığını ve işsizliği protesto eden halk bankaları ateşe verdi

Lübnan’ın birçok kentinde Lübnan para biriminin dolar karşısında giderek değer kaybetmesi, hayat pahalılığı ve işsizliği protesto etmek için 2 gündür sokağa çıkan halk dün bankaları ateşe verdi.

Lübnan’da kötüye giden ekonomik koşullar ve artan işsizlik sebebiyle geçtiğimiz aylarda şiddetli halk eylemleri yapılmıştı. Yeni tip koronovirüs (Covid-19) tedbirleri sebebiyle protestolar bir süredir gerçekleşmiyordu ancak Lübnan lirasının dolar karşısında giderek değer kaybetmesi, hayat pahalılığının ve işsizliğinin artmasıyla iki gün önce protestolar yeniden başladı.

Ülkenin kuzeyindeki Trablusşam, Şekka, Beyrut'un doğusundaki Zelka ve Sadiyyat bölgelerinde sokağa inen halk yolları tekerleklerle bloke derken; ülkedeki dolar hesaplarına kontrol getiren bankalara da taşlarla saldırıldı ve kimi yerlerde ise bankalar ateşe verildi.

Polis ve ordu göstericileri dağıtmak için gaz bombası ve plastik mermi kullanırken zaman zaman havaya ateş açtı. Protestolar sırasında pek çok eylemci gözaltına alındı.

Bir gün öncesinde ise Trablus'ta Fouaz al-Semaan isimli bir eylemci hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybeden 26 yaşındaki Semaan'ın kardeşi, abisinin askerler tarafından vurulduğunu söyledi.

Resmi kurda bir Amerikan dolarının, 1500 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada doların 4 bin liraya yaklaştığı gözlemleniyor.