Lübnan'da halk ekonomik kriz ve hayat pahalılığına karşı sokakta

Lübnan'da halk ekonomik kriz ve hayat pahalılığına karşı sokakta

Binlerce Lübnanlı, başkent Beyrut başta olmak üzere birçok ilde ekonomik kriz ve hayat pahalılığına karşı eylemler düzenledi.

Lübnan'da ekonomik kriz ve hayat pahalılığına karşı eylemler sürerken kuzeydeki Trablusşam kentinde bir günlük "sivil itaatsizlik" çağrısı yapıldı. Eylemlerde ordunun saldırısı sonucunda yaşanan arbedede 10 kişi yaralanırken bazı gazetecilerin de darp edildiği belirtildi.

Başkent Beyrut'un yanı sıra kuzeydeki Trablusşam ve doğudaki Beka kentlerinde akşam saatlerinden itibaren sokaklara dökülen binlerce Lübnanlı, ekonomik kriz ve hayat pahalılığına karşı eylem düzenledi. Beyrut'un Trablusşam'a giden kara yolundaki Cil Dib bölgesinde akşam saatlerinde toplanan halk, ekonomik durumu ve hükümeti protesto etti.

Trablusşam kentinde de düzenlenen yürüyüşlerde, yerel para birimi Lübnan lirasının günden güne karaborsada değer kaybettiği ve bunun doğrudan hayat pahalılığı olarak halka yansıdığında dikkat çekildi.

Trablusşam'daki protestoya katılanlar yarın ekonomik krizi protesto etmek üzere bir günlüğüne "sivil itaatsizlik" çağrısında bulundu. Ülkenin doğusundaki Beka bölgesinde mevcut ekonomik krize karşı bir süre yolları kapatma eylemi yapıldı.

ABD BÜYÜKELÇİSİ PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan Beyrut'ta toplanan Şii Hizbullah örgütü destekçileri, ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea'nin önceki gün bir Arap televizyon kanalına bağlanarak Hizbullah'ı, ülkedeki ekonomik krizden sorumlu tutmasını protesto etti. ABD Büyükelçisi Shea, "Milyarlarca dolar, hükümetin hazinesi yerine Hizbullah'ın devletçiğine gitti" ifadelerini kullanmıştı.

ÜLKEDEKİ EKONOMİK KRİZ

Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.

Yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da her geçen gün değer kaybediyor. Resmi kura göre 1 ABD doları 1515 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada dolar bugün 7500 Lübnan lirasının üzerinde işlem gördü.

Başbakan Hasan Diyab, geçen aylarda ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını kaydetmişti.

Lübnan hükümeti, her yıl 2 milyar dolar olmak üzere 5 yılda toplam 10 milyar dolar kredi için Uluslararası Para Fonu ile müzakerelere başlandığını açıklamıştı.