Londra’da büyük silah fuarı hak savunucuları tarafından protesto ediliyor

Londra’da büyük silah fuarı hak savunucuları tarafından protesto ediliyor

Londra’da yapılacak olan  ExCel London büyük silah fuarı öncesinde ‘Silah Fuarı’nı Durdurun’ (Stop The Arms Fair) şemsiyesi altında bir araya gelen hak savunucuları protestolara başladı.

ExCeL London’da 14-17 Eylül arasında gerçekleştirilecek olan dünyanın en büyük silah fuarı DSEI’nin (Defence and Security Equipment International/Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları) 2021 yılı satış sergisi öncesi protesto gösterileri hız kazandı.

ExCel London Fuar Merkezi çevresindeki karayolları ve parklar, 6 Eylül’den bu yana “Stop The Arms Fair” (Silah Fuarı’nı Durdurun) şemsiyesi altında bir araya gelen hak savunucusu örgütlerin farklı gündemleri öne çıkardığı eylemlere ve forumlara sahne oluyor.

“Black Lives Matter”, “Stop Arming Israel”, “Extinction Rebellion”, “Climate Action” ve “Resist Migration Raids” gibi çok sayıda kitle örgütünün katıldığı protesto eylemlerinde aktivistler, Birleşik Krallık Hükümeti’ne, dünyadaki savaşların ana sponsoru olan “savunma sanayisi” şirketlerinin baskıcı rejimlerle silah satışlarını kolaylaştıran bu organizasyonun iptal edilmesi çağrısı yapıyor.

LONDRA BELEDİYE BAŞKANI DA FUARIN İPTAL EDİLMESİNİ İSTEDİ

Evrensel’den Özden Dinç’in haberine göre; İngiltere basınında geçen ay yer bulan haberlere göre, Londra Belediye Başkanı Sadık Han da benzer bir çağrıyı fuarın organizatörlerine yazdığı bir mektupta dile getirmişti. Han, Londra’nın bu fuarda satılan silahların yakıp yıktığı yerlerden gelen insanların evi olduğunu belirterek fuarın iptal edilmesini istemişti.

Belediye Başkanı Han, fuarın organizatörü Grant Burgham’a yazdığı mektupta şu ifadeye yer vermişti: “Bu şehirde bu yıl ve bundan sonraki yıllarda yapmayı planladığınız bütün faaliyetleri tekrar gözden geçirmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.”

AFGANİSTAN'LA DAYANIŞMA, GÖÇMENLER VE SINIRLAR…

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın himayesinde iki yılda bir gerçekleştirilen fuar öncesi başlayan bu yılki protesto gösterilerinde “Afganistan’la Dayanışma” ve “Göçmenler ve Sınırlar” temaları özel bir önem arz ediyor.

Gösterilerin üçüncü gününde yapılan eylemler ve forumlar, “Göç, Sınırlar ve Irkçılıkla Mücadele" başlığını taşıyordu.

Gün içinde pek çok örgütten konuşmacının katkı sunduğu forumlarda, göçmenlerin sınır dışı edilmesine karşı direniş yöntemleri ve polis baskınları karşısında sahip olunan haklar konulu tartışmalar yapıldı.

SİLAH GEÇİŞİNİ DURDURMAK İÇİN KENDİLERİNİ YOLA KELEPÇELEDİLER

Protestoların üçüncü gününe, iki aktivistin sergilenecek silahların ve askeri ekipmanların fuar alanına taşınması için kullanılan ana karayolunu bir kez daha ulaşıma kapatmak için yaptıkları eylem damgası vurdu.

Aktivistler “Royal Albert Way” isimli caddenin fuar alanının 2 kilometre yakınındaki asfalt üzerine kendilerini sabitlediler. Asfalt yol üzerine yerleştirilen ağır bir silindir levhanın içinden kendilerini birbirlerine kelepçeleyen eylemciler, yaklaşık üç saat boyunca ana arteri ulaşıma kapattı.

Bahse konu güzergah, polis kuvvetlerinin silindir levhayı elektrikli testere ve çekiçlerle yaklaşık 1 saat sonunda parçalayıp aktivistleri gözaltına almasının ardından askeri ekipmanların taşınması için yeniden ulaşıma açıldı.

EYLEMLER SÜRECEK

Eylemler 10 Eylül’de “İklim Eylem Günü”, 11 Eylül’de “Direniş Festivali”, 12 Eylül’de “DSEI’ye Direniş”, 13 Eylül’de “Sessiz Protesto Eylemi”, 14 Eylül’de “Silah Fuarı’nı Bozguna Uğrat” ve 16 Eylül’de de “Filistin’le Dayanışma”  başlıklı protestolarla devam edecek.