'Liste hazırlanıyor' iddiası: 'Covid-19 aşısı önce genç ve sağlıklılara yapılacak'

'Liste hazırlanıyor' iddiası: 'Covid-19 aşısı önce genç ve sağlıklılara yapılacak'

Kış mevsiminin arefesinde grip aşısı konusu skandala dönerken, Covid-19 aşısıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Sağlık Bakanlığı, Covid-19 aşısıyla ilgili planlamaları yapmaya başladı.

Sağlık Bakanlığı’nıni e-Nabız kayıtlarından koronavirüs aşısında öncelik verileceklere ilişkin liste oluşturmaya başladığı öne sürüldü. Çin’den 5 milyon doz getirilecek aşının, öncelikle genç ve sağlıklı gruba yapılacağı belirtildi.

Kış mevsiminin arefesinde grip aşısı konusu skandala dönerken, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı, Covid-19 aşısıyla ilgili planlamaları yapmaya başladı.

Bakanlıktan hükümete verilen brifinglerde, koronavirüs aşısının ocak ayında ülkede uygulanmaya başlayacağı aktarıldı. Edinilen bilgiye göre, Çin’den 5 milyon doz getirtilecek olan aşı, iki doz halinde uygulanacak. Her aşamada 2.5 milyon kişiye aşı yapılacak. Almanya-Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ortak yapımı BioNTech aşısı ile ilgili ön bağlantıların yapıldığı ifade edildi.

65 YAŞ ÜSTÜNE AŞI YAPILMAYACAK

Henüz aşıların bağışıklıklarının ne kadar süreceğine ilişkin net bir bilgi ise bulunmuyor. Çalışmaların olması gerekenden hızlı tamamlanması nedeniyle aşılarla ilgili zaman zaman tereddütler oluştuğu, ancak büyük problemler beklenmediği dile getirildi.

Aşıların, grip aşısı uygulamasından farklı olarak genç ve sağlıklı kişilere yapılacağı belirtildi. Bu aşılar, 65 yaş üstüne ise yapılmayacak. Aşılar bu yaş grubunda hiç denenmediği için risk alınmayacak. Önceliğin sağlık personeli, polisler veya insan yoğunluğu bulunan yerlerde görev yapanlar olarak belirleneceği de ifade edildi.