'Libya'ya silah ambargosu bir şaka haline geldi'

'Libya'ya silah ambargosu bir şaka haline geldi'

BM Libya Özel Temsilcisi Yardımcısı Williams, Libya'ya uygulanan silah ambargosunun bir ‘şaka’ haline geldiğini dile getirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame’nin Yardımcısı Stephanie Williams,  Münih Güvenlik Konferansı kapsamında düzenlenen basın toplantısında, “Silah ambargosu bir şaka haline geldi” diyerek bu konuda yüzlerce ihlal olduğuna dikkat çekti.

Şarkul Avsat'ta yer alan habere göre, Libya’da sahadaki durumun hala çalkantılı olduğunu vurgulayan Williams, ateşkesin pamuk ipliğine bağlı olduğunu söyledi.
Münih Güvenlik Konferansı’na katılan diğer yetkililer de, geçtiğimiz ay Berlin Zirvesi’nde önemine dikkat çekilen Libya’ya yönelik silah ambargosunun son zamanlarda ihlal edilmesine ilişkin endişelerini ifade etti.

Türkiye, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Libya çatışmasıyla yakından ilgilenen 13 ülke tarafından bugün yapılan ortak açıklamada, söz konusu ülke temsilcilerinin Berlin Zirvesi’nin devamı niteliğinde Münih’te Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısında bir araya geldikleri ifade edildi.
Açıklamada, Libya’ya yönelik silah ambargosunun kapsamlı uygulanmasına katkıda bulunmak için kararlılıkların yinelendiğine vurgu yapıldı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarından, silah ambargosunu izleme rollerine ilişkin Pazartesi günü bir karar vermelerini istediğini söyledi.
Maas, “Herkes bilmelidir ki bundan sonra silah ambargosunu ihlal eden BM kararını ihlal etmiş olur. Bu sonuçsuz kalamaz” dedi.