Libya’ya asker gönderme tezkeresi Meclis'e gelecek

Libya’ya asker gönderme tezkeresi Meclis'e gelecek

Meclis'in açılmasıyla ilk gündem maddelerinden birinin Libya’ya asker gönderme tezkeresinin olması bekleniyor.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile güvenlik ve askeri işbirliği mutabakat muhtırası imzalayan AKP hükümeti, bu ülkeye asker göndermeyi de gündemine aldı. Libya’ya asker gönderme tezkeresinin 7 Ocak’ta çalışmalarına başlayacak olan TBMM’nin öncelikli gündem maddelerinden biri olacağı öğrenildi.

Sputnik'ten Yurdagül Şimşek'in haberine göre, Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin talebi doğrultusunda Libya’ya asker gönderme seçeneğinin bir süredir Ankara’da değerlendirildiği ifade edildi. Konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında da gündeme geldiği bildirildi. Yapılan değerlendirmelerin sonucuna göre Libya’ya asker gönderme teskeresinin Meclis gündemine gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

AKP'li bir yetkili de Libya tezkeresinin Ocak ayında TBMM’ye geleceğini ifade ederken, “Aslında teskere anlaşmanın içine konulabilecek durumdaydı. Asker gönderme konusu anlaşmanın içinde yer alabilirdi” dedi. Bir başka AKP'li yetkili ise, değerlendirme sürecinin devam ettiğini, tezkere konusunda o sürecin bitmesini beklediklerini vurguladı. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da kabine toplantısı sonrasında konuyla ilgili soru üzerine, “Başka ülkelere de asker gönderme konusunda meclisin bir yetkilendirme yapması gerekiyor. Teskere dediğimiz şey de bu. Tabii oradaki sıcak gelişmelere bağlı olarak böyle bir teskere ihtiyacı doğabilir. Meclis de bununla ilgili bir çalışma yürütüyor. Tabii teskerenin içeriği ile ilgili şu anda benim bir şey söylemem doğru olmaz. Bu Meclis'in yetkisinde. O ihtiyaçlara göre yapılacak anlaşma çerçevesinde şekillenecek bir teskere. Biz prensip olarak meşru uluslararası toplumun tanığı Libya hükümetinin ve Libya halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Bunun gerektirdiği adımları atmaktan sarfı nazar etmeyiz. Bu askeri eğitim olabilir, başka alanlarda destek şeklinde olabilir, siyasi destek şeklinde olabilir” dedi.