Libya’da UMH güçleri Sirte'ye operasyon başlattı

Libya’da UMH güçleri Sirte'ye operasyon başlattı

Libya'da UMH güçleri, sahil kenti Sirte ve Cufra Askeri Hava Üssü ile çevresindeki bölgelerde operasyon başlattı.

Libya’daki iç krizde Türkiye tarafından askeri olarak da desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti, (UMH) eski Libya lideri Muammer Kaddafi'nin memleketi Sirte ve Cufra kentine askeri operasyonun başlatıldığını duyurdu.

SİRTE'NİN ÖNEMİ

Libya'nın başkenti Trablus’un 450 kilometre doğusunda yer alan Sirte’nin nüfusu 2012 yılı verilerine göre 79 bin olarak açıklandı. Farklı kentlerde yaşanan çatışmalar nedeniyle göç alan kentte nüfusun 100 bini aşmış olabileceği tahmin ediliyor. Akdeniz sahil kenti Sirte, kendisiyle aynı ismi taşıyan Sirte Körfezi'nde yer alıyor.

Öte yandan, Kaddafi, 17 Şubat Hareketi'nde Trablus’ta kontrolü kaybedince kendi memleketi olan Sirte’ye 1 Eylül 2011'de geri döndü.

2010 yılında başlayan ve Batı medyası tarafından “Arap Baharı” olarak adlandırılan Arap isyanları, Libya’da da siyasal bir alt üst oluşa neden oldu. Ülkeyi 40 yılı aşkın bir süredir yöneten Muammer el Kaddafi, “insancıl müdahale” söylemiyle başlatılan ancak on binlerce Libyalının hayatını kaybetmesine yol açan NATO müdahalesiyle devrildi ve doğduğu kent olan Sirte’de 20 Ekim 2011’de öldürüldü