Libya'da 'kalıcı ateşkes' adına yeni müzakere süreci başladı

Libya'da 'kalıcı ateşkes' adına yeni müzakere süreci başladı

Libya'da Halife Hafter'e bağlı güçlerle Ulusal Mutabakat Hükümeti temsilcileri arasında 'kalıcı ateşkes' adına yeni bir müzakere süreci başlarken, BM Libya Özel Temsilcisi ülkeye yeni paralı askerlerin geldiğini söyledi.

Libya'da Halife Hafter'e bağlı güçlerle Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti temsilcileri arasında 'kalıcı ateşkes' adına yeni bir müzakere süreci başladı. Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Cenevre'de yapılan toplantıda, Libya'ya gönderilen 'paralı askerler' gündeme geldi.

Libya'daki gerilime ilişkin, Berlin konferansında alınan karar gereği, ülkede çatışan tarafların temsilcileriyle yeni bir müzakere süreci başlatıldı. BM himayesinde İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen toplantılara ilişkin BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame basın toplantısı düzenledi. “Silah ambargosunu iki taraf da ihlal ediyor” diyen BM temsilcisi, ülkeye yeni paralı askerlerin gelmekte olduğunu söyledi.

Libyalı tarafların mevcut çatışmazlığın "tam teşekküllü ateşkese" dönüştürülmesi konusunun müzakere edilmesi için Cenevre'de fikir birliğine vardığını açıklayan Salame, ayrı ayrı görüştüğü tarafların "yüz yüze" de görüşmesi konusunda anlaşmaya varmalarını umduğunu belirtti. BM Güvenlik Konseyi’nin önümüzdeki günlerde silah ambargosunu yeniden teyit edecek bir karar geçirmesini umduğunu dile getiren Selame, "Her iki taraf da Cenevre'ye geldi ve çatışmazlığın daha sağlam, daha az ihlal edilen ve ayrıca kalıcı bir ateşkese dönüştürülmesi için bir dizi husustan oluşan gündemimizi görüşmeye başladık" dedi.

LİBYA EKONOMİSİ KAHİRE'DE GÖRÜŞÜLECEK

Salame, Libya ekonomisine ilişkin toplantının 9 Şubat tarihinde Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleşeceğini, bunun ardından siyasi sürece ilişkin Cenevre'de görüşmeler yapılabileceği bilgisini paylaştı.

Cenevre’de başlayan askeri komite toplantıları, Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve ülkenin doğusundaki General Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu'ndan beşer kişinin katılımıyla 5+5 formatında düzenlendi. Toplantıların basına kapalı olarak devam edeceği belirtildi.

‘NUSRA MİLİTANLARI LİBYA’YA GİDİYOR’

Halife Hafter komutasındaki ordunun sözcüsü Ahmed el Mismari ise Libya’ya 2 bin Nusra Cephesi militanının gönderildiğini söyledi. Ülkeye giden Nusra Cephesi militanlarından Türkiye’yi sorumlu tutan Mismari, “Barışçıl bir çözüme olanak sağlamak ve düşmanı uluslararası toplum önünde teşhir etmek için ateşkes taahhüdünü kabul ettik. Türkiye ise 2 bin Nusra Cephesi militanını Suriye’den Mitiga Havaalanı aracılığıyla Libya’ya taşıdı” iddiasında bulundu.

Ülkeye getirilen militanların Suriye, Irak ve Libya uyruklu olduklarını söyleyen Mismari, “Türkiye 18 bin militanı daha Libya’ya getirmeyi hedefliyor” iddiası ortaya attı. Hafter’in sözcüsü, ayrıca Libya’ya getirilen militanların Avrupa’ya geçmeyi amaçladığını öne sürdü.