Libya’da çatışma: En az 12 kişi yaşamını yitirdi

Libya’da çatışma: En az 12 kişi yaşamını yitirdi

Çatışmanın 2 farklı militan grup arasında yaşandığı aktarıldı.

Libya’nın başkenti Trablus’ta iki farklı militan grup arasında çıkan çatışmada en az 12 kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık 90 kişinin de yaralandığı öğrenildi. Yaşamını yitirenler arasında sivillerin olup olmadığına ilişkin bir açıklama ise yapılmadı.

Trablus’ta yaşanan çatışma, bir militan grubun başka bir militan gruba ait üsse saldırmasıyla başladı. Libya Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, makinalı tüfek ve havan toplarının da kullanıldığı çatışmada ilk belirlemelere göre 12 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

BM’DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu, çatışmanın ardından bir açıklama yayınlayarak sivil bölgelerin bombalanması nedeniyle duyduğu endişeyi dile getirdi. Açıklamada ateşkes çağrısı da yapıldı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Libya’da yaşanan çatışmaya ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Libya’da devam eden ve sivillerin de ölümüne neden olan çatışmaları büyük bir endişeyle takip ediyoruz. Sahada büyük çabalarla tesis edilen sükunetin korunması, Libya’nın güvenliği, istikrarı ve geleceği bakımından kritik önemdedir. Tarafları, bunun idrakiyle hareket etmeye, itidal ve sağduyuya davet ediyor; çatışmaları derhal durdurmaya çağırıyoruz. Şiddetin artması, Libya halkının kalıcı barış ve istikrara kavuşma azmini ve başta seçimlerin düzenlenmesi olmak üzere siyasi sürecin ilerletilmesi vizyonunu da riske atmaktadır. Bu bakımdan, tarafların silahları susturmalarını ve bir an önce sorunlarını barışçıl yollarla çözüme kavuşturmaya odaklanmalarını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Dışişleri açıklaması şöyle devam etti:

“Türkiye, Libya’nın kalıcı istikrar, refah ve güvenliği için, Libya halkının da arzu ve beklentileri çerçevesinde, adil, hür ve ülke sathında seçimlerin bir an önce yapılmasını elzem görmektedir. Bu bağlamda, BM kolaylaştırıcılığında hukuki altyapı çalışmalarının süratle tamamlanması gerekmektedir. Bu hedefler doğrultusunda, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Libyalı kardeşlerimizin yanında durarak, kalıcı barış ve istikrarın tesisi için her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz.”