Libya Ulusal Ordusu lideri Hafter ateşkesi reddetti

Libya Ulusal Ordusu lideri Hafter ateşkesi reddetti

Libya Ulusal Ordusu’nun Rusya ve Türkiye’nin ateşkes inisiyatifini olumlu karşıladığı ancak Trablus’a yönelik saldırıların süreceği belirtildi.

Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter, Türkiye ve Rusya'nın ateşkes çağrısını reddettiklerini duyurdu. Hafter ordusunun Rusya ve Türkiye’nin Libya’da ateşkes çağrısını memnuniyetle karşıladığı, ancak Trablus için çatışmalara devam edeceği belirtildi.

Sputnik'in haberine göre, Hafter’in yaptığı açıklamada, Libya Ulusal Ordusu’nun Rusya ve Türkiye’nin ateşkes inisiyatifini olumlu karşıladıklarını ancak Trablus’a yönelik saldırılarını sürdürecekleri belirtildi.

ÇAĞRI YAPILMIŞTI

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün (8 Ocak) dün yaptığı görüşmelerde Libya'da taraflara ateşkes çağrısı yapılmıştı. İki ülkenin Dışişleri Bakanları tarafından görüşmeler sonrası yapılan basın toplantısında Çavuşoğlu, "Bugünkü görüşmenin neticesi olarak bir ortak açıklamayı biraz sonra sizlere dağıtacağız. Özelikle Libya'da ateşkesle ilgili şunu vurgulamak isterim, bugün Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, 12 Ocak gece yarısı 00.00'da Libya'da ateşkesin sağlanması için bir çağrıda bulunuyorlar ve ateşkesin sağlanması, kalıcı bir barışın Libya'da tesis edilmesi konusunda hem ortağımız Rusya ile hem de Libya'daki tüm taraflarla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” demişti.

AKP, TRABLUS HÜKÜMETİNİ DESTEKLİYOR

AKP hükümeti Libya'daki iç savaşta General Halife Hafter'in başında olduğu Libya Ulusal Ordusu'na karşı, Trablus merkezli Ulusal Uzlaşı Hükümeti'ne (UHH) destek veriyor. Ankara ile Libya'da destek verdiği Trablus hükümetleri arasında 27 Kasım'da imzalanan anlaşma, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yeni münhasır ekonomik bölge (MEB) ilanına imkân tanırken, askeri anlaşmayla da Türkiye'nin Libya'ya "eğitim" gerekçesiyle asker göndermesi mümkün kılınmıştı.

HAFTER ÜLKENİN BÜYÜK KISMININ KONTROLÜNÜ ELİNDE TUTUYOR

Libya'daki iç savaşta Halife Hafter'in lideri olduğu Libya Ulusal Ordusu, ülkenin büyük bir kısmının kontrolünü elinde bulunduruyor. Ulusal Mutabakat Hükümeti ise başkent Trablus'un da dahil olduğu kıyı bölgesindeki kesimleri kontrolünde bulunduruyor.