Leningrad Kuşatması 75 yıl önce bugün sona erdi

Leningrad Kuşatması 75 yıl önce bugün sona erdi

27 Ocak 1944'te 2. Dünya Savaşı'nın en kritik dönemeçlerinden biri olan Leningrad Kuşatması sona erdi... İleri Haber, kuşatmanın sona ermesinin 75. yılında bu büyük direnişi okurları için derledi.

İleri Haber

Çeviri: Özgür Yılmaz

Leningrad Kuşatması 872 gün sürdü. Tahminlere göre 600 bin ile 1.5 milyon arasında insan ölürken, bu ölümlerin sebebi %90 oranında açlıktı. 

Naziler, 1941 Temmuz'unda Leningrad'ın olduğu bölgeye girdi. Naziler Ağustos sonunda, Leningrad'ın 50 kilometre yakınındaki Tosno şehrini işgal ettiler.

Almanlar şehir merkezine doğru ilerlerken, 2 Eylül'de şehri ülkenin geri kalanıyla bağlayan son demiryolu da işgal edildi. Bir haftadan az bir süre sonra şehir tamamen kuşatıldı ve şehrin dış dünyayla iletişimini sağlamak için iki yöntem kaldı: hava ve Ladoga Gölü. O an, Leningrad'ta 400 bini çocuk olan 2.5 milyon insan yaşıyordu.

Tarih Doktoru Mihail Konstantinov o günler için "Nazilerin planı,şehri ele geçirmek, bütün nüfusu ortadan kaldırmak, bölgeyi tamamen yıkmak ve şehri haritadan silmekti. (...) Şehir, teslim olmayacaktı" şeklinde konuşuyor.

12 Eylül'de bütün gıda maddeleri tükendi: yalnızca bir buçuk aylık yiyece kaldı. Kasımda açlık başladı. Daha sonra şehir karne sistemine geçti. Kasım ayı sonunda işçiler günlük 250 gram ekmek alabiliyorken, çocuklar 125 gram alabiliyordu. 

Ladoga Gölü üzerinden sağlanan tek kara yolu "Yaşam Yolu" şeklinde anılıyordu. Birkaç ay içinde büyük çoğunluğu çocuk olan 660 bin kişi bu yol üzerinden tahliye oldu.

Ancak kuşkusuz o kış çok sert, soğuk ve uzundu. Sonbahardan itibaren pratik olarak elektrik, ısıtma ve ulaşım aracı imkanı kalmamıştı. Alman uçaklarının saldırıları, sivillere, su ve kanalizasyon sistemine yöneliyordu. 

1942 ilkbaharında  durum biraz daha iyileşti ve yılın ikinci yarısı ekmek takviyeleri artırıldı. 

ŞEHİR NASIL KURTULDU?

Sovyet tankları 4 girişimden sonra Leningrad'a girme şansını yakaladı. 1943 Ocak ayında, Alman kuvvetleri Stalingrad üzerine yoğunlaşmışken şehre girildi. 

18 Ocak 1943'te Kızıl Ordu 10 kilometrelik bir koridor açtı ve bu koridor üzerinden şehre ulaştı. Operasyonda 34 bin Sovyet askeri ölürken, 23 bin Alman askeri öldü. Ancak Leningrad'ın tamamen özgürleşmesi 1 yıldan fazla bir süreç aldı.

27 Ocak 1944'te 2 haftalık çatışmaların ardından Sovyet tankları Nazi güçlerini kovaladı ve Almanlar şehirden en az 100 kilometre uzaklaştı.
 

Kaynak: RT en español