Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'da son bir hafta yaşanan gelişmeler, Nedim Serkan Durak'ın derlemesiyle okurlarımızla buluşuyor.

Nedim Serkan Durak

PAZARTESİ

- Kosta Rika’da, ülkenin 5 belediye başkanı bayındırlık ihaleleri için yapılan yolsuzluk eylemlerine karıştıkları iddiasıyla tutuklandı.

- Meksika’da silahlı bir grup, geçtiğimiz perşembe günü 8 polisi kaçırmış, ülke güvenlik güçleri bu grubun kim olduğunu ve kaçırılan polislerin nereye götürüldüğünü bulmak için geniş çaplı bir harekata girişmişti. Bugün, söz konusu 8 polisin cesetleri bulundu.

- Meksika’da, Pueblos Unidos’a (Birleşik Halklar) üyesi silahlı siviller “organize suçlar kontrol altına alınana kadar” Ziracuaretiro belediyesini ele geçirdi.

- Kolombiya’da muhalefet senatörü Gustavo Bolivar, kendisine ve ailesine yönelik tehditler nedeniyle 40 gün önce terk ettiği ülkesine geri döndü.

- Guatemala, Panama Devlet eski Başkanı Ricardo Martinelli’nin, kara para aklamakla suçlanan oğullarından Luis Enrique Martinelli’yi ABD’ye iade etti.

- Ekvador Cumhuriyeti Devlet Başkanı Guillermo Lasso, ülkedeki hapishanelerin askerileştirilmesini emretti.

- Küba, yurtdışından gelenler için PCR testi zorunluluğunu kaldırdı.

- Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, ülke nüfusunun %74’ünün Covid-19’a karşı aşılandığını açıkladı.

*   *   *

SALI

- Rusya Federasyonu; 1 Aralık tarihi itibarı ile Arjantin, Brezilya, Kosta Rika, Küba ve Meksika’ya olan uçuş kısıtlamasını kaldıracağını açıkladı.

- Haiti Dışişleri Bakanı Claude Joseph, 7 Temmuz’da Devlet Başkanı Jovenel Moïse'ye yönelik suikaste karıştığından şüphelenilen Haitili iş insanı Samir Handal’ın, Türkiye’de yakalanıp tutuklandığını açıkladı.

- Meksika’nın Oaxaca eyaletinde yaşayan çevre aktivisti Irma Galindo Barrios’un, geçen hafta sonundan bu yana kayıp olduğu bildirildi.

- Meksika’da, Cártel Jalisco Nueva Generación (Jalisco Yeni Jenerasyon Karteli) lideri “El Mencho”nun eşi Rosalinda Gonzáles Valencia, tutuklandı.

- Meksika Yüksek Mahkemesi, Devlet Başkanının görev süresinin uzatılması talebini, anayasaya aykırı bularak reddetti.

- Brezilya’da bir kadın, girdiği bir McDonald’s dükkanında unisex tuvalet olması nedeniyle, polise gidip “bunlar komünist” diyerek, dikkanın kapatılmasını talep etti.

- Yapılan bir araştırma Amazon Yağmur Ormanları’nda yaşayan kuşların, iklim değişikliği nedeniyle, uyum sağlamak adına evrimleşmeye başladıklarını ortaya koydu.

- Küba Sağlık Bakanlığı, ülke nüfusunun %77’sinin Covid-19’a karşı aşılandığını açıkladı.

- Bolivya, Katar 2022 Dünya Kupası eleme tutunda Uruguay’ı 3-0 yendi.

- Peru, Katar 2022 Dünya Kupası eleme tutunda Venezuela’yı 2-1 yendi.

*   *   *

ÇARŞAMBA

- Brezilya hükümeti, Amazon Yağmur Ormanları’nın ormansızlaştırılmasının son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktığı bu zamanlarda, Amazon’u Starlink uydularıyla izlemek için Elon Musk ile anlaşma yapmak istediğini açıkladı.

- Arjantin hükümeti, nüfusunun %60’ının Covid-19’a karşı aşılandığını açıkladı.

- Venezuela’da 1500 yıllık insan iskeletleri bulundu.

- İspanya hükümeti, Meksikalı gazeteci Lyda Cacho’ya “kişisel durumunun savunmasız” olduğuna hükmederek vatandaşlık verdi.

- Dünyaca ünlü Meksikalı kadın ressam Frida Kahlo’nun “Diego y Yo” (“Diego ve Ben”) adlı tablosu, 34 milyon 900 bin dolarlık açık artırma satışıyla Latin Amerika’nın en pahalı sanat eseri oldu.

- Dünya Boks Konseyi Başkanı Mauricio Sulaimán, Meksikalı boksör Saúl ‘Canelo’ Álvarez'in 2021 yılının boksörü olduğunu açıkladı.

- Meksika, Katar 2022 Dünya Kupası eleme tutunda Kanada’ya 2-1 yenildi.

- Kosta Rika, Katar 2022 Dünya Kupası eleme tutunda Honduras’ı 2-1 yendi.

- Ekvador Cumhuriyeti, Katar 2022 Dünya Kupası eleme tutunda Şili’yi 2-0 yendi.

- Arjantin, Katar 2022 Dünya Kupası eleme tutunda Brezilya’yla 0-0 berabere kaldı.

*   *   *

PERŞEMBE

- Arjantin’in başkenti Buenos Aires, İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen şehirlerin dünya kongresi olan Smart City Expo Dünya Kongresi’nde “2021 Akıllı Şehir” ödülünü aldı.

- Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo, Juan Carasco’yu Savunma Bakanı olarak atadı.

- Kolombiya Yasama Meclisi, esrarın eğlence amaçlı kullanımına izin vermeyi amaçlayan anayasal reformu reddetti.

- Brezilyalı Meclis Üyesi Denis Lucas, São Paulo metropol bölgesindeki Itapevi kentindeki evinin garajında başından iki kez vurularak öldürüldü.

- Brezilya’da “Berthasuara Leopoldinae” adı verilen yeni bir dişsiz dinozor türü keşfedildi.

- El Salvador - Guatemala sınır bölgesinde 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

- Meksika’nın Zacatecas eyaletinde 9’u bir köprüde asılı 10 ceset bulundu. Yetkililer, bunun Karteller arası yaşanan bir intikam katliamı olduğunu düşünüyor.

- Venezuela hükümeti, AB’nin, ülkeye karşı uyguladığı yaptırımları 1 yıl daha uzatma kararı almasını şiddetle kınadığını açıkladı.

*   *   *

CUMA

- Ekvador Cumhuriyeti Devlet Başkanı Guillermo Lasso, ülkenin 9 kentinin güvenlik sorunu yaşadığını iddia ederek buralar için özel kısmi Olağanüstü Hal ilan etti.

- Peru Devlet eski Başkanı Alberto Fujimori’nin danışmanlarından Vladimiro Montesinos, bir gazetecinin kaçırılması emrini vermekten 17 yıl hapis cezasına çarptıtıldı.

- Nikaragua’da önceki hafta pazar günü yapılan genel seçimlerde Daniel Ortega, %75,92 oy oranıyla bir kez daha Devlet Başkanlığını kazanmıştı. Geçtiğimiz Pazar günü ise, La Asamblea General de la Organización de Estados Americanos (OEA) - [Amerikan Devletleri Örgütü Genel Kurulu], seçimleri gayrimeşru bulduğunu ve sonuçlarını kabul etmediğini açıklamıştı. Bugün de Nikaragua hükümeti, OEA’dan çekildiğini açıkladı.

- Kolombiya Savunma Bakanlığı, Clan del Golfo (Körfez Klanı) Karteli’ne yönelik büyük bir operasyonda 90 kişinin yakalandığını açıkladı.

- Brezilya genelinde yerli halklara mensup yüzbinlerce kişi, kendilerine yönelik tehdit, zulüm ve cinayetleri protesto etmek amacıyla sokaklara döküldü.

- Brezilya Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro, üniversite giriş sınavında yer alan “askeri darbe” ibaresinin “devrim” olarak değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

- IMF, Meksika’ya 2 yıl boyunca 50 milyon dolarlık kredi limitini yeniledi.

*   *   *

CUMARTESİ

- Kolombiya’nın Remedios ve Caldono kentlerinde, resmî açıklamaya göre kimliği belirsiz (ama her zamanki gibi Paramiliter) ağır silahlı kişiler tarafından yerli halktan 2 kişi öldürüldü. Bu kişilerle beraber ülkede 2021 yılı içinde öldürülen 297’nci, 24 Kasım 2016 Barış Antlaşması’ndan bu yana da 1.413’üncü yerli halktan ya da siyasal-sosyal topluluk üyesi-lideri hayatını kaybetmiş oldu.

- Meksika’nın Zacatecas eyaletinde perşembe günü, 9’u bir köprüde asılı 10 ceset bulunmuş, yetkililer, bunun Karteller arası yaşanan bir intikam katliamı olduğunu düşündüklerini açıklamışlardı. Bugün ise, Zacatecas eyaleti Güvenlik Bakanı David Monreal görevinden istifa etti ve yerine, Tuğgeneral Adolfo Marín atandı.

- Meksika polisi, Karteller için SİHA üreten “El Bad Boy”u yakalayarak tutukladı.

- Meksika’nın Tecamachalco belediyesinin Güvenlik Sekreteri Alejandro Óscar Santizo Méndez, koruması ve 12 belediye polisi ile birlikte üç araştırmacı bakanlık ajanını öldürmekle suçlanarak tutuklandı.

- Arjantinli futbolcu Leonel Messi, Paris Saint Germen takımında ilk golünü attı ve rakibi Nantes karşısında takım 3-1 galip geldi.

- Küba, Venezuela’ya 1,5 milyon doz Covid-19 aşısı gönderdi. 

- Venezuela İletişim ve Enformasyon Bakanlığı, Venezuela Gençlik Çocuk Orkestraları ve Koroları sistemi, 12.000 kişilik dünyanın en büyük orkestrası olarak akredite edilen Guinness Rekoru sertifikasını aldığını açıkladı. Orkestra, Rus besteci Pyotr Çaykovski’nin “Slav Marşı”nı seslendirildi.

*   *   *

PAZAR

- Şili’de genel seçimler ve Venezuela’da da bölgesel seçimler bugün yapılıyor.

- Küba, Nikaragua hükümetinin, cuma günü OEA’dan çekildiğini açıklamasını desteklediğini duyurdu.

- Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández, halk arasında Malvinas (Falkland) Adaları Egemenliği Bilincini Artırma Planı’nı devreye soktuğunu açıkladı.

- Arjantin vatandaşı Papa Francis, Pazar ayininde, Latin Amerika ülkelerinde bulunan Katolik kiliselerden, yoksul halkın sesini dinlemelerini istedi.

- El Salvador, 7 Eylül tarihi itibarı ile kripto para Bitcoin’i resmi olarak kabul edşp kullanan dünyadaki ilk ülke olmuştu. Bugün, Devlet Başkanı Nayib Bukele “Bitcoin dünyayı kurtaracak ve bu, bura, El Salvador’da başlayacak” açıklamasında bulundu.

- Bolivya, 2022 yılından itibaren Arjantin’e elektrik ihraç etmeye başlayacağını duyurdu.