Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'da son bir hafta yaşanan gelişmeler, Nedim Serkan Durak'ın derlemesiyle okurlarımızla buluşuyor.

Nedim Serkan Durak

PAZARTESİ

- Nikaragua’da dün yapılan genel seçimlerde kullanılan oyların %97,74’ü sayıldı ve Daniel Ortega, %75,92 oy oranıyla bir kez daha Devlet Başkanlığını kazandı.

- Meksika’nın Michoacán eyaletinde son 4 günde 3 kadın öldürüldü. Polis, seri katil olayından şüpheleniyor.

- Meksikalı sinema oyuncusu Enrique Rocha, 81 yaşında hayatını kaybetti.

- Ekvador Cumhuriyeti hükümetinin uıyuşturucu uçuşlarını tepit etmek için yerleştirdiği radar, kimliği belirsiz kişilerce sabotaja uğrayıp yok edildi.

- Brezilya’da, Amazon’un Pará eyaletine bağlı Nova Ipixuna’daki bir çiftliğin yakınındaki São Vinicius kırsal işçi kampına birkaç minibüsle gelen silahlı ve kukuletalı kişiler, kampa saldırdı ve yaktı. 80 kişinin yaşadığı kampta hafif yaralanmalar haricinde insani bir zarar yaşanmadı.

- Brezilya Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro hükümeti, halkın Covid-19’a karşı aşılanmasını gerektiren kültürel projeleri desteklemeyeceğini açıkladı.

- Kolombiya’nın Casanare bölgesinde açılan bir kuyuda yeni bir gaz ve hafif petrol kaynağı bulundu.

- UnOil Corporation şirketi, Hollanda sömürgesi Curacao Adaları petrol rafinerisinin satın alınması konusuyla ilgilendiğini açıkladı.

*   *   *

SALI

- Kolombiya’nın Córdoba kentine bağlı Montelibano köyünde, San Antonio köyünün Topluluk Eylem Kurulu’nun Başkanı Luis Alberto Ramos Bertel, resmi açıklamaya göre kimliği belirsiz (ama her zamanki gibi Paramiliter) kişiler tarafından önce dövülüp ardından bıçaklanarak öldürüldü. Bertel’le beraber ülkede 2021 yılı içinde öldürülen 295’inci, 24 Kasım 2016 Barış Antlaşması’ndan bu yana da 1.411’inci yerli halktan ya da siyasal-sosyal topluluk üyesi-lideri hayatını kaybetmiş oldu.

- Brezilya Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro, yeniden seçilmek için Liberal Parti’ye katılacağını açıkladı.

- Meksika’nın başkenti Ciudad de México Turizm Sekreterliği Başkanı Paola Félix Díaz, federal yetkililerin önemli isimlerinin düğünü olduğu tahmin edilen bir etkinliğe katılmak için özel bir uçakla Guatemala’ya gittiğinin öğrenilmesinin ardından, pazar günü görevinden istifa etmişti. Bugün de aynı nedenden dolayı Devlet Mali İstihbarat Başkanı Santiago Nieto istifasını verdi.

- Meksika polisinin bastonlu, yaşlı bir adamı dövme görüntüleri, ülkede protesto edildi.

- Nikaragua açıklarındaki deniz tabanında 6,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

- Şili Temsilciler Meclisi, Pandora Belgeleri nedeniyle Devlet Başkanı Sebastián Piñera aleyhindeki görevden alma önerisini onayladı.

- Peru Devlet eski Başkanı Martín Vizcarra, Meclis tarafından 2030 yılına dek siyasi yasaklı olmasına rağmen, yeni bir parti kuracağını açıkladı.

*   *   *

ÇARŞAMBA

- Brezilya’da  bin 300 kilo kokainle ele geçirilen uçağın Türkiye vatandaşı olan pilotu hakkında 99 gün sonra tahliye kararı çıktı. Eski Cumhurbaşkanlığı uçağı olan ve Brezilya polisinin kullanımına verilen uçağın iadesiyle ilgili henüz bir karar çıkmadı.

- Meksika’da yapılan bir araştırma, ülkede ocak-ekim 2021 tarihleri arasında 450’yi aşkın cinayetin gerçekleştiğini ortaya koydu.

- Ekvador Cumhuriyeti hükümeti, kükürtlü sularıyla ünlü Agua Blanca kasabasını daha cazip hale getirmek için ek destek kararı aldı.

- Kolombiya Ordusu, ülkenin güneybatısındaki Valle del Cauca bölgesinde en çok aranan kişiler listesinin başında bulunan Edilson Yair Bermúdez Verano’yu etkisiz hale getirdiğini açıkladı.

- Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo, ülke genelinde gazın kamulaştırılması için bir yasa tasarısı hazırlandığını duyurdu.

*   *   *

PERŞEMBE

- El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, ülkede her geçen yıl artış gösteren organize suç örgütlerinin gerçekleştirdiği cinayetleri önleyebilmek adına, Ulusal Sivil Polis ve Silahlı Kuvvetlere ek yetkiler verdi.

- Arjantin; Dominika, Mozambik, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler ve Vietnam’a toplamı 1 milyonu bulan Covid-19 aşısı bağışlama kararı aldı.

- Arjantin’de ekim ayı bazlı yıllık enflasyon %52,1 olarak açıklandı.

- Haiti’de silahlı bir grup, içinde 50 yolcu bulunan bir otobüsü kaçırdı ve 500 bin dolar fidye talebinde bulundu.

- Kolombiya’da Clan del Golfo (Körfez Klanı) Karteli’ne ait bir restauranta düzenlenen baskında 2 polis hayatını kaybetti.

- Meksika’nın başkenti Ciudad de México, Guiness Rekorlar Kitabı’na, Wi-Fi üzerinden dünyanın en iyi internet bağlantılı kenti olarak girdi.

- Brezilya Kongresi, Devlet eski Başkanı Luis Inácio Lula da Silva tarafından tasarlanan yoksulluğa karşı planın yerine, Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro’nun hazırladığı “Auxilio Brasil” sosyal programını onayladı.

- Ekvador Cumhuriyeti, Katar 2022 Dünya Kupası eleme tutunda Venezuela’yı 1-0 yendi.

*   *   *

CUMA

- Peru Kongresi, Orduda düzensiz terfiler yaptığı iddiasıyla suçlanan Savunma Bakanı Walter Ayala’yı sorgulamaya karar verdi.

- Panama Devlet Başkanı Laurentino Cortizo, ülkede kara para aklamasını önlemek adına yeni bir yasayı onayladı.

- Kolombiya’da, 1964’ten beri silahlı mücadele veren Ejército de Liberación Nacional (ELN) - [Ulusal Kurtuluş Ordusu], 2 aydır elinde tuttuğu bir askeri, koşulsuz serbest bıraktı.

- Peru, Katar 2022 Dünya Kupası eleme tutunda Bolivya’yı 3-0 yendi.

- Brezilya, Katar 2022 Dünya Kupası eleme tutunda Kolombiya’yı 1-0 yendi.

- Şili, Katar 2022 Dünya Kupası eleme tutunda Paraguay’ı 1-0 yendi.

*   *   *

CUMARTESİ

- BM Zorla Kaybetmeye Karşı Komite, ilk resmi ziyaretini Meksika’ya yapacağını açıkladı.

- Ekvador Cumhuriyeti’nin Guayaquil kentinde bulunan ülkenin en büyük hapishanesi olan Litoral’da çıkan isyanda, güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucunda 68 mahkum öldü, 25 mahkum da ağır yaralandı.

- Kolombiya Narkotik Polisi, Orta Amerika’ya gönderilmek üzere olan 251 kg kokaini ele geçirdi. 

- Bolivya Eğitim Bakanı Adrián Quelca, nüfuz ticareti ve diğer usulsüzlük iddiaları nedeniyle savcılık tarafından resmen suçlanmasının ardından istifa etti.

- Brezilya adaleti, çalışanları arasında Covid-19 aşısı olmayanları işten çıkarabilmeleri konusunda şirketlere izin verdi.

- Arjantin, Katar 2022 Dünya Kupası eleme tutunda Uruguay’ı 1-0 yendi.

*   *   *

PAZAR

- Nikaragua’da geçtiğimiz pazar günü yapılan genel seçimlerde Daniel Ortega, % 75,92 oy oranıyla bir kez daha Devlet Başkanlığını kazanmıştı. Bugün La Asamblea General de la Organización de Estados Americanos (OEA) - [Amerikan Devletleri Örgütü Genel Kurulu], seçimleri gayrimeşru bulduğunu ve sonuçlarını kabul etmediğini açıkladı.

- Arjantin’de bugün Milletvekilleri Meclisi Ulusal Kongresi’ndeki 257 sandalyenin 127’sinin, alt meclis Nation Senatosu’nun da 72 sandalyenin 24’ünün yenileneceği Yasama Gücünü Yenileme seçimleri yapılıyor. Seçimlere yaklaşık 35 milyon kişinin katılması bekleniyor.

- Peru Kongresi, Orduda düzensiz terfiler yaptığı iddiasıyla suçlanan Savunma Bakanı Walter Ayala’yı cuma günü sorgulamaya karar vermişti. Ayala, bugün istifasını sundu.

- Peru antik kenti Chan Chan’da yaklaşık 30 iskeletin yer aldığı 500 yıllık yeni bir mezar bulundu.

- Honduras’ta seçim hazırlıkları kampanyasında olan San Juan de Flores Belediye Başkanı Francisco Gaitán, uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

- Uruguaylı kadın yazar Cristina Peri Rossi, 2021 Cervantes Ödülü’ne layık görüldü.