Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'da son bir hafta yaşanan gelişmeler, Nedim Serkan Durak'ın derlemesiyle her pazartesi okurlarımızla buluşuyor.

Nedim Serkan Durak

PAZARTESİ

-Brezilya Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro, gelecekte kendisini üç alternetifin beklediğini ve bunların tutuklanma, ölme ya da kazanma olduğunu söyledi.

-Peru Amazon Yağmur Ormanları nehri üzerinde iki tekne çarpıştı. Çarpışma sonucu 11 ölü, 6 yaralı ve çok sayıda kayıp olduğu bildirildi.

-Kolombiya’da bir karakola düzenlenen bombalı araç saldırısında 14 kişi ağır yaralandı.

-Kolombiya sınır ihlali yaptığını iddia ettiği Venezuela ordusunu kınarken, Venezuela, bu iddianın gerçek dışı olduğunu açıkladı.

-Dün Tropikal Nora Kasırgası, Meksika kıyılarına yaklaşmıştı ve bugün kasırga, bir küçük çocuğun hayatını aldı.

-Brezilya’da dün gece düzinelerce hırsız, koordineli bir şekilde aynı anda üç bankayı birden soydu ve soygun sırasında rahineleri canlı kalkan olarak kullandı.

-Meksika’da, Chiapas eyaletinden geçmekte olan göçmen kafilesine saldıran iki polis ajanının, bir göçmenin yüzünü tekmelemesi ve bunun sosyal medyada paylaşılması ülkede büyük tepki çekti. Hükümet, bu olaydan sonra söz konusu iki ajanın görev halini askıya aldı.

-Meksika’da bugün itibarıyla okullarda yüz yüze eğitim yeniden başladı.

-Son yapılan bir araştırma Brezilya yerli topraklarında yasa dışı madencilik faaliyetlerinin son 10 yılda yüzde 500 oranında arttığını ortaya çıkardı.

*   *   *

SALI

-Trinidad ve Tobago bugün, İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasının 59. yılını kutladı.

-Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, ABD Başkanı Joe Biden’ın çevre sorunları konusunda ‘takıntılı’ olduğunu söyledi.

-Meksika’da, devlet şirketi Petróleos Mexicanos’un (Pemex) bir deniz platformunda geçen salı günü çıkan yangında 5 işçi ölmüş, 6 kişi de yaralanmıştı. Şirket bu kazanın ardından deniz platformunun 125 kuyusunu restore etme kararı aldı.

-Meksika hükümeti, çıkardığı yeni taşeronluk reformuyla, işçi haklarını korumayı hedefldiğini açıkladı.

-Meksika’da, resmi kayıtlara göre halihazırda 90 bin kişinin kayıp olduğu açıklandı.

-Meksika’da 16. yüzyıldan kalma bir Aztek yazıtında, Latin Amerika’da yaşanan depremlerin ilk yazılı kayıtları ortaya çıkarıldı.

-Ekvador Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti, serbest ticaret anlaşması imzalamak için çalışmalara hız verdiklerini açıkladı.

-Panama hükümeti, esrarın tıbbi kullanımı onaylama kararı aldı.

-Brezilya’da yapılan bir araştırma, ülke genelinde cinayetlerin bir önceki yıla göre yüzde 20 düştüğünü ama yerli halka yönelik cinayetlerin ise yüzde 22 arttığını ortaya koydu.

-Peru’da bir otobanda yol alan bir otobüsün devrilmesi sonucu 33 kişi hayatını kaybetti.

-Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) 2021 yıl sonu için kıtada yüzde 5,9’luk büyüme yaşanacağını duyurdu.

*   *   *

ÇARŞAMBA

-Kolombiya güvenlik güçleri, Meksikalı uluslararası iş gören ve liderliğini Joaquín “El Chapo” Guzmán’ın yaptığı Sinaloa Karteli’nin üst düzey bir ‘Pátron’unu yakaladığını açıkladı.

-Kolombiya’da bir polis, başkent Bogotá’da, devriye gezen bir başka polise tekme attıktan sonra yine aynı bölgede yürüyen bir vatandaşın da kafasını yumrukladı. Cinnet geçirdiği söylenen polis gözaltına alındı.

-Basın organı “El Universe”nin yayınladığı Yaban Hayatı Koruma Derneği (WCS) tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, Ekvador Cumhuriyeti, Andean-Amazon bölgesinde vahşi yaşamın yas adışı ticaretiyle ilgili en fazla haberi bildirilen ilk ülke oldu.

-Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, devlet başkanlığının emrinde olan iki uçaktan biri satışa çıkardı.

-El Salvador Yasama Meclisi, 60 yaş üstü hakimlerin görevlerinden alınmasına yönelik reformu onayladı.

-Meksika hükümeti, Haitili göçmenlere bakım sağlamak için bir inasni yardım kampı kurma kararı aldı.

-Brezilya’da Covid-19 nedenli ölüm sayısı 580 bini geçti.

-Brezilyalı bilim insanları, ülkeye özgü bir engerek yılanı zehrinin Covid-19’a karşı panzehir olabileceğini açıkladı.

-UNICEF, Covid-19 nedeniyle Ekvador Cumhuriyeti’ndeki her 10 haneden 6’sını erken çocukluk hizmetlerinden mahrum bıraktığı konusunda uyardı.

-Arjantinli avukat, oyun yazarı, senarist ve film, tiyatro ve televizyon yönetmeni José María Paolantonio, 89 yaşında hayatını kaybetti.

*   *   *

PERŞEMBE

-Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, göçü önlemek üzere Orta Amerika’yı finanse etmesi için Joe Biden’a bir mektup göndereceğini açıkladı.

-BRICS Yeni Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu, 2020’nin sonlarında başlayan bir dizi başarılı müzakerenin ardından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bangladeş’le beraber Uruguay’ı yeni üyeler olarak onayladı.

-El Salvador’da 7 Eylül’de resmi olarak piyasada yer alacak olan Bitcoin uygulamasını protesto edenler, protesto alanlarından gözaltına alınarak tutuklanmaya başladı.

-Haitili göçmen Louis Gentil, Şili’de faşist ırkçı Carabineros grubu tarafından öldürüldü.

-Kolombiya’da geçen yılın aynı dönemine göre yoksul sayısının 500 bin kişi daha arttığı açıklandı.

-Kolombiya Sağlık Bakanlığı, Covid-19’un en yeni varyasyonu olan Mu’nun ülkede tespit edildiğini açıkladı.

-Arjantin hükümeti, Covid-19’un neden olduğu ekonomik krizi aşmak için yeni uygulayacağı servet vergisi ile, tüm vergi sistemini yeniden düzenlemeye ve en çok paraya sahip olanın daha çok ödediği ve daha az zengin olanın daha az ödediği bir sisteme geçmeyi hedefliyor.

*   *   *

CUMA

-Kolombiya’da El Castillo’ya bağlı Meta bölgesinde yaşayan María Dorfenis López Cordón adlı yerel sosyal liderlerden bir kadın öldürüldü. Cordón’la beraber 2021 yılı içinde öldürülen 114’üncü, 24 Kasım 2016 Barış Antlaşması’ndan bu yana da 1230’uncu yerli halktan ya da siyasal-sosyal topluluk üyesi-lideri oldu.

-Kolombiya adaleti, çocuk katillerinin ve tecavüzcülerin ömür boyu hapisle cezalandırılmasını öneren yasayı anayasaya aykırı bularak reddetti.

-Uluslararası Af Örgütü Avrupa Seksiyonu, Şili Devlet Başkanı Sebastian Piñera’yı, ülkeda yaşanan insan hakları ihlallerini ele almaya çağırdı.

-Brezilya’da São Paulo Belediye Başkanı Ricardo Nunes’in korumaları, kendilerini soymaya çalışan motosikletli birini vurarak öldürdü.

-ABD Dışişleri Bakanlığı, Venezuela hükümeti ile muhalefet arasında görüşmelere başlanması sürecini kutladığına dair bir açıklama yayınladı.

-Venezuela Savcılığı, Arjantinli yıldız futbolcu Lionel Messi’nin eşi Antonella Roccuzzo’ya karşı kadın düşmanı yorum yapan Fernando Petrocelli adlı gazetecinin tutuklanmasını talep etti.

-Venezuela’da aşırı yağışlar nedeniyle Neverí nehrinin taşması sonucu 1000’i aşkın ev zarar gördü.

-Arjantin’in Tucumán eyaletine bağlı Concepción kentindeki Kadın Polis Tugayı’nın hücrelerinden birinin alev alması sonucu, o sırada gözaltında bulunan dört kadın öldü, dört polis yaralandı.

*   *   *

CUMARTESİ

-Meksika, Kuzey Amerika'da hayvanlar üzerinde kozmetik testleri yasaklayan ilk ülke oldu.

-El Salvador Yüksek Adalet Divanı, devlet başkanının iki kez üst üste seçilmesine izin verdi.

-Brezilya’da Río de Janeiro belediyesi, koronavirüs aşılarının etkinliğini test edeceği mini karnavalı iptal ettiğini açıkladı.

-Brezilya Sağlık Bakanlığı milyonlarca doz Çin CoronaVac aşısının dağıtımını ve kullanımını durdurdu.

-Küba Sağlık Bakanlığı, Covid-19’a karşı geliştirilen Soberana 02 aşısının 2 ila 18 yaş arasındaki çocuklarda acil kullanımına izin verdi.

*   *   *

PAZAR

-Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, Oruro kentinde, ülkenin ekonomik olarak yeniden canlandırılması için bir zirve başlattı ve bu zirve, ülke kaynaklarının sömürülmemesi ve olumlu şekilde ticarileştirilmesi için öneriler formüle etmek için işçi, yerli ve köylü liderlerini bir araya getirdi.

-Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali ve Surinam Devlet Başkanı Chan Santokhi, petrol ve doğalgaz kaynaklarının iki ülke arasında ortak şekilde üretilmesi konusunu görüşmek üzere bir araya geldi.

-Saint Vincent ve Grenadinler güvenlik güçleri ülkenin ana muhalefet partisi Godwin Friday’in merkez binasına baskın düzenledi ve Genel Sekreteri Tyrone James ile Sözcü Colin Graham’ı tutukladı. Baskının ve tutuklamanın gerekçesi olarak hükümet, Godwin Friday’in Covid-19 aşısı karşıtı tutum ve protestoları gösterdi.

-Uruguay, son dönemlerde giderek artan, Arjantin’e yapılan alışveriş turları barajını fiyat ve vergi indirimleriyle durdurmaya çalışıyor.

-Arjantin-Brezilya futbol maçı sırasında, Brezilyalı sağlık yetkilileri maçı bölerek 4 oyuncuyu “Covid-19 protokolü gereği” sahadan çıkarmak istedi. Bunun üzerine maç askıya alındı.

-Brezilya Sağlık Bakanlığı iki deli dana hastalığı vakasını doğruladıktan sonra, Çin sığır eti ihracatını durdurdu.

-Jamaika hükümeti, ülkelerine 65 bin doz Covid-19 aşısı bağışlayan Meksika’ya teşekkür etti.