Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'da son bir hafta yaşanan gelişmeler, Nedim Serkan Durak'ın derlemesiyle her pazartesi okurlarımızla buluşuyor.

Nedim Serkan Durak

PAZARTESİ

- Kolombiya’da Cauca’ya bağlı Santander de Quilichao belediyesinin kırsal bölgesinde yerli bir rezervasyonda üzerlerine açılan ateş sonucu aynı aileden üç kişi öldü, iki kişi yaralandı. Bu ölümlerle beraber, 2021 yılı içinde öldürülen 111’inci, 24 Kasım 2016 Barış Antlaşması’ndan bu yana da 1.227’nci yerli halktan ya da siyasal-sosyal topluluk üyesi-lideri oldular.

- Ekvador Cumhuriyeti Devlet Başkanı Guillermo Lasso, Meksikalı mevkidaşı Andrés Manuel López Obrador ile görüşmek üzere başkent Ciudad de México’ya gitti. Görüşmenin amacı, Ekvador Cumhuriyeti’nin mümkün olan en kısa sürede Pasifik İttifakı'na (Alianza del Pacífico) girme olasılığını yükseltmek.

NOT: Pasifik İttifakı; tümü Pasifik Okyanusu sınırındaki Kolombiya, Meksika, Peru ve Şili'den oluşan ve 6 Haziran 2012'de kurulan bir Latin Amerika ticaret blokudur.

- Meksika sinemasının Altın Çağı’nın oyuncularından sayılan aktrist Rosita Quintana, 96 yaşında hayatını kaybetti.

- Latin Amerika ülkelerinin birçoğu, Covid-19 nedenli sosyal ve ekonomik zorluklarla yüzleşebilmek için vergi reformları yapmayı düşünüyor. Amerika Ekonomik Komisyonu’na göre, kamu harcamalarının genişlemesini sağlama, kamu gelirlerini güçlendirmeye yönelik stratejileri teşvik etme ve kalkınma ve uluslararası iş birliği için finansman sağlama zorluğuna yanıt vermesi gereken sağlık ve ekonomik kriz bölgeyi sert bir şekilde vurdu. Bu noktada Kolombiya, Peru ve Şili devlet gelirlerini artırmaya çalışırken, Ekvador Cumhuriyeti ve Meksika, farklı alternatifler üretmek için kolları sıvamış durumda.

- Arjantin adaleti, Devlet eski Başkanı Mauricio Macri hükümetinin iki bakanını, Bolivya’ya yasa dışı silah kaçakçılığı yapma suçlamasında bulundu.

- Arjantin’de, Covid-19’un Delta Plus varyantına yakalanan bir hasta öldü. Bu, ülkedeki ilk Delta Plus ölümü olarak kayıtlara geçti.

*   *   *

SALI

- Küba, Rusya Federasyonu ile iş birliği içinde hastaneler için oksijen tüpü üretim tesisleri kurmaya başladı.

- Ekvador Cumhuriyeti, Kolombiya, Kosta Rika, Meksika ve Şili, ABD ile Afgan mültecilere ev sahipliği yapma konusunda anlaştı.

- Şili, maden sahası araçları için ilk yeşil hidrojen istasyonunu açtı.

- Meksika’da, devlet şirketi Petróleos Mexicanos’un (Pemex) bir deniz platformunda çıkan yangında beş işçi öldü, altı kişi de yaralandı.

- Meksika’da gazetecilik mesleği üzerine yapılan bir araştırma, ülkede her 12 saatte bir 1 gazetecinin saldırıya uğradığını ortaya koydu.

- Kolombiya’da bir madende meydana gelen mayın patlaması sonucu 12 işçi hayatını kaybetti.

- ABD hükümeti, Tijuana Karteli’nin eski lideri Eduardo Arellano Félix’i, Meksika hükümet yetkililerine teslim etti.

- El Salvador, dolarların nakit olarak çekilmesine olanak sağlayacak olan 200 Bitcoin ATM’sini kurmaya başladı.

*   *   *

ÇARŞAMBA

- Uruguay bugün, Breziya’dan bağımsızlığını kazanmasının 196. yılını kutladı.

- Kolombiya'da, Zaragoza Meclis üyesi ve Antioquia bölgesi sosyal liderlerinden Mairon Javier Chaverra Mosquera,  Bajo Cauca’daki evinin önünde vurularak öldürüldü. Mosquera ile beraber 2021 yılı içinde öldürülen 112’nci, 24 Kasım 2016 Barış Antlaşması’ndan bu yana da 1.228’inci yerli halktan ya da siyasal-sosyal topluluk üyesi-lideri oldu.

- Ekvador Cumhuriyeti Devlet Başkanı Guillermo Lasso, Meksikalı mevkidaşı Andrés Manuel López Obrador ile görüşmek üzere pazartesi günü başkent Ciudad de México’ya gittmişi. Görüşmenin amacı, Ekvador Cumhuriyeti’nin mümkün olan en kısa sürede Pasifik İttifakı'na girme olasılığını yükseltmekti. Bugün Meksika Devlet Başkanı Obrador, Ekvador Cumhuriyeti’nin, söz konusu ittifaka girmesi için elinden geleni yapacağını açıkladı.

- Ekvador Cumhuriyeti hükümeti, Meksikalı uluslararası iş gören ve liderliğini Joaquín “El Chapo” Guzmán’ın yaptığı Sinaloa Karteli’nin, ülkelerinde 10 yıldır varlık gösterdiğini açıkladı.

- El Salvador Devlet Başkanı Naib Bukele, ülkenin en büyük üç çetesi ile gizli bir görüşme yaptığı iddialarını reddetti.

- Venezuela’nın Mérida kentinde yaşanan şiddetli yağışların yol açtığı hasar sonucu düzinelerce ev yıkılırken, 20’yi aşkın kişi de hayatını kaybetti.

- Şili basını, Devlet Başkanı Sebastian Piñera hükümetinin, sınırdaki göç krizini çözememesini şiddetle eleştiren haberlerle dolmaya başladı.

- FIFA, taraftarlara homofobik hakaretten dolayı Meksika’ya verilen cezayı, seyircisiz tek maç olarak onadı.

*   *   *

PERŞEMBE

- Kolombiya’nın farklı şehirlerinde, Ulusal İşsizlik Komitesi tarafından, ülkede hızla artan şiddet ortamının protesto edilmesi için yapılan çağrıya ülke genelinde yüz binlerce kişi katıldı.

- Kolombiya’nın Magdalena Valisi Carlos Caicedo, paramiliter faşist güçlerce kendisine suikast planlandığını öğrenmesinin ardından ülkeyi terk ettiğini duyurdu. Caicedo, olası öldürülme durumunda bundan, Devlet Başkanı Iván Duque Márquez’in sorumlu olacağını da ifade etti.

- Meksika İçişleri Bakanı Olga Sánchez Cordero, Senato’ya geri dönmek için görevinden istifa etti. Cordero’nun yerine, Adán Augusto López getirildi.

- Meksika’da silahlı bir komando, içinde dört kişinin yaşadığı bir eve girip, üçünü öldürdü, birini yaraladı ve kaçtı. Kimliği belirlenemeyen komandoyu arama çalışmaları devam ediyor.

- Meksika’da bir kadın, tıbbi personel kılığına bürünerek girdiği hastaneden yeni doğmuş bir bebeği çalarak kaçtı.

- Peru Kongresi, Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun Kabinesi’ne güvenoyu verdi. Öte yandan Kongre; konuşmasını yerli Quechua dilinde yapmak isteyen Başbakan’ın sözünü kesti.

- Brezilya’da 100 milyon yıllık bir Pterosaur cinsi dinozor fosili bulundu.

- Arjantin’de yapılan bir araştırmaya göre, vücudun Covid-19’a karşı koruması, Sputnik V ile aşılandıktan sonra 6 ay boyunca güçlendiriliyor.

*   *   *

CUMA

- Venezuela’nın başkenti Caracas’ın Belediye Başkanı Erika Farías, görevinden istifa etti. Yerine, Beatriz Rodriquez getirildi.

- Arjantin adaleti, Devlet Başkanı Alberto Fernández’in eşinin doğum gününün, genel sağlık kurallarına aykırı kutlanması nedeniyle, Fernández hakkında suçlamada bulunuldu.

- Arjantin’de Corrientes de Todos Cephesi’nden Peronist eyalet milletvekili Miguel Arias, Corrientes eyaletine bağlı Tapebicuá kasabasında bir kampanya kapanış etkinliğine katılırken ateşli silahla vuruldu. Yetkililer, Arias’ın hayati tehlikesinin bulunmadığını açıkladı.

- Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi Estetik Araştırma Enstitüsü Direktörü Iván Ruiz García, bir podcast’te kadın cinayetlerinin “bir aşk eylemi” olduğunu söyleyince, şiddetli eleştirilere neden oldu. Eleştirmenler, García'nın görevinden istifa etmesini talep ediyor.

- Meksikalı bilim insanları Covid-19’u etkisiz hale getiren bir maske ürettiklerini açıkladı.

- Moskova Kızıl Meydan’da, Meksikalı müzisyenlerin katılımıyla ‘Spásskaya Bashina’ festivali başladı.

- Yaşanan küresel iklim krizi nedeniyle Brezilya, son 91 yılın en kurak dönemini yaşıyor.

- Tropikal Ida Kasırgası, Küba kıyılarına yaklaşıyor.

- Uruguay’daki bir hapishaneden 12 gün önce hapishane polisi kılığında kaçan uyuşturucu kaçakçısı Hugo Henry Pereira Medina, başkent Montevideo’da gazoz içmek için girdiği bir dükkanda yakalandı.

*   *   *

CUMARTESİ

- Haiti’de önceki hafta cumartesi günü ülkeyi vuran 7,2 şiddetindeki depremde ölenlerin sayısı 2 bin 200’ü geçti.

- Peru’da bir maden şirketinde çalışan 16 kişi, bindikleri servis otobüsünün uçurumdan düşmesi nedeniyle hayatını kaybetti.

- Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi Estetik Araştırma Enstitüsü Direktörü Iván Ruiz García, dün bir podcast’te kadın cinayetlerinin “bir aşk eylemi” olduğunu söyleyince, şiddetli eleştirilere neden olmuştu. Eleştirmenler, García'nın görevinden istifa etmesini talep etti. García bugün, sarf ettiği sözleri için başta kadınlar olmak olmak üzere herkesten özür dilediğini açıkladı.

- Küba Merkez Bankası, ülkede kullanılacak kripto para birimlerinin kullanımını düzenlemek için çalışmalara başladı.

- Honduras narkotik güçleri, ABD ile ortak gerçekleştirdikleri bir operasyon sonucu, ülkenin en büyük uyuşturucu baronlarından Óscar Fernando Santos Tobar’ı yakalamayı başardı.

*   *   *

PAZAR

- Arjantin hükümeti,  Şili Devlet Başkanı Sebastián Piñera’nın güney denizlerinde ülkesinin sınırlarını belirlediği iki kararnamenin ardından Şili’yi, Arjantin kıta sahanlığının bir bölümünü el koymaya çalışmakla suçladı. Buna karşı Şili hükümeti “Şili hakkı olanı kullanıyor” açıklamasında bulundu.

- Küba, Vietnam’a yerli Covid-19 aşısı tedarik etme kararı aldı.

- Brezilya Río de Janeiro Belediyesi, halka açık merkezi yerlerde dolaşmak için vatandaşlardan sağlık pasaportu isteme kararı aldı.

- Uruguay, Covid-19 nedeniyle kapatmış olduğu ülke sınırlarını bugün itibarı ile açma kararı aldı.

- Tropikal Nora Kasırgası, Meksika kıyılarına yaklaşıyor.

- Arjantinli yıldız futbolcu Lionel Messi, Paris Saint Germain formasıyla ilk maçına çıktı.