Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'da son bir hafta yaşanan gelişmeler, Nedim Serkan Durak'ın derlemesiyle her pazartesi okurlarımızla buluşuyor.

Nedim Serkan Durak

PAZARTESİ

-  Kolombiyalı ve Panamalı yetkiller, sınırlarında yaşanan göç krizini çözmek için bir araya geldi.

-  Brezilyalı yerli toplulukları, Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro’yu Uluslararası Lahey Adalet Divanı huzurunda “soykırım ve çevre katliamı” ile suçladı.

-  Brezilya’da, Wesley Pessano Santarem adlı bir kripto para tüccarı, arabasında vurularak öldürüldü.

-  Meksika’nın Sinaloa Karteli’nden sonraki en büyük ikinci Kretli olan Jalisco Nueva Generación Karteli, ülkede oluşumu ve sayısı giderek büyüyen özsavunma gruplarına destek veren medya organlarını tehdit etti. Bu tehdit karşısında Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, medyaya “yalnız değilsiniz, arkanızdayız” mesajı verdi.

-  Şili Kadın Komisyonu, 14. haftaya kadar kürtajın suç olmaktan çıkarılmasını reddetti. Ancak proje, görüşülmek için Genel Oturum’a gidiyor.

-  Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández, tüm vatandaşlara erişimi garanti altına almak ve ücretlerdeki suistimalleri önlemek amacıyla interneti ülkede “kamu hizmeti” yapma kararını onayladı.

-  Arjantin Sağlık Bakanlığı, epilepsili çocuk hastalara kenevir yağı verilmesini onayladı.

-  Bolivya’nın, Titicaca’dan sonraki en büyük ikinci gölü olan Poopó gölü, uzmanların “geri dönülmez” olarak tanımladığı şekilde küresel ısınma nedeniyle tamamen kurudu.

-  Rusya Federasyonu, Covid-19 nedeniyle durdurmuş olduğu Dominik Cumhuriyeti uçuşlarına yeniden başladı.

*   *   *

SALI

-  Guatemala’da, Devlet Başkanı Alejandro Giammattei’nin istifasını isteyen protestocular sokaklara aktı.

-  İki çocuğunu öldürmek ve arkasında iz bırakmamak adına bir ABD vatandaşı, Meksika sınırına geçti ama şüpheli hareketleri nedeniyle Meksika sınır görevlilerince yakalandı.

-  Meksika’nın kuzeyinde güvenlik güçleri bir karavan içinde 141 Orta Amerikalı göçmeni kurtarma operasyonu gerçekleştirdi.

-  Meksika hükümeti, G-20 ülkelerine “Covid-19 aşılarıyla jeopolitik manipülasyon” yapmamaları çağrısında bulundu.

-  Peru Savcılığı, Başbakan Guido Bellido ve ana hükümet partisinin lideri Vladimir Cerrón'un, Peru Libre kampanyasının finansmanında karapara aklama iddiasıyla ilgili bir soruşturmaya dahil edilmesini istedi.

-  Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández, Savunma Bakanlığı’na Jorge Taiana ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı’na da Juan Zabaleta’yı atadı.

*   *   *

ÇARŞAMBA

-  Panama hükümeti, babalarının Devlet Başkanlığı döneminde karapara aklama ve rüşvet suçlarına karıştığı iddia edilen Panama Devlet eski Başkanı Ricardo Martinelli’nin (Luis Enrique Martinelli ve Alberto Martinelli) çocuklarının Guatemala’dan iade edilmesi için prosedürleri başlatma kararı aldı.

-  Meksika ve ABD “düzenli ve güvenli göç akışları” sağlamak konusunda anlaşmaya vardı.

-  Ekvador Cumhuriyeti’nde sendikalar temel hakları üzerinde ısrar etmek adına bir günlük genel grev gerçekleştirdi.

-  Ekvador Cumhuriyeti’nin ilk yasal kenevir çiftliği açıldı.

-  Brezilya Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro geçtiğimiz salı günü, seçim sisteminde elektronik oylama uygulamanın kalkmasını ve eski sistem (elle yapılan) uygulamanın geri getirilmesini savunmuş, bunun üzerine Brezilya Seçim Yargıçlığı da elektronik sistemin devam etmesi gerektiğine dair görüş bildirmiş, Brezilya Seçim Mahkemesi ise, Yüksek Mahkeme’den, Bolsonaro hakkında soruşturma açmasını talep etmiş ve talep Yüksek Mahkeme tarafından kabul edilmişti. Bugün Brezilya Temsilciler Meclisi, Bolsonaro’nun eski sistem (elle yapılan) uygulama önerisini reddettiğini açıkladı.

-  Venezuela hükümeti BM’ye, ABD ve Kolombiya’nın yasal hükümetleri devirmek için yürüttüğü “paralı asker-paramiliter operasyonları” kınadığını açıklayan bir mektup yolladı.

-  Meksika’da günlük 22.711 Covid-19 vakasıyla gün içi rekor kırıldı.

-  Porto Riko, tropik fırtına Fred’in tehdidi altına girmiş bulunuyor.

*   *   *

PERŞEMBE

-  Bolivya, Ekvador Cumhuriyeti, Kolombiya ve Peru, yeni ve ortak bir göçmenlik yasası hazırlamak için çalışmalara başladı.

-  Ekvador Cumhuriyeti’nde eğitim emekçileri, çalışma şartlarının düzeltilmesi talebiyle geçtiğimiz çarşamba günü açlık grevine başlamıştı. Taleplerinin Anayasa Mahkemesi’nde görüleceği haberi üzerine grev sona erdirildi.

-  Arjantin’de temmuz ayı enflasyonu %3 olurken, yıllık enflasyon da %51,8’e ulaştı.

-  Meksika’da yaşanmakta olan üçüncü dalga Covid-19’a rağmen hükümet, ağustos ayı sonunda okullarda yüzyüze dersleri başlatma kararı aldı.

-  FC Barcelona’dan, Paris Saint Germain takımına transfer olan Arjantinli yıldız futbolcu Lionel Messi, bugün ilk antremanına çıktı. Öte yandan; Messi, PSG’ye transfer bonusunun bir kısmını kripto para cinsinden aldığını açıkladı.

*   *   *

CUMA

-  Küba halkı bugün, devrimin önderlerinden Fidel Castro’nun 95. doğum yılını anıyor.

-  Rusya Federasyonu, Küba’ya 40 tonluk insani yardım taşıyan bir uçak gönderdi.

-  Brezilya Devlet eski Başkanı Lula da Silva, mevcur Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro’yu işaretleyerek “Brezilya bir soykırımcı tarafından yönetilmeyi hak etmiyor” dedi.

-  ABD Sınır Güvenlik Birimi, temmuz ayı içinde ABD-Meksika sınırında 212 bin göçmenin gözaltına alındığını açıkladı.

-  Guatemala’nın en büyük çetesi sayılan Barrio 18 çetesine mensup mahkumlar, kaldıkları hapishanede isyan çıkarttı ve içlerinde hapişshane müdürü de olmak üzere 18 görevliyi rehin aldılar.

-  Aztekler’in anavatanının Tenoctitlan Kuşatması sonrasında İspanyol fetihçiler tarafından işgal edilmesinin 500. Yıldönümünde, başkent Ciudad de México’da yerliler tarafından bir yürüyüş gerçekleştirildi. Öte yandan; Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, İspanyol ‘fethi’nin yarattığı felaketten dolayı İspanya’nın özür dilemesi gerektiğini söyledi.

-  NASA, Meksika’nın küresel ısınma nedeniyle, önümüzdeki 100 yıl içinde en önemli limanlarını ve sahillerini kaybedeceğini açıkladı.

*   *   *

CUMARTESİ

-  Haiti’yi 7,2 şiddetinde sallayan deprem şu ana dek, 350’yi aşkın kişinin ölümüne neden oldu.

-  ABD, AB ve Kanada, ülkenin yetkilileri muhalefetle “görüşmelerde önemli ilerleme kaydederse” Venezuela’ya karşı “yaptırım politikalarını gözden geçirmeye istekli olduklarını” açıkladılar. Buna karşılık olarak Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza “Bu yaptırımları Venezuela halkına acı çektiriyor ve siyasi diyaloğu engelliyor. Emperyal tavizler, şantaj ve baskı sona ermelidir” açıklamasında bulundu.

-  Meksika’nın Zacatecas eyaleti, son aylarda, muhtemelen uyuşturucunun ABD’ye nakli için önemli bir bölgeyi paylaşamayan iki büyük Kartel arasındaki çatışma nedeniyle yoğun şiddet eylemlerine sahne oldu. Bu süreçte Zacatecas; kaldırım kenarlarına bırakılan ya da köprülerden sarkıtılan cesetler ve parçalanmış bedenleri battaniyelere sarılıp sokak ortasına atılan insanlardan geçilmez oldu.

-  Meksikalı yetkililer, Tláhuac Karteli’nin lideri olduğu iddia edilen Don Goyo’ya önleyici gözaltı kararı verdi.

-  Interpol, Kolombiyalı 7 Ejército de Liberación Nacional (ELN) -  [Ulusal Kurtuluş Ordusu] üyesi için Kırmızı Bülten çıkardı.

*   *   *

PAZAR

-  Haiti’yi dün 7,2 şiddetinde sallayan deprem şu ana dek, 350’yi aşkın kişinin ölümüne neden olmuştu. Bugün de 5,8 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve yetkililer halkı tsunami tehlikesine karşı uyarıyor. Bu arada ülkede son verilere göre ölü sayısı 724 ve yaralı sayısı da 2.800 olarak açıklandı.

-  Rüşvet ve karapara aklama suçlarından yargılanan Bolivya Devlet eski Başkanı Arturo Murillo için ABD mahkemesi, 250 bin dolar kefalet belirledi.

-  Güneydoğu Asya gezisini hazırlayan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador’u aramasının ertesi günü Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Brezilya ve Arjantin’i ziyaret ettikten sonra sürpriz bir şekilde Meksika’ya geldi. Tüm bu ziyaretlerin amacı ise, Latin Amerika’da önlenemez şekilde etkinlik kazanan Çin’i safdışı bırakmak.

-  El Salvador Devlet Başkan Yardımcısı Félix Ulloa liderliğindeki bir hukukçu ekibi, ülkenin anayasasında reform yapılması için bir teklif hazırladı. 15 Eylül’de Meclis’e sunulacak belgede; Devlet Başkanlığı süresinin uzatılması, Anayasa Mahkemesi’nin kurulması gibi değişiklikler, halk oylaması ve referandum gibi vatandaş etkinlikleri yer alıyor.

-  Meksika’da Teotihuacán’da bir piramidin altında yaklaşık 2000 yıllık dört çiçek buketi bulundu.