Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'da son bir hafta yaşanan gelişmeler, Nedim Serkan Durak'ın derlemesiyle her pazartesi okurlarımızla buluşuyor.

Nedim Serkan Durak

PAZARTESİ

Kolombiya’nın Antioquia eyaletine bağlı Yolombó belediyesinde Topluluk Eylem Kurulunun saymanı Luis Hernando Castrillón, uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü. Saldırıda Castrillón’un yanı sıra, eşi ve çocuğu da hayatını kaybetti. Castrillón, 2021 yılı içinde öldürülen 93’üncü, 24 Kasım 2016 Barış Antlaşması’ndan bu yana da 1.209’uncu yerli halktan ya da siyasal-sosyal topluluk üyesi-lideri oldu.

Kolombiya Devlet Başkanı Iván Duque Márquez, ülke polisinin “bütünsel dönüşüm” projesi başlattıklarını açıkladı.

Meksika Devlet Kamu Güvenliği Sekreterliği, Zacatecas eyaletindeki Pánuco belediyesinde düzenlenen bir parti sırasında bir komando tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırıda sekiz kişinin öldüğünü ve yedi kişinin yaralandığını bildirdi.

Meksika’nın Chiapas eyaletine bağlı Pantelhó belediyesindeki San José Buenavista Tercero’dan yaklaşık 150 yerli, uyuşturucu kaçakçılığına karşı koymak için yeni silahlı sivil öz savunma grubu “Los Machetes”e (“Palalar”) katıldı.

Meksika’nın geleneksel “Matlachines Dansı”, Saltillo belediyesinin bu hafta sonu 653 kişinin katılımıyla dünyanın en büyük Matlachinada’sını düzenlemesinin ardından Guinness Dünya Rekoru’na girdi.

Nikaragua ile Rusya Federasyonu arasında siber güvenlik anlaşması imzalandı.

Venezuela narkotik güçleri, uyuşturucu üretimine yönelik 70 ton kimyasal madde ele geçirdiklerini açıkladı.

Arjantin’in Entre Ríos eyaletinin başkenti Paraná limanında akış, deniz seviyesinin 17 santimetre altına düştü. Uzmanlar bu düşüşün son 77 yılın (1944) en büyük düşüşü olduğunu açıkladı.

Arjantin’de Eğitim Bakanlığı’nın, okullarda cinsel eğitim dersi için 10 bin adet tahta penis satın alması tartışmalara yol açtı.

*   *   *

SALI

Kolombiya bugün, İspanya’dan bağımsızlığını kazanmasının 211. yılını kutluyor.

Brezilya'daki en güçlü suç grubu olarak kabul edilen ve hapishanelerde ve gecekondu mahallelerinde etkili olan Primer Comando de la Capital (Başkent Birinci Komutanlığı) adlı örgüte mensup dokuz kişi,

Paraná eyaletindeki Campina da Lagoa’daki bir hapishaneden tünel kazarak kaçtı.

Arjantin’in Neuquén eyaletinde, 85 milyon yıl önce (Kretase döneminde) yaşamış tarih öncesi kuşların 73 fosil yumurtası örneği bulundu.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, ülkedeki suç örgütleri ile mücadele etmek için silahlı kuvvetlerdeki asker sayısını iki katına çıkarma önerisi getirdi.

Meksika’da Veracruz Eyalet Kongresi 25 lehte, üç aleyhte ve bir çekimser oyla, kürtajın 12. gebelik haftasına kadar suç olmaktan çıkarılmasını, kadının iradesinden daha büyük bir gereklilik olmaksızın,

Meksika'nın Ciudad de México, Oaxaca ve Hidalgo’nun ardından dördüncü eyaleti olacak şekilde onayladı.

*   *   *

ÇARŞAMBA

Haiti’nin ABD destekli Devlet Başkanı Jovenel Moise’ye konutunda geçen hafta Çarşamba günü suikast düzenlenmiş; yüksek kalibreli silahlardan çıkan 12 kurşunun vücuduna isabet ettiği Moise hayatını kaybetmişti. Bugün Moise’nin yerine Devlet Başkanlığına Ariel Henry getirildi.

Dün İspanya’dan bağımsızlığını kazanmasının 211. yılını kutlayan Kolombiya’da bugün, hükümet karşıtı gösteri ve protestolar yaşandı.

Venezuela, hukuksuz şekilde İngiltere Merkez Bankası’nda bloke edilmiş olan 31 ton altınının en kısa sürede geri iade edilmesini talep etti.

BM, ABD’nin Venezuela’ya uyguladığı yaptırımlar nedeniyle, sadece kanser hastası olan yüzlerce kişinin ölümle burun buruna olduğunu hatırlattı ama yaptırımların kaldırılmasına yönelik herhangi bir girişimde bulunmadı.

Arjantin çift cinsiyetli kişlilerin bu durumlarını kimliklerine kaydetmesine izin veren ilk Latin Amerika ülkesi oldu.

Şili Senatosu, Latin Amerika ülkeleri içinde eşit evliliği yasallaştıran tasarıyı 28 lehte, 14 red ve 1 çekimser oy ile onayladı. Sırada, Temsilciler Meclisi’nin onayı var.

Panama açıklarında geçen hafta Cumartesi günü 6,1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Bugün de aynı bölgede 6,8 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi.

Arjantinli bir filozof, ressam ve göstergebilimci ve aynı zamanda 2001 ve 2006 yılları arasında Ulusal Güzel Sanatlar Akademisi’nin tam üyesi ve başkanı olan Rosa María Ravera, 88 yaşında hayatını kaybetti.

Meksikalı heykeltıraş Abel Ramírez Águilar, 78 yaşında hayatını kaybetti.

*   *   *

PERŞEMBE

Brezilya’da yaşanan olağandışı don havası, ülkenin kahve alanlarını büyük oranda olumsuz yönde etkiledi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro’nun, Covid-19’la ilgili verdiği yanlış bilgiler nedeniyle YouTube, Bolsonaro videolarını kaldırdı.

Ekvador Cumhuriyeti’nde “Guayas No 1” ve “Cotopaxi” cezaevlerinde çıkan isyanlarda şu ana dek 27 mahkumun öldüğü ve düzinelerce yaralı olduğu bildirildi.

Meksika’da, Germán Ramírez México Manuel Valdovinos adlı kişi, cinayet suçlamasıyla 21 yıldır hapisteydi. Son yapılan araştırmalar sonucu, cinayeti işlemediği anlaşılan Valdovinos, serbest bırakıldı.

Kolombiya Savunma Bakanlığı, Devlet Başkanı Iván Duque Márquez’e karşı 25 Haziran’da düzenlenen suikast girişiminin arkasında Venezuela olduğunu söylerken, Venezuela hükümeti de bu iddiayı kesinlikle reddettiğini açıkladı.

Arjantinli Rock müzisyeni Roberto ‘Palo’ Pandolfo, 56 yaşında hayatını kaybetti.

Venezuelalı bir şair, çevirmen ve edebiyat eleştirmeni Guillermo Sucre Figarella, 88 yaşında hayatını kaybetti.

*   *   *

CUMA

Arjantin hükümeti, İngiltere’nin Malvinas (Falkland) Adaları’nda yaptığı askeri tatbikatları şiddetle eleştirdiğini ve bunun durdurulması istediğini açıkladı.

Kolombiya narkotik güçleri, içinde 1,5 ton kokain bulunan bir sürat teknesinin yolunu keserek, onu yakaladığını açıkladı.

Haiti’nin ABD destekli Devlet Başkanı Jovenel Moise’ye konutunda geçen hafta Çarşamba günü suikast düzenlenmiş; yüksek kalibreli silahlardan çıkan 12 kurşunun vücuduna isabet ettiği Moise hayatını kaybetmişti. Çarşamba günü Moise’nin yerine Devlet Başkanlığına Ariel Henry getirildi ve bugün de Pentagon, Moise’yi öldüren ekipte bulunan 7 Kolombiyalı paramiliteri kendilerinin eğittiğini ama onlara “Moise’yi öldür” emri vermediklerini açıkladı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, Meksika’da bulunan muhalefet güçleriyle, ortak belirlenmiş bir ya da birkaç hakem gözetiminde görüşme yapmayı kabul ettiğini açıkladı.

*   *   *

CUMARTESİ

Brezilya’nın birçok kentinde halk, Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro ve hükümetini protesto etmek ve Bolsonaro’nun istifasını talep etmek adına sokaklara döküldü.

Rusya Federasyonu, insani yardım götürmek için iki askeri nakliye uçağını Küba’ya gönderdi.

El Salvador Başsavcılığı, Devlet eski Başkanı Mauricio Funes Hükümeti’nin (2009-2014) eski Başkan Yardımcısı Salvador Sánchez Cerén de dahil olmak üzere 10 görevlisinin kara para aklama, zimmete para geçirme ve yasadışı zenginleşme suçlarından yakalanmasını emretti.

Kolombiya Anayasa Mahkemesi, ötenaziyi, ölümcül olmayan hastalıkları olan hastaları da kapsayacak şekilde genişletme kararı aldı.

Kolombiya hükümeti, uluslararası pazarda “büyük oynamak” için, kurutulmuş tıbbi kenevir çiçeği ihracatına izin verdi.

Meksika, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda ilk madalyasını Karma Okçuluk’ta elde etti.

Meksika hükümeti, başkent Ciudad de México’da artan Covid-19 vakaları nedeniyle turuncu alarma geçme kararı aldı.

Bolivya’nın, merkeze oldukça uzak bir bölgesinde yaşayan yerli Uru Chipaya halkı, bugün itibarı ile Covid-19 aşılarını olmaya başladı.

Ekvador Cumhuriyeti vatandaşı Richard Carapaz, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda yol bisikleti şampiyonu oldu.

*   *   *

PAZAR

Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo, Kongre’den; bakanların ve kongre üyelerinin maaşlarının yarı yarıya kesilmesini talep etti.

Meksika’da son hazırlanan bir araştırmaya göre her 8 saatte 1 kadın cinayete kurban gidiyor.

ABD, Kolombiya’ya Covid-19’la mücadele kapsamında 3,5 milyon Moderna aşısı bağışladı.

Kolombiya, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda ilk madalyasını halterde kazandı.