Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'da son bir hafta yaşanan gelişmeler, Nedim Serkan Durak'ın derlemesiyle her pazartesi okurlarımızla buluşuyor.

Nedim Serkan Durak

PAZARTESİ

-Kolombiya’nın Aracua bölgesine bağlı El Corozo köyü kırsalında aynı aileden dört kişi silahlarla vurularak öldürüldü. Bu ölümlerle beraber, 2021 yılı içinde öldürülen 92’nci, 24 Kasım 2016 Barış Antlaşması’ndan bu yana da 1.208’inci yerli halktan ya da siyasal-sosyal topluluk üyesi-lideri oldu.

-Küba’da birkaç yüz kişi tarafından ABD bayraklı protestoların ardından Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez “ABD, Küba’ya karşı ekonomik eksikliklerin başlıca sorumlusu olan soykırım ablukası uyguluyor” açıklamasında bulundu.

-Brezilya’da, muhafazakar olarak görülen kimi medya kuruluşları dahi, Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro için “görevde kalma koşullarını karşılayamıyor” türünden haber ve yazılar geçmeye başladı.

-Haiti’nin ABD destekli Devlet Başkanı Jovenel Moise’ye geçen çarşamba günü konutunda suikast düzenlenmiş, yüksek kalibreli silahlardan çıkan 12 kurşunun vücuduna isabet ettiği Moise hayatını kaybetmişti. Moise’nin öldürülmesiyle ilgili yapılan tahkikatta güvenlik şefinin, suikast öncesi Ekvador Cumhuriyeti, Dominik Cumhuriyeti, Kolombiya ve Panama’ya gayriresmi şekilde gittiği belirlendi.

-Ekvador Cumhuriyeti’nde tarım sektörünün felç olma noktasına gelmesi üzerine ülke genelinde çiftçiler sokaklara döküldü.

-Arjantin hükümeti, Devlet eski Başkanı Mauricio Macri için, 2019’da ABD destekli darbenin ardından, Bolivya’ya yasa dışı silah gönderimine göz yumduğu için suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

*   *   *

SALI

-Küba’da birkaç yüz kişi tarafından ABD bayraklı protestoların ardından Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández, Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, Küba’nın yanında oldukları açıklamasında bulundular ve her üç devlet başkanı da ABD’ye, Küba’ya uyguladığı ambargoyu kaldırması çağrısı yaptı.

-Guatemala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, Covid-19 krizi karşısında “virüsün daha fazla üzülmesini” önlemek için kendisine yönelik ‘yasa dışı’ bulduğu protestoları sınırlandıran bir kararname çıkardı.

-Brezilya Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro, Latin Amerika’nın en büyük elektrik şirketi olan Eletrobras’ı özelleştirme yasasını veto etti.

-Ekvador Cumhuriyeti’nde tarım sektörünün felç olma noktasına gelmesi üzerine dün ülke genelinde çiftçiler sokaklara dökülmüştü. Bugün de öğretmenler eğitim sistemindeki sorunlar nedeniyle sokaklara dökülürken kimi kentlerde, açlık grevi eylemleri başladı.

-Ekvador Cumhuriyeti narkotik ekipleri, modifikasyon yapılmış bir kamyonda yaptıkları aramada 500 kilogram kokain ele geçirdi.

*   *   *

ÇARŞAMBA

-Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, hükümetinin, İspanya’yı, kıtayı fetih sırasında işlenen suçlara ilişkin mektubuna yanıt dahi vermediği için kınadığını açıkladı.

-Meksika hükümeti, Tamaulipas eyaletinde Deniz Kuvvetleri Sekreterliği tarafından Şubat ve Mayıs 2018 arasında gerçekleştirilen operasyonlar sırasında 27 sivilin keyfi olarak gözaltına alınması ve zorla kaybedilmesi nedeniyle kamuoyundan özür diledi.

-Brezilya Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro, yoğun hıçkırık ve bağırsak tıkanıklığına bağlı ciddi karın ağrısı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

-Brezilya hükümeti, kripto para birimi Eter için borsada işlem gören ilk yatırım fonunu onayladı.

*   *   *

PERŞEMBE

-Kolombiya narkotik ekipleri, yaptıkları bir operasyon sonunda 5 ton kokain ele geçirdi.

-Barbados’ta bugün, Ulusal Kamu Çalışanları Sendikası’nın seçimleri gerçekleşti.

-Arjantin, Meksika ve Venezuela’nın ardından Rusya Federasyonu da, Küba’nın yanında olduğunu açıklayıp ABD’den, Küba’nın içişlerine karışmayı bırakmasını istedi.

-İspanyol yetkililer rutin bir operasyonda, Camino de Santiago olarak bilinen Hristiyan hac yolunu yapan bir vatandaşın Brezilya’da işlenen üçlü cinayetten Interpol tarafından Kırmızı Bülten’le arandığını keşfedince, söz konusu kişiyi tutukladı.

-Meksika’nın uluslararası alanda faaliyet yürüten 10 karteli içindeki Sinaloa Karteli’nden sonraki en büyük ikinci karteli olan Jalisco Nueva Generación Karteli, Michoacán eyaletinde bulunan Jacona, Tangamandapio, Uruapan ve Zamora belediyelerinde yolların kapatılması, ev ve araçların yakılması, yaralamaya sebebiyet verme gibi eylemler gerçekleştirerek, bir gövde gösterisi yaptı.

-ABD Başkanı Joe Biden, ABD güçlerini Haiti’ye gönderme fikrinin “şimdilik gündemde olmadığını” açıkladı.

-Arjantin’de Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 100 bini aştı. Hükümet, ülkede 5 günlük ulusal yas ilan etti.

*   *   *

CUMA

-Brezilya Río de Janerio’nun en çok arananlar listesinin başında bulunan “Hello Kitty” lakaplı 20 yaşındaki Rayane Nazareth Cardozo da Silveira, Complexo do Salgueiro’da polisle girdiği silahlı çatışmada öldürüldü.

-Brezilya Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro, yoğun hıçkırık ve ciddi karın ağrısı nedeniyle çarşamba günü kaldırıldığı hastaneden taburcu edildi.

-İspanya yargısı, Arjantinli futbolcu Lionel Messi’nin kurduğu Messi Vakfı’na vergi kaçakçılığı davası açtı.

*   *   *

CUMARTESİ

-Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz Canel, başkent Havana’da 100 bini aşkın kişinin önünde yaptığı konuşmada ülkenin “bir siber savaşın sofistike ateşi altında” olduğunu söyledikten sonra, birlik çağrısı yaptı.

-Peru, Devlet Başkanlarının görev süresi sona erdikten sonra, en az bir yıl ülkeyi terk etmelerini yasaklama kararı aldı.

-Honduras ve Almanya’nın 23 yaş altı futbol takımları arasında Wakayama’da (Japonya) oynanan Olimpiyat Oyunları hazırlık hazırlık maçına, Alman savunma oyuncusu Jordan Torunarigha’nın maruz kaldığı ırkçı taciz nedeniyle üç dakika ara verildi. Aranın ardından Alman takımı bu koşullarda maça devam etmeyeceğini açıklayarak sahayı terk etti. Honduras takımı ise, olanın sadece bir ‘yanlış anlaşılma’ olduğunu iddia etti.

-Panama açıklarında 6,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

*   *   *

PAZAR

-Peru ekonomisi, yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre %20 oranında büyüme gösterdi.

-Papa Francis, pazar ayininde Küba ile dayanışma ve diyalog çağrısında bulundu.

-ABD-Meksika sınırında 2021 yılı içinde gözaltına alınan göçmen sayısı 1 milyonu aştı.

-Bu yıl 74.’sü düzenlenen Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü’nü Fransız yönetmen Julia Ducournau’nun “Titane” filmi kazandı. Ducournau bu ödülü kazanan ikinci kadın yönetmen olurken, Kısa Film dalında Jüri Özel Ödülü Brezilyalı yönetmen ve senarist Jasmin Tenucci’nin “Ceu de Agosto”ya verildi.

-Meksika ve Uruguay Sağlık Bakanlıkları, aynı gün içinde, ülkelerinde Covid-19’un Delta Plus varyantına rastlandığını açıkladı.