Latin Amerika'nın Nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'nın Nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'da son bir hafta yaşanan gelişmeler, Nedim Serkan Durak'ın derlemesiyle her pazartesi okurlarımızla buluşuyor.

Nedim Serkan Durak

PAZARTESİ

- Venezuela bugün, İspanya’dan bağımsızlığını kazanmasının 210. yılını kutluyor.

- Meksika’daki bir maden çıkarma projesinin % 50’sinin, 435 milyon dolara Rusya Federasyonu petrol şirketi Lukoil’e satılacağı açıklandı.

- Honduras adaleti, bir HES yöneticisi olan David Castillo’yu, aktivist Berta Cáceres cinayetinin ortaklarından olması dolayısıyla suçlu buldu.

- Geçtiğimiz Cuma günü Barbados’ta, Cumartesi günü de Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, Saint Lucia ve Saint Vincent ve Grenadinler’i şiddetli şekilde vurmaya başlayan ve hızı 138 Km.’ye kadar çıkan Elsa kasırgası, Küba kıyılarına ulaştı.

- Arjantin, Şili ve Uruguay'dan izleyiciler, 11 Haziran - 4 Temmuz tarihleri ​​arasında ücretsiz olarak sunulan sekiz ünlü Rus sinema filminden oluşan bir seçki olan Qubit dijital platformu aracılığıyla Rus Film Festivalini izleme olanağı buldu.

- Meksikalı müzik grubu Los Yonic’s’in (İyonikler) vokalisti José Manuel Zamacona, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

*   *   *

SALI

- Venezuela’nın yıllık ham petrol ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre % 66 oranında artış gösterdi.

- Kolombiya’da kız ve erkek çocukların tecavüzcüleri ve katilleri için ömür boyu hapis cezası yasası yürürlüğe girdi.

- Şili’de kadınlar, kürtajın suç olmaktan çıkarılması için başkent Santiago de Chile’de büyük bir eylem gerçekleştirdi.

- Şili; Elon Musk’ın SpaceX şirketinin uydu geniş bant İnternet hizmeti Starlink’i ülkede test etmek üzere anlaşma imzaladı. Böylece Şili, Latin Amerika’da bu hizmete sahip ilk ülke olacak.

- Meksika güvenlik birimi, 1 Ocak – 1 Temmuz tarihleri arasında ülkede 174 gizli mezar ve bu mezarlarda da 393 ceset bulduklarını açıkladı.

*   *   *

ÇARŞAMBA

- Haiti’nin ABD destekli Devlet Başkanı Jovenel Moise’ye konutunda suikast düzenlendi. Yüksek kalibreli silahlardan çıkan 12 kurşunun vücuduna isabet ettiği Moise hayatını kaybetti. Ülkede olağanüsü hal ve 15 günlük yas ilan edildi. Suikasti DEA (Drug Enforcement Administration – Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi)’nin yaptığına dair iddiaları ABD reddetti.

- Brezilya hükümeti, 2022 yılında, devlet posta şirketini açık artırma ile özelleştireceğini açıkladı.

- Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, futbolcu Cristiano Ronaldo’nun canlı yayında iki şişe Coca Cola’yı itip “su için” demesini ayakta alkışladığını açıkladı.

- Geçtiğimiz Cuma günü Barbados’ta, Cumartesi günü de Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, Saint Lucia ve Saint Vincent ve Grenadinler’i Pazartesi günü ise Küba’yı şiddetli şekilde vurmaya başlayan ve hızı Elsa kasırgası, yön değiştirerek ABD-Florida kıyılarına ulaştı.

*   *   *

PERŞEMBE

- Kolombiya’da Mesetas bölgesine ait Meta bölümünde dört yerel sosyal topluluk üyesinin cesedi bulundu. Bu ölümlerle beraber, 2021 yılı içinde öldürülen 88’inci, 24 Kasım 2016

- Barış Antlaşması’ndan bu yana da 1.204’üncü yerli halktan ya da siyasal-sosyal topluluk üyesi-lideri oldular.

- Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, Savunma Bakanlığı’na Padrino López’i atadı.

- Meksika Yüksek Mahkemesi, tecavüz nedeniyle kürtajın suç sayılmasını anayasaya aykırı buldu.

- Meksika’nın Chiapas eyaletinde kim oldukları belirlenemeyen sivil bir grupla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada üç asker ve altı polis öldü.

- ABD-Florida’nın Surfside kasabasındaki çöken konut binasının enkazında olası hayatta kalanları arayan kurtarma ekipleri, Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Bentez’in eşi Silvana López Moreira’nın üç akrabasının cansız cesetlerini buldu. Bunlar; kız kardeş Sophia López Moreira, kocası Luis Pettengill ve üç çocuğundan en küçüğü.

*   *   *

CUMA

- Arjantin bugün, İspanya’dan bağımsızlığını kazanmasının 205. yılını kutluyor.

- Haiti’nin ABD destekli Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin dün suikast sonucu öldürülmesinden bu yana süren yoğun aramalar sonucu ikisi ABD, ikisi Kolombiya vatandaşı olmak üzere 19 kişi yakalanarak tutuklandı, dört kişi de öldürüldü.

- Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19’a bağlı ölüm sayısının oldukça yüksek olduğu Peru’daki yeni vakaların % 82’sinin Lambda varyantı olduğunu duyururken, Şili’de de her üç vakadan birinin Lanbda varyantı olduğunu açıkladı.

*   *   *

CUMARTESİ

- Bahamalar bugün, İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasının 48. yılını kutluyor.

- Haiti Senatosu, Üst Meclis Başkanı Joseph Lambert’i geçici Devlet Başkanı olarak atadı.

- Şili’de bir yerli Mapuçe topluluk üyesi olan Pablo Marchant Gutiérrez, La Araucanía adlı bölgede, Carahue komünü militarize Şili polisi ile bir çatışmanın ortasında vurularak öldürüldü.

- Honduras’ta 600 kişilik bir kalabalık, bahçesindeki süs bitkilerine zarar verdiği iddiasıyla öldüresiye dövdüğü bir evsiz nedeniyle, İtalyan asıllı bir vatandaşı linç ederek öldürdü. Olay sonrasında beş kişi gözaltına alındı.

- Comisión Económica para América Latina y el Caribe (ECLAC) - [Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu], bölge ekonomisinin % 5,2 büyüyeceğini açıkladı ancak bunun hemen ardından 2020-2030 sürecini kapsayacak 10 yılın “kayıp yıllar” olacağının da altını çizdi.

*   *   *

PAZAR

- Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz Canel, başkent Havana’nın güneybatısında bulunan San Antonio de los Baños belediyesine yaptığı ziyarette yaptığı açıklamada, Karayipler’deki hiçbir ülkenin hiçbir ülke tarafından manipüle edilmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

- Haiti Senatosu, Üst Meclis Başkanı Joseph Lambert’i dün geçici Devlet Başkanı olarak atamıştı. Ancak bugün aynı senato, Lambert’in göreve başlama tarihini belirsiz süreliğine erteleme kararı aldı.

- Guatemala’da halk, Devlet Başkanı Alejandro Giammattei’nin istifası talebiyle birçok kentte sokaklara döküldü.

- Jamaika Kültür, Cinsiyet, Eğlence ve Spor Bakanı Olivia Grange tarafından açıklandığı üzere, Jamaika Hükümeti, Kraliçe II. Elizabeth ve Birleşik Krallık Hükümeti’nden köle ticaretindeki rolleri için tazminat talep edecek.

- Venezuela güvenlik güçleri “Koki” adlı suç örgütüne karşı geniş çaplı bir operasyon başlattı. Söz konusu operasyonda birçok Koki üyesi yakalanırken, bu yakalananlar arasında yer alan üç kişinin Kolombiyalı paramiliterler olduğu ortaya çıktı.

- Arjantin, Copa América final maçında Brezilya’yı 1-0 yenerek kıta kupasını 15. kez kaldırdı.