Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'da son bir hafta yaşanan gelişmeler, Nedim Serkan Durak'ın derlemesiyle her pazartesi okurlarımızla buluşuyor.

Nedim Serkan Durak

PAZARTESİ

- Bolivya’yı 2005-2019 arası yöneten Devlet eski Başkanı Evo Moreles, Venezuela’nın başkenti Caracas’ta, Türkiye medyasından ilk kez “BirGün” gazetesine konuştu ve “devrim yolunda ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

- Meksika’nın en zenginleri arasında yer alan milyarder yatırımcı Ricardo Salinas Pliego, sahibi olduğu Banco Azteca’nın bankacılık faaliyetlerinde yakın zamanda Bitcoin kullanmaya başlanacağını açıkladı.

- Meksika Yüksek Adalet Divanı, esrarın eğlence amaçlı kullanımını onayladı.

- Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández, muhalefet temsilcilerinden Patricia Bullrich’e, Pfizer ile yapılan müzakerelerde rüşvet aldığını iddia etmesi üzerine dava açtı.

- Arjantinli müzisyen, Rainbow grubunun davulcusu ve müzik üzerine birkaç kitabın yazarı olan Horacio Jorge Alberto Gianello, 69 yaşında hayatını kaybetti.

*   *   *

SALI

- Kolombiya’da Nariño bölgesindeki Magüí Payán Belediyesi'nde bulunan Patía Nehri’nin Manos Unidas Topluluk Konseyi’nin yasal temsilcisi olan Danilo Torres, uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Torres, 2021 yılı içinde öldürülen 83’üncü, 24 Kasım 2016 Barış Antlaşması’ndan bu yana da 1.199’uncu yerli halktan ya da siyasal-sosyal topluluk üyesi-lideri oldu.

- El Salvador Kongresi önceki hafta çarşamba günü yaptığı oylama sonucu Bitcoin’i, 7 Eylül itibarıyla ülkenin resmi para birimi olarak kabul etmiş; Devlet Başkanı Nayib Bukele de, Bitcoin Yasası’yla birlikte, akıllı telefonlardan indirilebilecek dijital cüzdan uygulamasını tanıtmıştı. Adı “Chivo” (“Keçi”) olan bu cüzdanı indiren vatandaşlara 30 dolar değerinde Bitcoin hediye edilecek. El Salvador, bunu gerçekleştirmek için 15 yaş üstü tüm vatandaşlarına dağıtmak üzere toplam 140 milyon dolarlık Bitcoin satın almaya karar verdi.

- Arjantin Ekonomi Bakanı Martín Guzmán, Pandemi süreciyle beraber daha da artan eşitsizlikleri en aza indirmek için ülkedeki çokuluslu şirketlerden yüzde 25 oranında vergi alınmasını önerdi.

- Arjantin’de ekonomik faaliyetin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,3 büyüdüğü açıklandı.

- Kosta Rika’da bulunan Rincón de la Vieja yanardağı, son yıllarda kaydedilen en yüksek şiddette patladı.

- Meksika’nın Tamaulipas eyaletinde Kartel üyeleri dokuz kişiyi infaz edip, cesetlerini, otoyol kenarına bıraktı.

- Meksika’da rayların yanında selfie çekmeye çalışan bir kadın, trenin çarpması sonucu hayatını kaybetti.

- İngiltere sömürgesi Turks ve Caicos Adaları kıyılarında, içinde, kimliği belirlenemeyen 20 cesedin olduğu bir tekne bulundu.

- Venezuela’da, soyu tükendi sanılan ve Latin Amerika’ya özgü iki adet Jukumari ayı yavrusu keşfedildi.

*   *   *

ÇARŞAMBA

- El Salvador Kongresi, Yüksek Mahkeme Başkanı olarak Óscar López Jerez’i yeniden aynı göreve seçti.

- Meksika’da, yaklaşık 3 bin avokado ve böğürtlen üreticisi, kartellere karşı “Pueblos Unidos” (“Birleşik Halklar”) adıyla silahlı bir özsavunma birliği kurdu. Ancak Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, bu birliğe karşı çıkıp, bunun, devletin işi olduğu açıklamasında bulundu.

- Meksika adaleti, 11 yaşındaki kızını seks işçiliğine zorlayan anneyi 45 yıl hapisle cezalandırdı.

- Adı açıklanmayan bir Latin Amerika müzesi, Galler Prensesi Diana’ya ait 1981 Ford Escort marka arabayı, İngiltere’nin Colchester kentindeki bir müzayedede 52 bin 640 Sterlin’e satın aldı.

*   *   *

PERŞEMBE

- Çiftlikbank’ın kurucusu “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın, Brezilyalı yetkililere teslim oldu.

- ABD; El Salvador, Guatemala ve Honduras hükümetlerinin yolsuzluğa karışan üyelerine herhangi bir yaptırım uygulamaması nedeniyle, bu ülkelere yaptırım uygulayacağını açıkladı.

- Arjantin hükümeti, soğuk güney sularını kapsayan Tierra del Fuego eyaletindeki denizlerde somon yetiştiriciliğini yasakladı.

- Arjantinli yazar Jorge Luis Borges’in eserlerinin hakları, eşi María Kodama'nın 2017’de kaybettiği tartışmalı bir davanın masraflarını ödememesi halinde açık artırmayla satılacağı açıklandı.

- El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Kongre’ye, asgari ücreti yüzde 20 oranında artırılması teklifinde bulundu. Halihazırda ülkede asgari ücret aylık 300 dolar.

- Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández’in, Covid-19 Delta Plus varyantının ülkeye girmemesi için sınırları kapatma kararnamesi nedeniyle, resmi kayıtlara göre 45 bini aşkın Arjantinli ülkelerine giriş yapamıyor.

- Şilili bilim insanları Antarktika’da 18,3 derecelik sıcaklık tespit ettiler. Bu sıcaklık, kıta için rekor seviye olarak kayıtlara geçti.

*   *   *

CUMA

- Meksika ve ABD, bölgedeki uyuşturucu kullanımını ve kaçakçılığını azaltmak amacıyla bir iş birliği anlaşması imzaladı.

- Brezilya polisi, Petrobras topraklarındaki bir mülteci kampında yaşayan yüzlerce aileyi zor kullanarak tahliye etmeye başladı.

- Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, ABD Güney Komutanlığı’nı ve CIA’yı, ülkeye karşı bir darbe planı yapmakla suçladı.

- Barbados’ta Elsa kasırgası nedeniyle ülke çapında elektrik kesintisi yaşanırken, birçok ev de çeşitli oranlarda hasar gördü.

- Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández, Covid-19 Delta Plus varyantının ülkeye girmemesi için sınırları kapatma kararnamesini dün imzalamış ve bu nedenle, resmi kayıtlara göre 45 bini aşkın Arjantinli ülkelerine giriş yapamaz hale gelmişti. Ancak bugün Sağlık Bakanlığı, ülkede 5 adet Delta Plus varyantlı vakanın tespit edildiğini açıkladı.

- Şilili şair, çevirmen ve editör Luis Omar Lara Mendoza, 80 yaşında hayatını kaybetti.

*   *   *

CUMARTESİ

- Brezilyalı yetkililere teslim olan Çiftlikbank’ın kurucusu “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın, Türkiye’ye getirildi.

- Meksika’nın Yucatán yarımadasının kuzeyinde bulunan Pemex petrol şirketine ait 78 metre derinlikte olan bir boru hattındaki sızıntı nedeniyle okyanus yüzeyinde yangın çıktı. Beş saatlik uğraşın ardından söndürülen yangında ölen ya da yaralanan olmadı.

- Barbados’ta Elsa kasırgası nedeniyle dün ülke çapında elektrik kesintisi yaşanırken, birçok ev de çeşitli oranlarda hasar görmüştü. Hızı saatte 138 kilometreye kadar çıkan kasırga; Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, Saint Lucia ve Saint Vincent ve Grenadinler’i de şiddetli şekilde vurmaya başladı.

*   *   *

PAZAR

- Kolombiya’da Choco bölgesi yerli liderlerinden Luis Picasio Carampaima, uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Carampaima, 2021 yılı içinde öldürülen 84’üncü, 24 Kasım 2016 Barış Antlaşması’ndan bu yana da 1.200’üncü yerli halktan ya da siyasal-sosyal topluluk üyesi-lideri oldu.

- Brezilya’nın São Paulo eyaletinde binlerce kişi, Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro’nun politikalarını protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Öte yandan; Bolsonaro hakkında, Hindistan menşeli Covid-19 aşısı Covaxin’in satın alınmasında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

- Bolivya polisi, sırasıyla Bolivya Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri eski komutanları General Jorge Gonzalo Terceros Lara ve Amiral Gonzalo Jarjuri Rada’yı 12 Ekim 2019’da dönemin Devlet Başkanı Evo Morales’e karşı düzenlenen darbeye katıldıkları iddiasıyla gözaltına aldı.

- Arjantin’in başkenti Buenos Aires “dijital göçebeler” için dünyanın 33. ve Latin Amerika’nın birinci kenti seçildi.

NOT: Dijital Göçebe, klasik mesai kavramının bulunduğu işlerin aksine, kişinin işini internet ve teknoloji üzerinden yürütmesi ve buna bağlı olarak mesai saatleri ve ofis ortamına bağımlı kalmaması anlamını taşıyor.

- Şili’nin Atacama çölünde 5,9 büyüklüğünde bir dizi deprem gerçekleşti.