Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'da son bir hafta yaşanan gelişmeler, Nedim Serkan Durak'ın derlemesiyle her pazartesi okurlarımızla buluşuyor.

Nedim Serkan Durak

PAZARTESİ

Arjantin güvenlik güçleri, Şili’de Augusto Pinochet’nin askeri diktatörlük döneminde görev yapan ve sonra hüküm giydikten sonra kaçan bir askeri yetkiliyi yakaladı.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, önceki Pazar günü, yasal para birimi olarak ülkede Bitcoin’in de kullanılmasını önermiş; geçtiğimiz Çarşamba günü de El Salvador Kongresi, yaptığı oylama sonucu Bitcoin’i, 90 gün sonra ülkenin resmi para birimi olacarak kabul etmişti. Bu kabulün ardından, başta Google aracılığıyla olmak üzere El Salvador’daki emlak aramaları daha önce hiç olmadığı kadar yüksek seviyelere ulaştı.

Meksika hükümeti, İsrail hükümetinden; cinsel taciz ve tecavüzle suçlanan diplomat Andrés Roemer’in iadesini talep etti.

Kolombiyalı ünlü şarkıcı Junior Jein, Cali’de bir gece kulübünde öldürüldü.

Brezilya hükümeti, bir süredir kaçak altın arayıcılarının hedefi haline gelen Amazon Yağmur Ormanları yerli halklarından olan Yanomami’leri korumak için Ulusla Muhafızlar’ın bölgeye gönderilmesine karar verdi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro’ya, São Paulo’da düzenlenen motosiklet konvoyu geçidinde Covid-19 gereği maske takma kuralına uymadığı için para cezası kesildi.

*   *   *

SALI

Kolombiya’da kesintisiz 40 gün süren Ulusal Grev ve protestolara ilişkin bir rapor yayınlayan BM, hükümetin iddia ettiği ‘dış mihraklar’a ilişkin herhangi bir kanıta rastlanmadığını açıkladı.

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, ülkenin eski devlet başkanları arasında suça bulaşmış olanların yargılanmasına ilişkin gerçekleştirilecek olan halk toplantılarına katılmayacağını açıkladı.

Kosta Rika’da kamu idaresi ve özel şirketler arasında yaşanan yolsuzluk davalarıyla ilgili olarak 28 kişi tutuklandı.

Ekvador Cumhuriyeti’nde bir hapisanede mahkumlar arasında yaşanan kavga sonucu iki mahkum öldü, 12’si de ağır yaralandı.

El Salvador devletine, ABD Kalkınma Ajansı göçü önlemesi için 115 milyon dolar yardım yapma kararı aldı.

Brezilya’da Río de Janeiro’da bulunan küçük bir adada yaşayanların tümünün Covid-19 aşılarının tamamlanmasının ardından, adada bir karnaval düzenlendi.

*   *   *

ÇARŞAMBA

Kolombiya’da, Cúcuta’daki 30. Askeri Tugay’a, 15 dakika arayla bomba yüklü iki araç saldırısı gerçekleşti. İlk belirlemelere göre, çoğu ağır olmak üzere 40’a yakın kişi yaralandı. Hükümet, saldırıdan Ejército de Liberación Nacional (ELN) - [Ulusal Kurtuluş Ordusu]nu sorumlu tutuyor.

Brezilya, NASA’nın insanı Ay’a götürecek olan Artemis programına bugün itibarı ile resmen katıldı.

Meksika yargısı, Chihuahua eyaletine bağlı Chínipas belediye başkanı iken; Mart 2017’de gazeteci Miroslava Breach’i öldüren grupta yer alması nedeniyle yargılanan Hugo Amed Schultz'u, sekiz yıl hapisle cezalandırdı.

Arjantin’de mayıs ayı enflasyonu %3,3 ve yıllık enflasyon da %43,6 olarak açıklandı.

Kosta Rika hükümeti, Covid-19’ a karşı üretilen Sinovac aşısı alımını durdurma kararı aldı.

*   *   *

PERŞEMBE

Meksika’da son 24 saatte iki gazeteci silahla vurularak öldürüldü. Söz konusu gazetecilerden biri olan Enrique García García Metepec başkent Ciudad de México’da ve diğeri Santo Domingo Tehuantepec de Oaxa’da katledildi.

Brezilya Senatosu, devlet enerji şirketi Eletrobas’ın özelleştirilmesine izin veren süreci onayladı.

Arjantin Yolsuzlukla Mücadele Ofisi, Devlet eski Başkanı Mauricio Macri’yi, yasadışı zenginleşme iddiasıyla kınadı.

Ekvador Cumhuriyeti’nde San Francisco de Quito Üniversitesi’nden ve Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Enstitüsü’nden araştırmacılar, Cordillera del Cóndor’da yaşayan ve rock grubu Led Zeppelin adını verdikleri yeni bir kara kurbağası türü keşfettiler.

*   *   *

CUMA

Kolombiya’nın Cali kentinde protestocularla polis arasında çatışmalar yaşanırken, ülkenin çeşitli şehirlerinde seferberlik yaşanıyor. Cali’deki çatışmalarda 20’ye yakın kişi yaralanırken, sekiz kişi de gözaltına alındı.

Peru’da Okyanuslararası Otoyol’da ilerleyen bir otobüsün kaza yapması sonucu 27 kişi öldü, dört kişi yaralandı.

Honduras’ta bir hapishanede çeteler arasında çıkan kavgada beş kişi öldü, 40 kişi yaralandı.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ile Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ikili ilişkileri gözden geçirmek üzere Türkiye’de bir toplantı gerçekleştirdi.

Meksika’da, daha önce Covid-19’a yakalanan ve ardından gördüğü tedavi sonucu iyileşen bir kişide, önceki hafta perşembe günü Kara Mantar vakasına rastlanmıştı. Bugün ise, aynı hastalıktan ilk ölüme, Latin Amerika’da, Arjantin’de karşılaşıldı.

*   *   *

CUMARTESİ

Brezilya’da, Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro’nun ekonomi, sağlık ve eğitim alanlarındaki yönetim biçimini protesto etmek amacıyla 400’ü aşkın kentte yürüyüşler düzenlendi.

Ekvador Cumhuriyeti’nde feminist örgütler, tecavüz vakalarında kürtajı suç olmaktan çıkaran bir yasa tasarısını Meclis’e sundu.

El Salvador Kongresi, geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı oylama sonucu Bitcoin’in, 90 gün sonra ülkenin resmi para birimi olmasını onaylamıştı. Dünya Bankası, bugün yaptığı açıklamada, Bitcoin’in El Salvador’da yasal para birimi olarak uygulanmasına yardımcı olmayacağını bildirdi.

Meksika’nın Tamaulipas eyaletine bağlı Reynosa belediyesinde gerçekleşen silahlı saldırıda 14 kişi öldü, üç kişi de yaralandı. Yetkililer, saldırganların Kartel üyesi olup olmadıklarına dair net bir bilgi vermekten kaçındı.

Meksika’nın başkenti Ciudad de México’da, artan Covid-19 vakaları nedeniyle okullarda yüz yüze eğitim askıya alındı.

Hollanda sömürgesi Curacao Adaları’nda, 2019 yılından bu yana ziyarete kapalı olan Mongui Maduro müzesi, bugün itibarı ile kapılarını ziyaretçilerine yeniden açtı.

*   *   *

PAZAR

Kolombiya Kongresi, haftalık toplam 48 saat olan resmi çalışma zamanını 42 saate indiren yasayı onayladı.

Venezuela hükümeti, gıda alımını engelleyen ABD ablukasının sona ermesi için FAO’dan aracılık yapmasını istedi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilk olarak Hindistan’da ortaya çıktığı belirtilen Covid-19’un Delta varyantı; Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve Portekiz gibi Avrupa ülkelerininde görüldü. Porto Riko Sağlık Bakanlığı, söz konusu varyant bugün 4 yaşındaki bir kızda tespit edildiğini açıkladı. Bu açıklamayla beraber SARS-CoV-2 Coronavirüsü’nün B.1.617.2, yani Delta varyantı, Latin Amerika’da da tespit edilmiş oldu.

Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, önlenemeyen şekilde artan Covid-19 vakaları nedeniyle ülke genelinde olağanüstü hâl ilan etti.

Financial Times tarafından hazırlanan bir çalışmada, Latin Amerika ülkeleri içinde doğrudan yabancı yatırım hedef listesindeki ilk beş kent sırasıyla Ciudad de México (Meksika); Bogotá (Kolombiya); São Paulo (Brezilya); Santiago de Chile (Şili) ve Santiago de Querétaro (Meksika) oldu.

İngiltere sömürgesi Cayman Adaları bünyesinde faaliyet gösteren Dijital Adli Merkezi, ülkede dijital dolandırıcılık suçlarının geçen yıla göre %20’ye yakın artış gösterdiğini açıkladı.

Jamaikalı sprint efsanesi Usain Bolt, ikiz bebek sahibi oldu.