Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'da son bir hafta yaşanan gelişmeler, Nedim Serkan Durak'ın derlemesiyle her pazartesi okurlarımızla buluşuyor.

Nedim Serkan Durak

PAZARTESİ

Kolombiya Devlet Başkanı Iván Duque Márquez, Anayasal yetkilerine dayandığını iddia ederek; Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Cali’deki yerel hükümet yetkililerine, ‘barış’ı sağlamak için kamu gücü yeteneklerini en üst seviyede gösterme yetkisi verdiğini açıkladı. Bu arada; Cali’de gösterilere katılan yerli Minga halkına karşı, güvenlik güçlerinin çok daha sert şekilde müdahale ettiği, bunun yanı sıra paramiliter faşistlerin de özellikle Minga’ları hedefleyen ateşli silah kullandığı gözlendi. Öte yandan; San Jorge de Pereira Üniversite Hastanesi yetkillileri, gösteriler sırasında yaralanan öğrenci liderlerinden Lucas Villa’nın beyin ölümünün gerçekleştiğini açıkladı. Villa’yla beraber, ölenlerin sayısı 39’a ulaştı. Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce ise, Kolombiya’da yaşanan krizden endişe duyduğunu açıkladı.

Ekvador Cumhuriyeti’nin başkenti Quito’da, Büyükşehir Bölgesi Ulaştırma Odası, ekonomik kaynak yetersizliği nedeniyle bugünden itibaren faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu. Öte yandan; yine başkent Quito’daki nakliyeciler de hükümetin dizel fiyatlarındaki artışı durdurması talebiyle kontak kapattı.

Meksika’da resmi kayıtlara girmiş 87 bin 692 kayıp vakası olduğu açıklandı.

Meksikalı dünyaca ünlü ressam ve muralist olan Diego Rivera, birkaç on yıl boyunca tam 59.400 parça İspanyol öncesi sanat figürünü toplamıştı. Şimdi, Anahuacalli Müzesi onları bir araya getiriyor ve ilk kez, Rivera’nın pastoral mimari projesi En la Ciudad de las Artes’te sunuyor.

Şili Devlet Başkanı Sebastián Piñera; çocukların, annesinin soyadını ilk önce taşımasına izin vereceği için kadın ve erkek arasındaki eşitliği destekleyen bir tedbir olan soyadlarının sırasının değiştirilmesini öngören bir yasa çıkardı.

Dominika ile Birleşik Arap Emirlikleri; Karayip Yenilenebilir Enerji Fonu çerçevesinde, kasırgaya dayanıklı temiz enerji projesi için anlaşma imzaladı.

Arjantin Sağlık Bakanlığı, ülkede Covid-19’un Hindistan ve Güney Afrika varyantlarına rastlandığını açıkladı.

*   *   *

SALI

Kolombiya’da Devlet Başkanı Iván Duque Márquez ve hükümet uygulamalarına karşı başlatılan genel grev ve protesto gösterilerinin 14. gününde ölü sayısı, 6’sı güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 47’ye ulaştı. El Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado (Devlet Suçları Mağdurları Hareketi) bugüne dek kaybolan/kaybedilen 548 kişiden 227’sini bulmayı başardıklarını açıkladı. Bu 14 gün içinde halk, sömürge döneminin simge isimlerine ait 8 heykeli yok etti. Kıtada, daha önceki yıllarda gerçekleşen olaylar sırasında başka ülkelerdeki aynı özelliğe sahip 4 heykel de yok edilmişti. Öte yandan; El Comité Nacional de Paro (CNP) - [Ulusal İşsizlik Komitesi] ile hükümet arasındaki görüşmeler çıkmaza girdi ve CNP “eyleme devam” kararı aldı.

Meksika’nın Oaxaca eyaletinde yolsuzlukla mücadele protestoları sırasında 26 Mart’ta ortadan kaybolan İngiliz asıllı Meksikalı Claudia Uruchurtu Cruz’la ilgili olarak Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, Cruz’un bir suikaste kurban gittiğini ve suikastin suçlularından birinin de Asunción Nochixtlán Belediye Başkanı Lizbeth Victoria Huerta olduğunu açıkladı. Huerta ve suikasti gerçekleştiren iki kişi tutuklandı.

Meksika Başsavcı Bürosu, ABD Adalet Bakanlığı’ndan Tamaulipas Valisi Francisco Javier García Cabeza de Vaca’dan “olası cezai sorumlulukları” gösteren bilgiler aldığını bildirdi. Vaca hakkında henüz yasal bir işlem başlatılmadı.

Meksika’da Jalisco Adalet Başsavcısı Gerardo Octavio Solís; Jalisco Nueva Generación Cartel’in, ikisi erkek biri kadın üç kardeşi öldürdüğünü açıkladı.

Şili ile Bolivya arasında 16 yıldır işlemeyen tren ulaşımının kısa süre sonra açılacağı geçen cuma günü duyurulmuştu. Söz konusu tren yolunun işlerini yok edeceğini söyleyen Bolivaylı kamyon şoförleri, bunu protesto için Şili-Bolivya anayolları üzerinde eylem yaptı. Öte yandan; öğrenci aileleri de başkent La Paz’da Eğitim Bakanlığı önünde “madem eğitim uzaktan, o halde, bilgisayar ve internet sorununu çözün” diyerek eylem gerçekleştirdi.

Şilili tiyatro ve sinema oyuncuları, Pandemi sürecinde kendilerine gerçek bir destek sunulmamasını protesto amacıyla Kültür Bakanı Consuelo Valdés'in evi önünde gösteri düzenledi.

El Salvador Parlamentosu, temel insan hakkı olan su hakkı (suya erişim ve kullanımda serbestlik) yasasını onaylamayı reddetti.

Venezuela Yargıtay Ceza Mahkemesi, 2019 yılında ülkede darbe girişiminde bulunan ve şu anda kaçak olan siyasetçi Leopoldo López Mendoza’nın iade edilmesini İspanya’dan talep etmeyi uygun buldu. Mendoza, 26 Ekim 2020’den bu yana İspanya’da bulunuyor.

ABD sömürgesi Porto Riko’dan son on yıl içinde ülke halkının %11,8’inin ülkeyi terk ettiği açıklandı. Terk etme nedenleri arasında; yanlış hükümet politikaları, ekonomik istikrarsızlık ve olumsuz doğa koşulları var.

Hollanda sömürgesi Sint Maarten’in Başbakanı Silveria Jacobs, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye seslenerek; ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle, daha önce söz verilen 39 milyon Euro’luk yardımın bir an önce gönderilmesini istedi.

Brezilya Ulusal Sağlık Gözetim Ajansı yöneticisi Antonio Barra Torres, geçen yıl, Klorokin adlı ilacın prospektüsünün Covid-19’a iyi geldiği şeklinde değiştirilmesi için Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro’dan baskı gördüğünü açıkladı.

*   *   *

ÇARŞAMBA

Kolombiya’da 15. gününe giren genel grev ve protestolara hiç katılmamış olan ve ağırlıklı kısmı hükümet yanlısı olan Pereira kenti halkı da bugün itibarı ile sokaklara döküldü.

Kolombiya, 2018’de başkent Bogotá’da 22 Polis Akademisi öğrencisinin ölümünden sorumlu tuttuğu 4 Ejército de Liberación Nacional (ELN) -  [Ulusal Kurtuluş Ordusu] üyesinin Küba’dan iadesini istedi ancak Küba, o 4 kişinin bunu gerçekleştirdiğine dair elde net kanıt olmaması nedeniyle buna olumsuz yanıt verdi.

Brezilya’nın en büyük üniversitesi olan Federal Rio de Janeiro Üniversitesi, yüksek öğrenim için hükümet bütçesinde kesinti yapılmasının ardından, Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro’ya karşı bir eleştiri yayınlayarak, böyle giderse, yüz yılı aşkın süredir hizmet veren üniversitenin bu eğitim döneminin sonunda kapanabileceğini duyurdu.

Brezilya’da 60’ı aşkın kurum ve kuruluş, Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro’nun izlediği yıkıcı çevre politikası hakkında OECD’ye bir uyarı mektubu gönderdi.

Hollanda sömürgesi Curacao Adaları’nda yeni seçilen 21 milletvekili, yemin ederek Parlamentodaki 4 yıllık görevlerine başladı.

Şili Emeklilik Fonu Yöneticileri Birliği Başkanı Alejandra Cox, verdiği bir röportajda ülkedeki emeklilik yaşının artması gerektiğini belirtti. Şili’de emeklilik yaşı 65.

Belizeli Carla Barnett, Comunidad del Caribe (CARICOM) - [Karayip Topluluğu]’nun yeni Genel Sekreteri seçildi.

İngiltere sömürgesi Montserrat’ın Turizm Direktörü Warren Solomon, Karayip Turizm Örgütü’nün İngiltere ve Avrupa bölümünün yönetim kuruluna atandı.

Meksika’da önlenemeyen şekilde artan Covid-19 vakaları nedniyle Tulum ve Palenque’deki Maya piramitleri ziyarete kapatıldı.

Uruguay Savunma Bakanı Javier García, yeni askeri belgelerin sayısallaştırılmış bir kopyasını diktatörlükten önce ve sonra (1973-1985) Gözaltına Alınan ve Kaybolan Uruguaylıların Anneleri ve Akrabalarının temsilcilerine teslim etti.

ABD’li dünyaca ünlü müzik grubu Nirvana’nın kurucusu Kurt Cobain’in ölümüyle ilgili FBI dosyaları üzerindeki gizlilik kararı 27 yıl sonra kaldırıldı. Dosyalardaki bilgiler, Cobain’in iddia edildiği gibi intihar etmediği, cinayete kurban gittiği yönünde. Bu durum; Latin Amerika ve Karayipler tarihinde başta darbeler dönemi olmak üzere, sayısız kayıp ve faili meçhulün CIA ve FBI dosyalarındaki gerçekliğin ne olduğunu akla getiriyor.

Honduras, Çin’den satın alacağı Covid-19 aşıları için El Salvador’dan mali destek istedi.

İspanyol asıllı Arjantin vatandaşı ressam, heykeltıraş, şair ve set tasarımcısı Francisco Pelló Hermandis, 85 yaşında hayatını kaybetti.

*   *   *

PERŞEMBE

Kolombiya’da genel grevin ve protestoların 16. gününde Cali’de, üniformalı güvenlik güçlerince korunan üniformasız kişilerin kitleye ama özellikle de yerli Minga’lara silahla ateş ettiği görüntüler sosyal medyada yayıldı ve ülke çapında öfkeyi daha da büyüttü. Öte yandan; Kolombiya hükümeti, eski FARC üyesi Seuxis Paucias Hernández Solarte’nin, uyuşturucu kaçakçılığı yapma suçlamasıyla yargılanması için ABD tarafından istenmesini onayladı. Gün sonuna doğru, Kolombiya Dışişleri bakanı Claudia Blum, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Ve gün sonunda hükümet, protestocuların temsilcileriyle masaya oturma çağrısı yaptı.

Meksika Dış İlişkiler Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı’na; Meksikalı tarım işçileri ve bölgedeki protein işleme ve paketleme endüstrisi lehine çalışma yasalarını uygulamasını talep eden bir mektup gönderdi.

Meksika hükümeti, şu anda Ciudad de México olan başkentin, Hispanik öncesi kent Tenochtitlan’ın kuruluşundan bu yana geçen 700 yılı anmak için bir tören düzenledi.

Guatemala Anayasa Mahkemesi, Şubat 2020’de onaylanan, STK’lar yasasında tartışmalı bir reformu kesin olarak onayladı. Buna göre STK’ların, istenildiğinde ya da uygun görülmediğinde hükümet tarafından kapatılmasının önünde hemen hiçbir engel kalmadı.

Dominik Cumhuriyeti, Devlet Başkanı Luis Abinader, ülkeye göçü ve kaçakçılığı engellemek için tüm sınır çizgisi boyunca bir duvar örme planını açıkladı. Ancak Abinader bu açıklamayı yaptığında Haiti sınırına önceden örülmeye başlanan duvar 23 kilomtreye ulaşmıştı bile.

Venezuela Ulusal Meclisi Genel Kurulu, Ulusal Kalkınma için Abluka Karşıtı Yasa ve İnsan Hakları Garantisi’ni desteklemek için taslak anlaşmayı onayladı.

Arjantin’de Nisan ayı enflasyonu %4,1 ve yıllık enflasyon da %46,3 olarak açıklandı.

El Salvador’da, Yasama Meclisi’nin hükümet yanlısı çoğunluk milletvekilleri, Maliye Bakanı Alejandro Zelaya aracılığıyla Devlet Başkanı Nayib Bukele’nin talep ettiği toplam 730 milyon dolarlık yedi krediyi onayladı.

Honduras, Çin’den satın alacağı Covid-19 aşıları için dün, El Salvador’dan mali destek istemişti. El Salvador, mali destek yerine, Honduras’a karşılıksız 34.000 doz aşı gönderdi.

Uruguay saplık Bakanlığı 2017-2020 arasında eczanelerin 7 ton yasal marihuana satışı gerçekleştridiğini açıkladı.

Barbados’ta, Rastafaryan dinine mensup Charles Ijuijah Lashley, hükümetin hiçbir uyarıda bulunmadan 30 yıllık evini buldozerlerle yıkmasını, hükümetin kendisine değil, asıl dinlerine saldırdığını öne sürdü.

NOT: Rastafaryanizm, Etiyopya’nın son imparatoru olan Haile Selassie’yi, Tanrı Jah’ın dünyadaki yansıması olarak gören dinin ve inanç biçiminin adıdır. Jamaikalı siyahi önder Marcus Garvey de bu dinin peygamberi olarak görülür. Bob Marley’in de mensuplarından biri olduğu Rastafaryanizm’in kurucusu Leonard Howell’dir. Rastalar saçlarını taramaz ve kesmezler. Bu şekilde uzayan saçlar bir süre sonra Dreadlock isminde bir saça gönüşür. Rastalar bu şekilde Jah’ın uzun tırnaklarıyla bir gün onları yeryüzünden alıp Zion'a götüreceğine inanırlar. Dünyada 2 milyana yakın Rastafaryan olduğu tahmin ediliyor.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce ve Kültür Bakanlığı, Peru Kültür Ofisi’nin Puno’nun Kültürel Miras Bölümü’nün; Danza Morenada, Rey Moreno ve Rey Caporal danslarının Peru halk dansı olduğunu açıklaması üzerine, buna itiraz ederek söz konusu dansların Bolivya’ya ait olduğunu iddia ettiler.

Antigua ve Barbuda vatandaşı Hyacinth Mottley, bugün 107. yaşını kutladı. Mottley, Latin Amerika ve Karayipler’in hayatta olan en yaşlı insanı olarak kayıtlara geçti.

*   *   *

CUMA

Kolombiya’da genel grevin ve protestoların bu 17. gününde; Popayán kentinde Çarşamba gecesi, Savcılığa bağlı Unidad de Acción Inmediata (URI) - [Acil Eylem Birimi]’ne götürülen 17 yaşındaki bir kız burada gördüğü cinsel şiddetin sonucunda, bugün intihar etti. Genç kızın, zorla götürülme videosu, sosyal medyada da paylaşılmış, bu sayede, URI’ye yapılan baskılar üzerine kız, götürüldüğü gecenin sabahına serbest bırakılmak zorunda kalmıştı. İntiharın ardından halk, Popayán’daki URI binasını ateşe verdi. Bu intiharla beraber, ölen sivil sayısı 42’ye ulaştı. Öte yandan; La Asociación Colombiana de Futbolistas Profesionales (Acolfutpro) - [Kolombiya Profesyonel Futbolcular Derneği], Devlet Başkanı Iván Duque Márquez’den maçların iptal edilmesi talep etmenin yanı sıra, Acolfutpro olarak Kolombiya halkıyla dayanışma içinde olduklarını açıkladı.

Siyahi Brezilyalılar, toplumlarına yönelik ırkçılık ve polis şiddetini protesto etmek için Río de Janeiro ve São Paolo’da gösteriler düzenledi.

Venezuela Kamu Bakanlığı, Lácteos Los Andes adlı devlet şirketinin başkanı Albay Luis Piligra Jiménez ve ortağı Amelys Aracely Cabrera Gómez’e; yasadışı zenginleştirme, zimmete para geçirme, yasal ihale usullerinden kaçınma ve kara para aklama suçlarından dava açtı.

Google, bir veri merkezi inşa etmek için Uruguay’da 30 hektarlık bir mülk satın aldı.

Surinam’da iktidar, IMF ile 690 milyon dolarlık bir teknik anlaşma imzalamayı planlıyordu. Ancak bu plan, muhalefet oylarıyla reddedildi.

Kosta Rika Devlet Başkanı Carlos Alvarado, Yasama Meclisi tarafından onaylanan kadına yönelik şiddet suçlarına verilen cezaları artıran bir yasaya yönelik 15 reformu onayladı.

Latin Amerika hükümetleri, bu pazartesi günü başlayan ve halen devam eden İsrail-Filistin çatışmaları hakkında ne diyor:

Arjantin: İsrail ve Filistin’deki durumun dramatik olarak kötüleşmesinden, Filistinli ailelerin Şeyh Jarrah’taki ve Silvan’daki evlerinden olası tahliyelerine yönelik protestolar karşısında İsrail güvenlik birimlerinin orantısız güç kullanmasından derin endişe duyuyoruz.

Bolivya: Uluslararası hukuk çerçevesinde insan haklarına saygı çağrısında bulunuyor ve Filistin halkının mağdurları ve aileleri ile dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz.

Ekvador Cumhuriyeti: İsrail, Gazze ve Kudüs’te meydana gelen şiddetin tırmanmasından endişe duyuyor ve tarafları, mevcut çatışmayı şiddetlendirmekten kaçınmaya çağırıyoruz. Uluslararası insani hukuk hükümlerine uygun olarak sivil halka herhangi bir zarar vermekten vazgeçilmeli ve insanların can ve mal güvenliğine saygı gösterilmelidir.

Kolombiya: İsrail’e yönelik terör eylemleri ve saldırılar konusundaki derin endişe duyuyor ve bu eylemlerin kurbanlarıyla dayanışma içinde olduğumuzu bildirmek istiyoruz.

Küba: İsrail Filistin çatışmasına İsrail’in yasadışı yerleşim politikasının ve diğer sömürgecilik ve saldırganlık uygulamalarının yarattığı olası tek alternatif olan iki devletin ortak çözümüne yönelik tehdit oluşturması konusunda derin endişelerimizi dile getiririz.

Panama: Kudüs ve ilgili bölgelerde devam eden şiddet olaylarının artmasıyla ilgili uluslararası toplumun endişe seslerine katılıyoruz. Son günlerde meydana gelen çok sayıda yaralanma ve ölümden dolayı derin üzüntü duyuyor; İsrail’e Gazze’den füzelerin fırlatılmasını en güçlü ifadelerle kınıyoruz.

Paraguay: İsrail ve Filistin’deki kötüleşen durumu endişeyle takip ediyor ve tarafları, insan hayatının daha fazla kaybını önlemek için düşmanlıkları sona erdirmeye ve diyalog yoluna devam etmeye çağırıyoruz.

Şili: Kudüs’te başlayan ve diğer kentlere yayılan şiddetin artması ve bunun ardından masum kurbanlar konusundaki derin endişemizi dile getiriyoruz. Ayrım gözetmeyen ve amacı sivil nüfus olan herhangi bir eylem haksızdır, insani hukuku ciddi şekilde ihlal eder ve uluslararası toplumun tamamen reddetmesini hak eder.

Uruguay: İsraillileri ve Filistinlileri artan şiddeti durdurmak ve tüm kutsal yerlerin güvenliğini garanti altına almak için ellerinden gelen tüm çabayı göstermeye davet eder; Kudüs’te yaşananlardan derin endişe duyduğuımuzu da belirtmek isteriz.

Venezuela: Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti; Şeyh Jarrah topluluğunun meşru sakinlerinin zorla yerinden edilmenin yanı sıra, insanlık dışı taşınmayı da içeren İsrail devleti tarafından kardeş Filistin halkına karşı işlenen yeni şiddeti ve haksız eylemleri en güçlü şekilde kınadığını ifade eder.

*   *   *

CUMARTESİ

Paraguay bugün, İspanya’dan bağımsızlığını kazanmasının 210. yılını kutluyor.

Kolombiya’da genel grev ve Devlet Başkanı Iván Duque Márquez hükümetini protesto eylemleri 18. gününe girerken, La Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CIDH) - [Amerika Kıtası İnsan Hakları Komisyonu], hükümetten, insan haklarının durumunu gözlemlemek için Kolombiya’ya bir çalışma ziyareti talebinde bulundu.

Küba Tarım Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Direktörü Moraima Céspedes, ABD’nin uyguladığı ekonomik, ticari ve mali ablukanın ülke tarımına 1962-2020 arasında toplam 330 milyon dolarlık zarar verdiğini açıkladı.

El Salvador polisi bir evde gömülü yedi kadın ve 2, 7 ve 9 yaşlarında üç çocuk cesedi buldu. Olayla ilgili olarak Osorio Chávez adlı bir kişi gözaltına alındı.

Haiti’nin başkenti Port au Prince’de bulunan Cité Soleil mahallesinde, çeteler arasında çıkan ağır silahlı çatışmada 40 kişi öldü, 15 kişi yaralandı ve bir düzine kadar ev oturulamaz hale geldi.

Arjantin ve Bolivya; lityum, hidrokarbon ve yenilenebilir enerjilerin çıkarılması ve sanayileşmesi için ortak bir çalışma oluşturmak için masaya oturma kararı aldı.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández’in, Avrupa turu sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a, Jorge Louis Borges’in bir kitabını hediye etmesi, Arjantin’de eski bir tartışmayı yeniden su yüzüne çıkardı. Muhafazakâr olduğunu hiç saklamayan, onun da ötesinde “komünistlerden nefret ediyorum” sözüyle sağ peronist yanını çok önceden ortaya koymuştu Borges. Ancak Juan Perón’un iktidara gelmesinden bir süre sonra “Peronistler ne iyi ne de kötüdür, düzeltilemezler” deyişiyle Peronistlerin de tepkisini çekmişti. Fernández’in, onca Arjantinli yazar varken Borges’in kitabını hediye etmesi, Arjantinliler’de “Borges, Arjantin’i ne kadar temsil ediyor ki” tartışmasını tekrar alevlendirdi.

Meksika hükümeti, ABD-New York’ta yapılacak bir müzayede için Interpol’den yardım istedi. Söz konusu müzayedede Colomb öncesi Mezoamerica’nın Maya ve Olmek eserleri açık artırmayla satışa çıkarılacak.

Hollanda sömürgesi Curacao Adaları, Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle bugünden itibaren ülke genelinde “Sarı Kod”a geçti.

Brezilya, Covid-19 önlemleri çerçevesinde Hindistan’dan ülkeye girişleri yasakladı.

Antigua ve Barbuda, Dominika ve Guyana; Hindistan tarafından bağışlanan Covid-19 aşılarının bir kısmını Barbados’a gönderdi. Böylece Barbados’ta da aşılama başladı.

Fransa; Kolombiya, Kosta Rika ve Uruguay’dan gelenlere Covid-19 önlemleri çerçevesinde karantina uyguluması başlattı.

*   *   *

PAZAR

Şili’de 25 Ekim 2020’de yapılan, diktatör Augusto Pinochet döneminden (1973-1990) kalma Anayasa’nın iptali referandumunun sonucunda iptal yönünde verilen oy oranı %78,28 olmuştu. Bu sonuçla beraber, tüm Şili’de halk, zafer şarkılarıyla sokaklara akmış; atılan temel slogan ise “¡Adiós dictadura!.. ¡Adiós general!.. ¡Chile despertó!..” – (“Elveda diktatörlük!.. Elveda general!.. Şili uyandı!..”) olmuştu. Ve Şili bugün, ülkenin yeni Kurucu Sözleşmesi’nin 155 üyesini, 345 belediye başkanını, 2.252 meclis üyesini ve 16 bölge valisini belirleyecek olan çoklu seçimi gerçekleştiriyor. Bu seçim ve seçimle bağıntılı yeni Anayasa, diktatörlükten miras 1980 Anayasası’nın yerini alacak.

Kolombiya’daki genel grev ve protesto gösterilerinin bu 19. gününde, sivil ölümlerin sayısı 44’e ulaşırken hükümet; Devlet Başkanı Iván Duque Márquez’in onayıyla, Şubat 2020’den bu yana Jamundí hapishanesinde tutulmakta olan Tulio Gilberto Astudillo Victoria adlı eski Ejército de Liberación Nacional (ELN) - [Ulusal Kurtuluş Ordusu] üyesini, ELN ile yapılacak görüşmede barış yöneticisi olarak atadığını duyurdu. ELN yönetimi ise, eski üyeleri Astudillo Victoria’ya hükümet tarafından verilen bu yetkiyi tanımadıklarını açıkladı.

Ekvador Cumhuriyeti’nin yeni Meclis Başkanı, Pachakutik yerli hareketi liderlerinden Guadalupe Llori oldu.

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Pedro Calzadilla; ülkenin Vali, Belediye Başkanı, Belediye Meclisi ve Yasama Konseyi adaylarının seçileceği Mega Seçim’in 21 Kasım’da gerçekleşeceğini açıkladı.

Saint Lucia polisi, Vieux Fort’ta ele geçirdiği çok sayıda ateşli silah ve mühimmata ilişkin olarak altı kişiyi gözaltına aldı.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nden araştırmacılar, 75 milyon yıl önceye tarihlenen ve “Tlatolophus Galorum” adını verdikleri yeni bir tepeli dinozor türü belirlediler.

Trinidad ve Tobago Başbakanı Keith Rowley, önlenemeyen şekilde artan Covid-19 vakaları nedeniyle önceki hafta cuma günü, ülkede ek kısıtlamalara başvurulacağını açıklamıştı. Ancak buna rağmen, ülkede vakaların azalmaması üzerine Rowley, olağanüstü hâl ilan etti.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, perşembe günü, dünya genelinde yaşanan aşı dağılımındaki adaletsizliğe işaret ederek, zengin ülkelere aşı bağışlama çağrısında bulunmuştu. Aradan geçen dört gün içinde hiçbir zengin ülke, Ghebreyesus’un talebine olumlu karşılık vermedi.