Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'nın nabzı: Son bir haftada ne oldu?

Latin Amerika'da son bir hafta yaşanan gelişmeler, Nedim Serkan Durak'ın derlemesiyle her pazartesi okurlarımızla buluşuyor.

Nedim Serkan Durak

PAZARTESİ

Bolivya’da, ABD destekli Jeanine Añez’in darbe hükümeti sırasında Çevre ve Su Bakanı olan María Elva Pinckert, Savcılığın hakkında bir soruşturma açması ve ardından, tutuklama emri çıkarmasının ardından kaçtığı Brezilya’dan siyasi sığınma telep etti.

Ekvador Cumhuriyeti’nde, Ekvador Kichwa Milliyeti Halkları Konfederasyonu ve Ekvador Yerli Milliyetleri Konfederasyonu, bu Pazar günü yapılacak olan Genel Seçimler’de protesto amacıyla boş oy kullanacaklarını açıkladı.

Haiti’nin başkenti Port au Prince’de düzenlenen Ulusal Kadın Günü’nde yürüyüş yapan kadınlar, ABD destekli Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin Anayasa Referandumu önerisini, ülkenin tam bir diktatörlüğe dönüşeceği gerekçesiyle protesto etti.

Paraguay’da bugün itibarı ile okullarda yüzyüze eğitime başlanıyor.

Peru Sağlık Bakanlığı, Covid-19’un Brezilya varyantının tüm ülkeye yayılmış olduğunu açıkladı. Öte yandan; Peru’da bugün itibarı ile okullarda yüzyüze eğitime başlanıyor.

Kosta Rika hükümeti, Covid-19 nedeniyle Mart 2020’den bu yana yani tam 1 yıldır kapalı olan sınırlarını bugün itibarı ile açma kararı aldı.

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, Covid-19 aşısı yaptırmayacağını ve “yeterli antikora sahip” olduğunu söyledi.

Venezuelalı şarkıcı ve oyuncu Henry Stephen, 79 yaşında hayatını kaybetti.

 

*   *   *

SALI

Venezuela, Kolombiya ile olan üç sınırını özel güvenlik bölgesi ilan etti.

Şilili bilim insanları Patagonya’da aktif bir yanardağ keşfetti.

NASA, Curiosity keşif gezisinden sorumlu ekibin, bu yılın başlarında ölen Meksikalı bilim insanını onurlandırmak için Mars’taki bir tepeyi Rafael Navarro González dağı olarak adlandırdığını duyurdu.

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, dün, Covid-19 aşısı yaptırmayacağını ve “yeterli antikora sahip” olduğunu söylemişti. Gelen tepkiler üzerine Obrador bugün, 15-20 gün içinde aşı yaptıracağını açıkladı.

Bolivya hükümetinin Covid-19’a karşı ortaya koyduğu Acil Durum Kanunu’na karşı çıkan doktorlar halkı, yolları kapatmaya çağırdı.

Arjantin Sağlık Bakanı Carla Vizzotti, ülkede yaşanması muhtemel yeni bir Covid-19 dalgası için yeni ek önlemler almanın gündeme gelebileceğini söyledi.

 

*   *   *

ÇARŞAMBA

Kolombiya Kamu Gücü, Meksikalı Clan del Golfo Karteli’nin altyapısının ana finans şefi “Merengue” takma adlı Efrén Vargas Gutiérrez’i ele geçirdiğini geçtiğimiz Cumartesi günü açıklamıştı. Bugün de, aynı Kartel’den “Vaquero” takma adlı Evaristo Cruz, Meksika ordusu tarafından Nuevo Leon eyaletinde yakalandı.

Arjantin’de, sağlık çalışanları ücret artışı talebiyle başkent Buenos Aires’te yürüyüş düzenledi.

Meksika’nın ve aynı zamanda Latin Amerika’nın en zengin iş insanı Carlos Slim Helu, “Forbes” dergisinin Dünyanın En Zenginleri sıralamasında 62 milyar 800 milyon dolarlık servetiyle 16. sırada yer aldı. Öte yandan; Covid-19 sürecinde dünyanın en zengin insanlarının, servetlerini 5 trilyon dolar artırdığını belirten dergi, dünyanın en zengin kişisi olarak da 177 milyar dolarlık servetiyle Jeff Bezos’u işaretledi.

Meksika’da, Partido Encuentro Social (Sosyal Karşılaşma Partisi)’nin federal milletvekili Carlos Mayorga, yeni seçim dönemi adaylığı için Ciudad Juárez’de başlattığı mitinge, altın kaplama bir tabutun içinde geldi. Bunun nedenini Mayorga “özellikle sağlık ve güvenlik alanlarında siyasilerin halka karşı ilgisizliğine ve bu ilgisizlik sonucu insanların ölümüne dikkat çekmek” olarak açıkladı.

Ekvador Cumhuriyeti Devlet Başkanı Lenín Moreno, halka açık bir alanda yanına yaklaşan ve “açım” diyen bir kadına “aç olamazsın çünkü sen şişman, et dolu bir kadınsın” demiş ve bu, büyük tepki çekmişti. Moreno, bugün katıldığı bir radyo programında, bu sözlerinden dolayı özür diledi.

Ekvador Cumhuriyeti’nde önlenemeyen şekilde artan Covid-19 vakaları nedeniyle başkent Quito ve Guayaquil’de kırmızı alarm durumuna geçildi.

Dünya Bankası Yönetim Kurulu, salgınla mücadelede aşıların elde edilmesi için Latin Amerika ve Karayipler’de finanse ettiği ilk operasyon olan Ekvador Cumhuriyeti’ndeki Covid-19 Acil Müdahale Projesi için 150 milyon dolarlık finansmanı onayladı.

Recopa Sudamericana 2021; Latin Amerika Futbol Konfederasyonu tarafından düzenlenen ve her yıl Copa Libertadores de América şampiyonunu, Latin Amerika Kupası şampiyonu ile buluşturan turnuvanın 29.’su bugün Arjantin Brezilya karşılaşmasıyla başladı.

Brezilyalı tarihçi, edebiyat eleştirmeni, yorumbilimci ve Brezilya Edebiyat Akademisi üyesi Alfredo Bosi, 84 yaşında hayatını kaybetti.

 

*   *   *

PERŞEMBE

Şili Çalışma Bakanı María José Zaldívar, aylardır hayata geçirilemeyen emeklilik sisteminde reform yapma projesine liderlik ettikten sonra, Devlet Başkanı Sebastián Piñera’nın kabinesindeki görevinden istifa etti. Bu istifanın ardından Piñera, göreve Patricio Melero’yu getirdi. Molero’nun gelişi ülkede tepkiyle karşılandı çünkü Molero; Augusto Pinochet askeri diktatörlüğü sırasında Pudahuel belediye başkanı olarak görev yapmış bir işbirlikçi olarak tanınıyor.

Arjantin ve Meksika, orta gelirli ülkeler için IMF ve Dünya Bankası’ndan borç erteleme talebinde bulundu.

Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi Temsilciler Meclisi Başkanı Freddy Mamani, ülkede, çöpü ekodizele dönüştüren bir mikroreaktör sunumunun yapıldığı müjdesini verdi.

Bahamalar’daki Çin Büyükelçiliği, Bahamalar da dahil olmak üzere Karayipler’deki ilişkilerinin, ABD’nin iddia ettiği gibi, ne ABD’yi ne de başka bir büyük dünya gücünü zayıflatma girişimi olmadığını ifade ettikten sonra, söz konusu açıklamayı “Karayipler, ABD’nin arka bahçesi değildir” sözleriyle bitirdi.

Devlet Başkanlığını, ABD destekli Jovenel Moise’nin yaptığı Haiti hükümeti; Salgına Hazırlık için Yenilikleri Destekleme Koalisyonu, Aşılar ve Bağışıklama İçin Küresel İttifak, Pan American ve UNICEF arasındaki küresel ortak bir çaba olan COVAX Mekanizması aracılığıyla ülkeye bağışlanmak istenen 756.000 doz Covid-19 aşısını almayı “Astra Zeneca’nın kötü şöhreti” gerekçesiyle reddetti.

Brezilya’da, Covid-19’un ortaya çıktığı günden bu yana, bir gün içinde yaşanan ölümlerde bugün rekor kırıldı ve ülkede 4.249 ölüm gerçekleşti.

Brezilya’nın Belo Horizonte bölgesinde yeni bir Covid-19 varyantının tespit edildiği açıklandı.

Ekvador Cumhuriyeti ve Paraguay, Brezilya’dan gelenler için 10 günlük zorunlu karantina kararı aldı.

 

*   *   *

CUMA

Kolombiya’da, Cauca’ya bağlı Santander de Quilichao kentinin Cascabel köyündeki bir çiftlikte toplanan yerli bir gruba kimliği belirsiz silahlı kişilerin ateş açması sonucu dört yerli hayatını kaybetti. Bu ölümlerle beraber, 2021 yılı içinde ülkede öldürülen 44’üincü, 2016 Barış Antlaşması’ndan bu yana da 892’nci yerli halktan ya da siyasal-sosyal topluluk üyesi-lideri oldular.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Orta Amerika’dan ABD’ye göç sorununu görüşmek için görevlendiridği özel temsilci Ricardo Zúñiga ile görüşmeyi reddetti.

El Salvador Savcılığı, 2014-2020 yılları arasında ülkede 22.000 kayıp şahıs vakasının resmi kayıtlara girdiğini açıkladı.

Şili’de, Covid-19’un ortaya çıktığı günden bu yana, bir gün içinde yaşanan ölümlerde bugün rekor kırıldı ve ülkede 8.195 ölüm gerçekleşti.

Arjantin Sağlık Bakanı Carla Vizzotti, Salı günü, ülkede yaşanması muhtemel yeni bir Covid-19 dalgası için yeni ek önlemler almanın gündeme gelebileceğini söylemişti. Hükümet, bugünden başlamak üzere 30 Nisan’a dek, aldığı yeni kısıtlama kararlarını hayata geçirdi.

Bolivya hükümeti, gelişmiş kapitalist ülkelerin Covid-19 aşısını tekellerine almasını “gizli soykırım” olarak tanımlayarak kınadığını açıkladı.

Saint Vincent ve Grenadinler’deki La Soufrière yanardağı, 40 yıllık suskunluğunun ardından bugün faaliyete geçerek; duman, kül ve buhar sütunları salmaya başladı. Yetkililer, bölgede bulunan 16 bin kişinin tahliyesine başlandığını açıkladı.

 

*   *   *

CUMARTESİ

Arjantin’de, 19 yaşındaki Rodrigo Curaquero isimli gencin Santa Cruz’daki bir karakolda gözaltındayken ‘intihar ettiği’nin iddia edilmesinin ardından başlayan protestolarda göstericiler, söz konusu karakola taş ve molotov kokteylleriyle saldırdı.

Panama Devlet eski Başkanı Ricardo Martinelli’nin, kara para aklama suçlamasıyla Interpol tarafından aranan özel sekreteri Adolfo De Obarrio, İtalya’da yakalandı.

Saint Kitts ve Nevis Federasyonu; Salgına Hazırlık için Yenilikleri Destekleme Koalisyonu, Aşılar ve Bağışıklama İçin Küresel İttifak, Pan American ve UNICEF arasındaki küresel ortak bir çaba olan COVAX Mekanizması aracılığıyla 22.000 doz Covid-19 aşısına kavuştu.

Paraguay Sağlık Bakanı Julio Borba “Covid-19 nedeniyle sağlık sistemimiz tamamen çöktü. Bundan daha kötü olarak geriye, bir Zombi istilası kaldı” diye açıklamada bulundu.

 

*   *   *

PAZAR

Ekvador Cumhuriyeti’nde Genel Seçimler’in ikinci ve son turu bugün yapılıyor. Seçimlerde, 14 milyona yakın seçmenin oy kullanması bekleniyor. Ancak Pazartesi günü Ekvador Kichwa Milliyeti Halkları Konfederasyonu ve Ekvador Yerli Milliyetleri Konfederasyonu, seçimlerde protesto amacıyla boş oy kullanacaklarını açıklamıştı.

Peru’da bugün Genel Seçimler yapılıyor. Seçimlerde 24 milyona yakın seçmenin oy kullanması bekleniyor. Peru, 5 yıl içinde 5. Başkanını seçecek.

Meksika’da Teoloyucan kentinde bulunan bir radyoaktif kaynak, yerel saatle sabah 05.00’da çalındı. Bunun üzerine hükümet, yayınladığı bildiride, söz konusu kaynağın kabından çıkarılması halinde sağlık ve yaşam açısından ciddi tehdit oluşturacağını açıklarken, ülke çapında tüm eyalet güvenlik güçleri alarma geçti.

Kolombiya hükümeti, önlenemeyen şekilde artan Covid-19 vakaları nedeniyle başkent Bogotá için üç günlük tam karantina kararı aldı.

Peru’da önlenemeyen şekilde artan Covid-19 vakaları nedeniyle ülke genelindeki hastanelerde oksijen tüpü sıkıntısı yaşanmaya başladı.

İngiltere sömürgesi Anguilla’da; Ekonomik Kalkınma, Ticaret, Bilgi Teknolojileri ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile işbirliği içinde Anguilla Kalkınma Kurulu Kredi Programı’nın başlatıldığını duyurdu. Buna göre, Covid-19’un neden olduğu ekonomik yıkımı azaltmak adına, ihtiyaç sahibi işletmelere 5.000 ila 30.000 dolar arası yardım yapılacak.

Son yapılan bir araştırma, Covid-19’un neden olduğu ekonomik yıkımın, Latin Amerika’da 210 milyon insanı yoksulluk sınırı seviyesine düşürdüğünü ortaya koydu.