Lang&Yüzer'de 3 işçi, sendikalı olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldı

Lang&Yüzer'de 3 işçi, sendikalı olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldı

Tekirdağ'daki Lang&Yüzer fabrikasında çalışan 3 işçi, Petrol-İş sendikasına üye olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldı. Çıkarılan işçiler, "Biz dilene dilene değil, direne direne kazananlardanız. Bu baskılara pabuç bırakacak insanlar değiliz" dedi.

Tekirdağ'nın Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Lang&Yüzer fabrikasında Petrol-İş’e üye oldukları gerekçesiyle 3 işçi işten çıkarılırken; fabrikada çalışanlar, sendikaya üye oldukları için işçilerin üzerinde baskı oluşturulduğunu söyledi. Petrol İş Sendikası Bölge Temsilcisi ve Örgütlenme Uzmanı Selçuk Öztürk ise "İşten atılanlar için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Lang&Yüzer işçileri 24 Temmuz’da sendikalı oldu. Ancak sendikaya üyelikler başlayınca 3 işçi işten atıldı. Fabrikada çalışan Aliseven Aktaş, sendikalı oldukları için baskılarla karşılaştıklarını söyledi.

‘3 GÜN SÜRE VERDİLER’

Aktaş, fabrikada yaşananlara karşı basına yaptığı bir açıklama yüzünden yönetim tarafından çağrıldığını belirterek, “Gazeteye söylediklerimden dolayı rahatsız olmuşlar. ‘Sen mi söyledin?’ dediler. Ben de haberdeki her kelimenin arkasında olduğumu söyledim. Dava edeceklerini söylediler. Yazılı savunma istediler. ‘Buyurun dava açın ama yazılı savunma vermem’ dedim. Buranın devlet kurumu, mahkeme salonu olmadığını söyledim. Bana üç gün süre verdiler” dedi.

‘BASKIYA PABUÇ BIRAKACAK İNSANLAR DEĞİLİZ’

Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre Aktaş, şirket CEO’sunun sendika üyesi işçileri odasına çağırarak tehdit ettiğini de öne sürdü. "Seni aynaya fırlatırım, beynini çıkartırım" gibi tehditlerle de karşı karşıya kaldığını anlatan Aktaş, işçilerin artan yönetim baskısı sonrası Petrol-İş Sendikası’ndan gerekli desteği göremediklerini belirtti. Aktaş şöyle devam etti:

“Fabrikada toplam 95 kişi çalışıyor. 75’i üretimde çalışan işçi. 75 kişinin arasında toplam 35 üyemiz var. Tehditle şantajla 23’e indirildi. Sendika greve yanaşmıyor. 3 kişi işten atıldı. Hiçbir şey yapılmadı. Petrol-İş’ten biri arayıp ‘nasılsınız?’ bile demedi. Biz dilene dilene değil, direne direne kazananlardanız. Bu baskılara pabuç bırakacak insanlar değiliz.”

PETROL-İŞ: İŞÇİ BASKI VAR DİYOR AMA BİZ DUYMADIK

Petrol İş Sendikası Bölge Temsilcisi ve Örgütlenme Uzmanı Selçuk Öztürk ise fabrikada örgütlenmenin yeni başladığını belirterek şunları söyledi: “Fabrikanın içinde 7-8 arkadaş ile görüşmelerimizi yaptık. Sendikalı olmak istediklerini beyan edip üye oldular. İyi bir çalışma yapıp 35 kişi ile de iletişim kurduk. Ama arkadaşlardan bir tanesi işverene durumu yansıtmış. İşveren de bundan sonra 3 arkadaşımızı işten attı. Enteresan olan şu: İçeride arkadaşların bir kısmı tehdit veya para teklifleriyle istifa ettiler. Arkadaşlar şu an kendilerini çekmiş durumda. Diğer arkadaşlar da geri çekilmiş durumda. Bu yüzden bir ilerleme sağlayamıyoruz. İşten atılan arkadaşlar için elimizden geleni yapıyoruz. Ama içerideki iletişimi şu an sağlayamıyoruz. Aliseven Aktaş çok baskı olduğunu söylüyor. Ama benim dışarıdan duyduğum bir şey yok.”

Konuyla ilgili aranan Lang&Yüzer fabrikasından ise "yetkililerin bayram tatilinde oldukları ve bu yüzden bilgi verilemeyeceği" yanıtı verildi.