‘Laiklik bu mu?’ diyerek sergiye saldıran BBP’li serbest bırakıldı

‘Laiklik bu mu?’ diyerek sergiye saldıran BBP’li serbest bırakıldı

Üsküdar Bağlarbaşı'nda Abdülmecid Efendi Köşkü'nde, İstanbul Bienali’yle eş zamanlı olarak düzenlenen ‘Kapı Çalana Açılır’ sergisine gerçekleşen 2 saldırıyla ilgili gözaltına alınan saldırgan serbest bırakıldı. Saldırganın BBP Bolu eski il başkanı Mahmut Alan olduğu ortaya çıktı.

Fotoğraf: T24

15. İstanbul Bienali kapsamında süren sergilerden Üsküdar’daki Abdülmecid Efendi Köşkü’ndeki eserlere 4-5 kişilik bir grup 'laiklik bu mu' diyerek saldırmıştı.

Grup, Ron Mueck’e ait ‘Hırka altındaki adam’ heykeline tahrip etmek istemişti.

Mahmut Alan isimli saldırgan çıkartıldığı mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Mahmut A.'nın sergiye saldırmasının ardından öğle saatlerinde gelen bir grup, ikinci bir saldırıda bulunmuştu. Sergiyi gezenlerin de tepki gösterdiği  grup, güvenlikçiler tarafından uzaklaştırılmıştı. DHA’nın aktardığına göre, görüntüleri sosyal medyada paylaşılan bu gruptan ise gözaltına alınan olmadığı öğrenildi.

SALDIRGAN BBP’Lİ

Saldırganın, Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) Bolu eski il başkanı Mahmut Alan olduğu ortaya çıktı.

Emniyette, heykelin kaldırılmasını istediğini, karşı çıkılınca olayın yaşandığını öne süren Mahmut Alan’ın “Cumhurbaşkanı’na hakaret”, Toplantı ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefet, Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet, hakkı olmayan yere tecavüz, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, hakaret ve aşağılama, Hayvanları Koruma Kanunu’na muhalefet, devlet güvenliğine ilişkin gizli belge temini, güvenlik güçlerine direnme, kasten yaralama, tehdit ve hakaretin de arasında bulunduğu 24 suç kaydı olduğu saptandı.

Mahmut A. 2015 yılında Büyük Birlik Partisi (BBP) Bolu il Başkanlığından istifa ettiğini açıklamıştı.

HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Abdülhamit'İn torunu olduğunu öne süren Nilhan Osmanoğlu saldırı öncesi sosyal medya hesabından sergiyi hedef göstermişti.