Kyzikos Antik Kenti tehlike altında: 'Talan politikalarınızdan vazgeçin!'

Kyzikos Antik Kenti tehlike altında: 'Talan politikalarınızdan vazgeçin!'

Kyzikos Antik Kenti, 178 adet sit alanından biri. Ancak Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı’nın aldığı yanlış karardan ötürü tarihi kentin tarihi yapısı tehlike altında.

İleri Haber

Balıkesir Erdek’teki Kapıdağ Yarımadası’nda yer alan 1. derece sit alanı Kyzikos Antik Kenti’ne elektrik santrali direği yapılacak olması Meclis gündemine taşındı. CHP’li Ensar Aytekin, “Ülkemizin el değmemiş sayılı güzelliklerinden biri olan Kyzikos Antik Kenti de iktidarın gazabına uğrayacak” dedi.

Balıkesir Erdek ilçesi Kapıdağ Yarımadası’nda yer alan ve tarihi Neolitik çağlara dayanan  Kyzikos Antik Kenti, 178 adet sit alanından da biri. Ancak Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı’nın aldığı yanlış karardan ötürü tarihi kentin tarihi yapısı tehlike altında.  Erdek ilhanköy Mahallesi’nden, Bandırma Ayyıldız Mahallesi’ne aktarılacak olan enerji nakil hattı Kyzikos Antik Kenti’nden geçecek. Kente, elektrik direkleri dikilecek.

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, “Bu uygulamanın önüne geçmek, Sayın Bakanın da bu konudan bilgisi olması adına bir soru önergesi hazırladık ve Meclis’e sunduk. Alınan karar yanlış, bölgenin zararına, bölge insanının zararına, tarihi güzelliklerimizin zararına bir karardır. Kısacası kararın elle tutulur hiçbir tarafı yoktur. Bu doğa cinayetine, tarih cinayetine dur diyeceğiz” dedi.

‘HALK SAĞLIĞINI DA TEHLİKEYE ATIYORSUNUZ’

Bölgeye zararının yanı sıra yapılacak olan termik santralinin bölge insanının sağlığını da olumsuz etkileyeceğine değinen Aytekin, sözlerine şöyle devam etti:

“Termik santrallerin üretim esnasında atmosfere karbon, sülfür, kül gibi zehirli gazların salınımından ötürü uzun vadede canlı hayatını olumsuz etkileyecektir. Üretim sonrasında ortaya çıkan zehirli gazlar nedeniyle havaya, suya ve toprağa karışan zehirli gazlardan tüm canlılar nasibini alacaktır. Farklı farklı kanserojen hastalıkların ortaya çıkması ve ölüme dahi neden olabilmesi durumu görülebilme ihtimali doğacaktır. Gıda ürünlerinin yetiştirildiği alanlar termik santral dolayısıyla azalacaktır. Ayrıca ekili alanlar termik santralin etrafa saçtığı zehirli gazlardan etkilenerek ağır metallerin gıda ürünlerine karışmasına sebep olacak ve insan sağlığını tamamen riske atacaktır. Tüm bu bilgileri göze alarak o santrali hala yapacak mısınız?”

AYTEKİN, BAKANA SORDU

Aytekin’in Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması üzerine verdiği soru önergesi ise şöyle:

1- Söz konusu iddialar doğru mudur?

2- Kyzikos Antik Kenti, Balıkesir ilinde yer alan 178 adet sit alanından biridir. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan bu kentin enerji santralleri için yağmaya açılacağı iddiaları vicdanınızı sızlatmıyor mu?

3- Söz konusu çalışmanın gerekçesi nedir? Bu talan üzerinden antik kent kimlere peşkeş çekilmek isteniyor?

4- Alternatif bir güzergâh oluşturulması için Bakanlığınız tarafından başlatılan bir çalışma var mıdır?

DAHA FAZLA