KYK borçlarına hem yapılandırma, hem haciz: 'Hazine'de para kalmadı'

KYK borçlarına hem yapılandırma, hem haciz: 'Hazine'de para kalmadı'

İşsizlik ve geleceksizlik sarmalındaki gençlerin en büyük kaygılarından birisi olan KYK borçlarının silinmesi talebi artıyor.

İleri Haber

KYK borçlarına yönelik e-hacizlerle ilgili konuşan CHP’li Süleyman Girgin, “KYK borçları dahil bazı borçları yapılandıran bir düzenleme yapmıştı. Başvurular 31 Aralık 2020 tarihine kadar yapılacaktı. Ama Kasım ayı içinde hesaplara, ‘hemen yapılandır, Hazinede para kalmadı’ haczi koyuldu” dedi. HDP’li Dilşat Canbaz Kaya da “Üniversite Mezunlarının Kredi Borçlarının Silinmesi, İadesi ve Üniversite Öğrencilerine Karşılıksız Olarak Verilmesi” hakkında Meclis’e kanun teklifi verdi.

İktidarın Yapılandırma Kanunu kapsamına aldığı Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarıyla ilgili kasım ayında hesaplara e-haciz uygulandığı iddia edilmişti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“Son günlerde, KYK borçlarına yeniden e-haciz konduğuna dair duyumlar alıyoruz. Oysa iktidar 7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu İle 2020 Ağustos öncesine ait, KYK borçları dahil bazı borçları yapılandıran bir düzenleme yapmıştı. Başvurular 31 Aralık 2020 tarihine kadar yapılacaktı. Ama kasım ayı içinde hesaplara, ‘hemen yapılandır, Hazine’de para kalmadı’ haczi koyuldu” diyen Girgin, pandemi nedeniyle genç işsizliğinin tavan yaptığını belirtti.

‘İKTİDAR HAZİNE’Yİ BOŞLATMIŞ VAZİYETTE’

Pandemi öncesinde Türkiye’nin genç işsizlikte Avrupa birincisi olduğunu hatırlatan Girgin, pandemi ile hem genel işsizlik, hem genç işsizlikte rekor üstüne rekor kırıldığını ifade etti. Girgin, iktidar Hazine’yi boşaltmış vaziyette. Gençlerimizin 3-5 kuruşuna dahi ihtiyaçları var. Önce ‘yapılandırdık’ diyorlar, sonra da ‘e-haciz’ yolluyorlar” dedi.

‘HALKTAN IBAN İLE PARA İSTEYEN ANLAYIŞIN DEVAMIDIR’

Girgin, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Halkın ihtiyaçlarına sırtını tamamen dönmüş, Tek Adam Rejimi ülkeyi yönetemiyor, savruluyor. İşsizlik bu seviyedeyken, pandemi varken, gençlere e-haciz göndermek, halktan IBAN’la para isteyen anlayışın devamıdır.

İşsiz gençlerimiz, bir yerde yarı zamanlı iş bulup 3-5 gün çalışınca, sevinecek hale geldi. Gençlerimiz çalışıp, güç bela banka kartına 300-400 lira para koyuyor, İktidar da kalkıp bu paraya haciz koyuyor. Neden? KYK borcu var diye. İşte bu yüzden diyorum ki, bu KYK borçları zulümdür. Tamamen silinmelidir. Eğitim ve sağlık her boyutlarıyla parasız olmalıdır.”

MECLİS’E KANUN TEKLİFİ: ‘BORÇLAR SİLİNSİN’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya tarafından da “Üniversite Mezunlarının Kredi Borçlarının Silinmesi, İadesi ve Üniversite Öğrencilerine Karşılıksız Olarak Verilmesi” hakkında Meclis’e kanun teklifi verildi.

Üniversiteyi bitiren her 3 gençten birinin işsiz olduğunu belirten Dilşat Canbaz Kaya kanun teklifine dair açıklamasında şunları ifade etti:

“İŞKUR verilerine göre; Türkiye’de iş arayan nüfusun yaklaşık yarısını gençler oluşturmaktadır. Kredi ve Yurtlar Kurumu’dan (KYK) aldıkları öğrenim kredisi ve katkı kredisi nedeniyle, akademik eğitimini bitirdikten sonra hayata atılmaya çalışan gençler borçlu durumda bulunmaktadır. Yeni mezun öğrenciler, iş bulamadıkları süre içerisinde ya da yeni iş bulsa da kredi borçlarını geri ödemekte çok büyük zorluklarla karşılaşmaktalar. Üniversiteden mezun olan yaklaşık 5 milyon öğrenci, mevcut ekonomik şartlarda zor durumda olmalarına rağmen KYK borcu kıskacında çaresiz bırakılmaktadırlar.”

Öğrencilerin iş bulma umudunu gün geçtikçe yitirdiğini ve karın tokluğuna çalışan üniversite mezunlarının, her geçen gün daha vasıfsız işlerde daha düşük maaşlarla çalışabilmek için yarış haline girmek zorunda bırakıldıklarını kaydeden Dilşat Canbaz Kaya öğrencilerin mevcut KYK kredilerin karşılıksız olmasının gerekliliğine vurgu yaptı;

“Birçoğu asgari ücret ile bile çalışmaya razı olmasına rağmen iş bulamamaktadır. Mezunların iş bulma sıkıntısına ve vasıfsız işlerde çalışma zorunluluğuna ek olarak devlete olan kredi borçlarının ödeme günü gelmesinin verdiği stres, ödeyememe durumunda icra takibine düşme korkusu hayata tutunmaya çalışan üniversite mezunlarının umutlarını yitirmesine neden olmaktadır. Bu nedenle ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerimizi bu olumsuz şartlarının bir nebzede olsa düzelmesi ve rahatlamaları açısından Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu tarafından verilen kredilerin tamamı karşılıksız olmalıdır.”