Kuzey Marmara Otoyolu'nda yandaşlara verilen rant yetmemiş: Sözleşme değişikliğiyle musluk sonuna kadar açıldı!

Kuzey Marmara Otoyolu'nda yandaşlara verilen rant yetmemiş: Sözleşme değişikliğiyle musluk sonuna kadar açıldı!

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, bugünkü köşesinde “Kuzey Marmara’da neler oluyor-2” başlığıyla, yap-işlet-devret modeliyle yapılan KMO Projesi ve sözleşmesindeki değişiklikleri konu eden bir yazı kaleme aldı.

İleri Haber

AKP’nin ‘mega’ projelerinden KMO Kurtköy-Akyazı Projesi’nin sözleşmesinde değişikliğe gidilerek, araç garantisi ve işletme süresinin uzatıldığı, Cengiz-Limak ortaklığına ayrıca Kolin ve Kalyon’unda eklenerek, pastadan pay alan yandaşların artırıldığı ortaya çıktı.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, bugünkü köşesinde “Kuzey Marmara’da neler oluyor-2” başlığıyla, yap-işlet-devret modeliyle yapılan Kuzey Marmara Otoyolu (KMO) Projesi ve sözleşmesindeki değişiklikleri konu eden bir yazı kaleme aldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, bu projenin uygulama sözleşmesindeki değişiklik iddialarını, yazılı önergeyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na sorduğunu hatırlatan Toker, Karaismailoğlu’nun önergeye kaçamak bir yanıt verdiğini ifade etti.

RANT VE PAYLAŞIM ARTIRILMIŞ!

Toker, yazısında o değişiklikleri şöyle açıkladı:

KMO Kurtköy-Akyazı Projesi için 1 Temmuz 2016'da Karayolları Genel Müdürlüğü ile “görevli şirket” arasında imzalanan sözleşmede, gerçekten esaslı bir değişiklik yapılmış. Bilgisine ulaştığım belge, “Mutabakatname No: 2” 16 Eylül 2019 tarihini taşıyor. Bu mutabakatname ile asıl uygulama sözleşmesinin “trafik garantisi” maddesi değiştirilmiş. Garanti edilen araç sayıları artarken, işletme süresi 7 yıl uzatılıyor.

KMO Anadolu A.Ş, aslında başlangıçta iki şirketten oluşuyordu. 2016'daki ihaleyi kazanan Cengiz ve Limak'ın, yap-işlet-devret sözleşmesi için kurduğu bir “görevli şirket”ti. 2018 yılı sonuna gelindiğinde bu şirkete; Kolin, Kalyon, yine Kalyon ailesi şirketi RSY İnşaat ile Pak Yatırım'ın ortak olduğunu ticaret sicilinden gördük.