Kuzey Kıbrıs’ta seçimi UBP kazandı

Kuzey Kıbrıs’ta seçimi UBP kazandı

Kuzey Kıbrıs’taki erken genel seçimlerde iktidar partisi UBP yüzde 39,54 ile sandıktan birinci çıktı.

Kuzey Kıbrıs Cumhuriyet Meclisi'nin 50 üyesini belirlemek amacıyla düzenlenen erken genel seçimlerde, iki devletli çözümü savunan iktidar partisi UBP sandıktan birinci çıkarken, tek devleti savunan muhalefet partisi CTP'nin oylarını yüzde 50 oranında artırması dikkat çekti. Oylama, katılım oranının en düşük kaldığı Kuzey Kıbrıs seçimleri olarak da tarihe geçti.

Kuzey Kıbrıs Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Ulusal Birlik Partisi (UBP) yüzde 39,54 ile seçimi ilk sırada bitirdi. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yüzde 32,04 ile ikinci çıktı. Demokrat Parti (DP) yüzde 7,41 Yeniden Doğuş Partisi (YDP) yüzde 6,39 Halkın Partisi (HP) yüzde 6,68 oranlarıyla sıralanırken, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY) yüzde 5 seçim barajını aşamadı.

KİM KAÇ SANDALYE ALDI?

Bu oranlara göre, 50 kişilik Cumhuriyet Meclisi'nde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde ediyor. En son 7 Ocak 2018'de gerçekleştirilen genel seçimde, UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3, YDP 2 milletvekili çıkarmıştı. Sonuçlara göre, önceki seçime oranla UBP sandalye sayısını 3 artırdı, CTP'nin sandalye sayısı yüzde 50 yükseldi, HP ise 9 milletvekilinden 3 milletvekiline geriledi.

KATILIM ORANI YÜZDE 58,23'TE KALDI

Öte yandan, adada yeniden iki devletli çözümün gündeme getirildiği ve bir boykot cephesinin oluştuğu seçimlerde, katılım oranı yüzde 58,23'te kaldı. Yeni Düzen gazetesinin aktardığına göre, 2018 seçimlerinde katılım oranı yüzde 66,14 olarak ölçülmüştü. Oranın en yüksek olduğu oylama ise yüzde 81,7 ile 2009 seçimleriydi.

SUCUOĞLU: ÖNCELİK EKONOMİ

Seçimden birinci çıkan Kuzey Kıbrıs Başbakanı ve UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, sonuçların açıklanması sonrası Lefkoşa'da yaptığı açıklamada, "Önce ekonomiyi düzelteceğiz. Ekonomiyi düzelttikten sonra zaten diğer konular kendiliğinden düzelir diye düşünüyoruz" dedi. Sucuoğlu'nun hükümeti kurma görevini bugün (pazartesi) veya salı günü Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan alması bekleniyor.

CTP: GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE ÇIKTIK

Oylarını yüzde 50 oranında artıran CTP'nin lideri Genel Başkanı Tufan Erhürman ise "CTP güçlü bir şekilde çıktı, mecliste güçlü bir temsiliyet ortaya koyacaktır. Oy oranı ve vekil sayısı yüzde 50'ye yakın artış göstermiştir" dedi. Erhüman, CTP'nin oy oranını ve milletvekili sayısını yüzde 50 veya biraz üzerine artırdığına işaret ederek, “Bu sonuçlara göre milletvekili sayısı ve oy oranını en fazla artıran parti. Ama tabi ki bu sonuçları biz parti yetkili organlarımızda hemen yarından sonra değerlendirmeye başlayacağız. Politikalarımızın, genel olarak ortaya koyduğumuz vizyonun yani Kıbrıs Türk Halkı’nın dünyayla buluşması vizyonunun ve ekonomik kalkınma vizyonunun halkımızdan çok ciddi bir teveccüh gördüğünü görüyoruz, tespit ediyoruz" dedi.