Kuzey Kıbrıs Emniyeti'nden Kutlu Adalı açıklaması

Kuzey Kıbrıs Emniyeti'nden Kutlu Adalı açıklaması

Emniyetten yapılan açıklamada, Kutlu Adalı cinayetine ilişkin dosyayla ilgili, Türkiye'den bilgi talebinde bulunulduğu ifade edildi.

KKTC Polis Genel Müdürlüğü Basın Subaylığı, gazeteci Kutlu Adalı cinayetine ilişkin dosyayla ilgili, Türkiye Cumhuriyeti makamlarından gerekli bilgi talebinde bulunulduğunu açıkladı.

    KKTC Polis Basın Subaylığından yapılan yazılı açıklamada, 1996'da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen gazeteci-yazar Kutlu Adalı'nın ölümüyle ilgili son günlerde farklı kesimlerin kendi görüşleri doğrultusunda yazılı, görsel ve sosyal medya üzerinden yönlendirici haberler yer almaya başladığı, ayrıca geçmişte gündeme gelmiş benzer konuların "yeniymiş gibi" halk üzerinde algı oluşturulmaya çalışıldığı öne sürüldü.

    Açıklamada, "Merhum Kutlu Adalı'nın öldürülmesi sonrasında iddia edilen her bilgi ve beyan sonrası, mütemadiyen yapılan soruşturma ve araştırmalarda tüm gayretlere karşın suç faillerini tespit etmek mümkün olmamıştır. Bu nedenle de dosya 'meydana çıkarılamadı' olarak tasnif edilmiş bulunmaktaydı" ifadeleri yer aldı.

    'TÜRKİYE'DEN GEREKLİ BİLGİ TALEBİNDE BULUNDUK'

    Son olarak ülke dışından yapıldığı bilinen bir sosyal paylaşım sitesinde, konuyla ilgili bazı açıklamalar içeren paylaşımların yer aldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "Bahse konu bu paylaşım ve gelişmeler çerçevesinde, Polis Genel Müdürlüğü tarafından cinayet dosyası yeniden soruşturma ve araştırma kapsamına alınmıştır. Bu maksatla Türkiye Cumhuriyeti makamlarından, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 25 Aralık 1987'de imzalanan 'Suçluların Geri Verilmesi, Mahkeme İlamlarının Karşılıklı Tenfizi ve Adli Yardımlaşma Yasası' uyarınca ilgili birimden gerekli bilgi talebinde bulunulmuştur."

    Açıklamada, cinayet dosyasıyla ilgili Polis Genel Müdürlüğünce gerekenlerin hassasiyetle yapılmaya devam edilmekte olduğunun, araştırma ve incelemelerin, olay aydınlatılıncaya kadar elde edilecek yeni bilgiler çerçevesinde sürdürüleceği iddia edildi.