Kuşların kanat renkleri ile uçuş performansı arasında bağlantı olabilir

Kuşların kanat renkleri ile uçuş performansı arasında bağlantı olabilir

ABD'deki New Mexico State Üniversitesi'nden mühendisler, yüksek irtifada uçan kuşların kanatlarının renklerinin uçuş performansı ile ilişkisini gösterdi.

Yüksekte uçan birçok büyük kuş gibi albatrosun kanatlarının da alt kısmı açık renkliyken üst kısmı koyu renklidir. Daha öncelerde bu durumun "kamuflaj" olabileceği üzerinde duruluyordu ancak araştırmalar, kuşların kanatlarının renkleri ile uçuş sırasında havada kalma süresi arasında bir bağlantı olabileceğini gösterdi.

Bilimfili'nin aktardığına göre; yükseklerde uçan kuşların büyük çoğunluğu, kanatlarını çırpmak yerine hava akımından faydalanarak havada süzülür. New Mexico State Üniversitesi'nden Mühendis Abdessattar Abdelkefi öncülüğündeki araştırmacıların keşfine göre, kanadın üst kısmı siyah olduğu zaman güneş ışığı daha iyi soğrulabiliyor ve kanadın üst kısmının sıcaklığı alt kısmına göre yaklaşık 10 santigrat derece daha yüksek oluyor. Bu durum, kanadın üst yüzeyindeki hava basıncının azalmasına sebep olurken, hava direncini azaltıyor ve ekstra bir taşıma gücü oluşturuyor.

Her ne kadar ısıl görüntüleme çalışmaları kanadın üst kısmının güneş ışığında daha sıcak olduğunu gösterse de, bu durum ile hava direnci ilişkisini güçlendirmek ve diğer kuşlarda da benzer faydaları sağladığını ortaya koymak için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyuluyor.

Bu keşif ile şu ana kadar elde edilen veriler üzerinden deniz üstünde uçan uzaktan kumandalı hava araçlarının tasarımlarının iyileştirilmesi ve daha verimli hale getirilmesinin de mümkün olabileceği kaydedildi.

DAHA FAZLA