Kuşadası’nda tarım ve spor alanları imara açıldı: ‘Rant amaçlı’

Kuşadası’nda tarım ve spor alanları imara açıldı: ‘Rant amaçlı’

Mimarlar Odası, Kuşadası’nda tarım ve spor alanlarının imara açılmasına tepki göstererek, projenin rant amaçlı ve kamu yararına aykırı olduğunu belirtti.

Aydın Kuşadası ilçesinde Özelleştirme İdaresi'nin spor ve tarım alanı olan 5 parselin imara açmasına Mimarlar Odası Kuşadası ve Aydın şubeleri tepki gösterdi. Yapılan yazılı ortak açıklamada, “Son günlerde merkezi yönetim, yine gelir ve rant amaçlı, zaten az sayıda kalan yeşil, spor tesisi, koruma amaçlı tarım gibi sosyal donatı alanlarına ayrıcalıklı imar hakkı getirerek özel sermayeye devretmeyi planlamaktadır” denilerek geçen Mart ayında da Güzelçamlı Mahallesinde 23 bin 240 metrekare yeşil alanın imarının değiştirildiğini hatırlattı.

RANT VE SERMAYE

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre; askıya çıkarılan imar değişikliğine itiraz edileceği, konunun yargıya taşınacağı belirtilen açıklamada, yapılan değişiklik ile parsellere ayrıcalıklı yapılaşma hakkı kazandırılıp satış yoluyla özel mülkiyete devredileceği belirtildi. Parsellerin bölge ve çevrede yaşayan insanların spor, oyun ihtiyaçlarını karşılamak üzere ayrılan, açık veya kapalı kamusal alan olduğu hatırlatılarak, bu tür alanların yok edilmesi yerine çoğaltılması gerektiğinin altı çizildi.

'AYKIRI YAPILAŞMAYA KARŞIYIZ'

Açıklamada, bölgede nadir kalan tarımsal niteliği korunacak alanların koruma altına alınması vurgulanarak, şöyle denildi: "İlgili parsellerde yer alan ‘spor alanı, tarımsal niteliği korunacak alan' imarlı taşınmazın kanunlara, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı yapılaşmaya açılmasına karşıyız."

DAHA FAZLA