Kürtçe'yi kaldıran belediye başkanı: O kadar da büyütülecek bir konu değil

Kürtçe'yi kaldıran belediye başkanı: O kadar da büyütülecek bir konu değil

Belediye binasındaki Kürtçe tabelayı indiren Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, olayın "büyütülecek bir konu olmadığını" ifade etti.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyelerde uygulanan çok dilli tabela tartışmaları devam ediyor.

31 Mart seçiminde Bitlis Belediye Başkanı olan AKP’li Nesrullah Tanğlay, ”siyasi” olduğu gerekçesiyle HDP’li meclis üyelerinin itirazına rağmen belediye binasındaki Kürtçe tabelayı indirdi. Yeni Yaşam Gazetesi'nden Elif Aydoğmuş, olayı Nesrullah Tanğlay‘a sordu.

'BEN DE KÜRDÜM'

Tanğlay kendisinin de Kürt olduğu vurgusunu yaparak söz konusu tabelanın bu hafta indirmediklerini, belediyeye geldiği ilk günlerde indirdiklerini söyledi. Belediye’de 3 tabela olduğunu belirten Tanğlay, bunlardan ikisinde Türkçe, birinde ise Kürtçe yazıldığını söyleyerek, “Kimse kusura bakmasın Türkçe dilimiz resmi dilimiz. Biz buraya getirip Yunanca yazmadık. O kadar da büyütülecek bir konu değil” ifadelerini kullandı.

'ONLAR BİZİM KADAR KÜRT OLAMAZ'

HDP’nin tabelanın kaldırılmasına yönelik tepkisine karşı çıkan Tanğlay, sözlerine şöyle devam etti: ”Onlar bizim kadar Kürt olamaz, bizim kadar Kürdü de savunamaz bizim kadar burada Kürtlere de hizmet edemez. Şunu iyi bilelim; Kürtler sadece bir partinin tekelinde değil bunu artık öğrenmemiz gerek. Ben halkımı önemsiyorum insanları önemsiyorum hizmet etmek istiyorum Kürt halkına.”

Tabelanın neden kaldırıldığına dair konuşan Tanğlay, ”İdeolojik olarak takılmıyorum. Hiçbir grubu memnun etmek için gelmedim ben 52 bin nüfusta yaşayan Bitlislileri memnun etmek için geldim” diyerek tabelanın değişmeyeceğini ve böyle kalacağını söyledi.

Kürtçe tabelanın kaldırılmasının gündeme gelmesinin nedenini İstanbul seçimlerine bağlayan Tanğlay, “Bunu gündeme getirenler İstanbul seçimlerinde Kürt seçmenin oyuna tahakküm etmek için bu olayı kullanıyor” dedi.

Kayyum döneminde dahi Kürtçe tabelanın indirilmediğini hatırlattığımız Tanğlay, verdiği kararı “Kayyum bizi ilgilendirmiyor devlet getirdi onu. Resmi dil Türkçedir herkes biliyor” sözleriyle savundu.