Kürtçe yine yok sayıldı: Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı afişlerde 6 dil var, Kürtçe yok

Kürtçe yine yok sayıldı: Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı afişlerde 6 dil var, Kürtçe yok

Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü tercüme hizmetleri için hazırlanan afişlerde yer alan 6 farklı dil arasında Kürtçe'nin bulunmaması tepkilere neden oldu.

Sağlık Bakanlığı, yürüttüğü tercüme hizmetleri kapsamında,  İngilizce, Almanca, Arapça, Rusça, Farsça ve Fransızca dillerinde 7 gün 24 saat hizmet verdiğini bildiren afişler hazırladı. İndependent Türkçe'de yer alan habere göre, hazırlanan afişlerde Kürtçe'nin yer almaması, hem Türkiye'deki sağlıkçıların ve hastaların hem de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) Türkiye'ye gelen hastaların tepkisine neden oldu. 

 'AYRIMCILIK VE HAK İHLALİDİR'

Yaşamın her alanında olduğu gibi sağlık alanında da anadilin hayati önem taşıdığını belirten Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, yurttaşların anadilinde kendisini ifade edememesinin sağlık alanında pek çok  zorluğa sebep olduğunu belirterek, " Hastaların kendisini anadilinde ifade edememesi tanıyı zorlaştırmakta, tedavinin gecikmesine neden olmaktadır. Acil vakalarda bu daha büyük sorunlara neden olabiliyor. Dolaylısıyla Kürtçe sağlık hizmeti verilmemesi bir ayırımcılıktır ve hak ihlalidir. Sağlık hizmeti erişiminde kısıtlılıktır” dedi.

Sağlık hizmetinin anayasal bir hak olduğuna vurgu yapan Demir, şu ifadelere yer verdi: “Sağlık hizmetini üreten biz hekimler, anayasal bir insan hakkı olan ‘sağlık hakkı’ için anadilde sağlık hizmeti almanın elzem bir durum olduğunu biliyoruz. Eşit, ulaşılabilir, nitelikli, parasız ve anadilde sağlık hakkını savunan meslek odası olarak, sağlığa ulaşım hakkını engelleyen anadillerin önündeki tüm engellerin kaldırılarak evrensel sağlık hizmetine ulaşımın önünün açılmasını talep ediyoruz.”

Haberde, Sağlık Bakanlığı yetkilileri konuya ilişkin açıklama yapmadığı belirtildi.

DAHA FAZLA